ZónánTúl

Élvezetes kipurcanás: a szüretek világát a ma gyerekei is megismerhetik – mutatjuk, hol!

Magyarország hat borrégiójában huszonkét borvidék pincészetei kínálják a jobbnál-jobb szüreti programokat az egész családnak.

A hagyományos szüret

A szőlő társas lény: egész évben megkívánja, hogy figyeljünk rá, gondoskodjunk róla. Mintha azt üzenné, olyan vagyok, mint az ember: azt tudom viszonozni, amit kapok, és ha jól bánnak velem, meghálálom. De meg bizony, hiszen nem véletlenül a szüret az egyik, hagyományosan legnagyobb munkaünnepünk az évben. Jelentősége nemcsak a termés betakarításában keresendő, de társadalomszervező erejében is: a kalákamunkában végzett szürethez rengeteg szokás kapcsolódott, és az időszakot lezáró szüreti bál vagy szüreti mulatság mérföldkőnek számított a párválasztásban is. Aki a legvidámabb ünnepen, vagyis szüretkor sem kelt el, arról azt tartották, hogy örök életére pártában marad.

Gyermekkorom emlékezetes szüreti báljaira lóháton vonultak a székelyruhába öltözött csőszpárok,

akik aztán a szőlőt vigyázták, és gondoskodtak róla, hogy a bálban igazságosan találjon gazdára a korona. A mennyezetre felfűzött szőlő közepére elhelyezett szőlőkoronát meg lehetett ugyanis váltani: rendszerint egy legény vette meg a kiszemelt jegyesének. A szőlőből bárki lophatott, ám ha a csőszök elfogták, megállt a tánc, és a tolvajt jól megbüntették: valamilyen tréfás feladatot kellett végrehajtania, a bálozók derültségére.

Tíz képen az elmúlt száz év szüreti mulatságai:

Mára ugyan ezek a hagyományok elhalványultak, de a szüret csak átalakult, nem veszített jelentőségéből. Fajtánként és régiónként eltér a szüreti időszak kezdete és időtartama: augusztus végétől akár decemberig is eltarthat a borszőlő betakarítása, de néhány szőlőfajta (például a Csaba gyöngye) már július végén eléri a borkészítés szempontjából ideális érettségét. A szüret idejét a tradicionális paraszti kultúrában jeles napokhoz kötötték: Szent Mihály napja (szeptember 26.) „hivatalos” szüretkezdő nap volt az Alföldön a 18-19. században, ugyanekkor a Dunántúl nagy részén és Erdélyben Terézia napján (október 15.), a Balatonon és Kőszeg vidékén Orsolya napján (október 21.), Tokaj-Hegyalján pedig Simon-Júdás napján (október 28.) kezdődött „hivatalosan” a szüret.

Így emlékezett meg az 1927. évi tokaj-hegyaljai szüretről a Filmhíradó:

A szüret hangulata, varázsa mindannyiunkat magával ragad, akkor is, ha csak mozgóképen látjuk. A Pár lépés a mennyország, a Bor, mámor, Provence vagy a Borban az igazság, a Kerülőutak (Sideways), amelynek hatására Az Egyesült Államokban a pinot noir lett a legnépszerűbb bor, mind a szőlő és a bor kultúraformáló, összekapcsoló erejét villantják fel, különböző kontextusokban.

Nyitott pincék: szüreteljünk együtt idén is!

Szerencsére idén is bőven akad lehetőség elmerülni a szüreti hangulatban, hiszen országszerte „nyitott pincékkel” várják az érdeklődőket a szőlősgazdák.

Palkonyai és Szekszárdkörnyéki nyitott pincék

Palkonya, Dél-Dunántúlon elterülő Pannon borrégióhoz tartozó Villányi borvidék egyutcás gasztrofaluja a 18. században betelepített szőlőművesek kultúráját őrzi. Idén szeptember 15-16-án engednek betekintést a hagyományos szüret forgatókönyvébe a Palkonyai szüreti nyitott pincék esemény keretében. Egy ilyen alkalom az egész család számára kínál élményeket, hiszen – bár a szőlő a főszereplő – nemcsak a szőlőről és a borról tudhatunk meg sok mindent, de a táj, a vidék és az itt tovább élő hagyományos kultúra színeiben is megmártózhatunk. Ha úgy döntünk, hogy letesszük az autót, kapcsolódjunk be a Szüreti gördülő dűlők valamelyik bringatúrájába, így nyugodt szívvel kóstolhatjuk végig a meglátogatott pincészetek mustjait, ráadásul még a tájban is bátran gyönyörködhetünk.

Egy másik borrégióban, Szekszárdon szeptember 14-17. között rendezik meg a Szekszárdi Szüreti Napokat, ahol szüreti felvonulásra, finom borokra és a régió legjobb fesztiváljára számíthatunk.

Egri szabad szüret

Az egri Szépasszonyvölgy különleges látványt nyújt szüret idején Idén szeptember 16-17-én kapcsolódhatunk be a Szüret a Szépasszonyvölgyben „munkálataiba”, közben pedig megkóstolhatjuk az új bort, részt vehetünk a pincék által szervezett szüreti játékokban, és egészen biztos, hogy éhesek sem maradunk, hiszen a hagyományos ételektől az ínyenc fogásokig nagyon gazdag kínálattal várja a vendégeket a pincesor. Jó alkalom a szüret arra is, hogy végigjárjuk a pincéket, megismerkedjünk a helyi kínálattal és a jó borhoz illő jó muzsika mellett egymásra hangolódjunk. Aki járt már a Szépasszonyvölgyben, tudja, hogy ez a védett környezet a gyerekek számára is ideális terep, hiszen bármelyik pincéhez ülnénk le egy pohár bor mellé, a szaladgáló kicsiket nem veszítjük szem elől, a programok között pedig bőven akad nekik való szórakozás.

Szüreti mulatságok 

Nem állítjuk, hogy könnyű választani a hétvégi programok közül, hiszen sok helyütt egybeesnek a szüreti rendezvények: szeptember 16-án a Cserszegtomaji Szüreti Vigasságokra is várják a vendégeket, de ugyanekkor van a Celldömölki Sághegyi Szüreti Nap is, akárcsak a Marcali Szüreti Fesztivál, a Bogácsi Szüreti Mulatság, a Kiskunmajsai Szüreti Fesztivál, vagy a szeptember 15-17. között  Gyöngyösön zajló Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál, a Fóti Szüret és Fröccsfesztivál is. A következő hétvégén, szeptember 22-24. között is gazdag választékból szemezgethetünk: a Bócsai Szüreti Napok, a Dunaföldvári Szüreti Fesztivál, a Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó, a Fertőszentmiklósi Szüreti Fesztivál egyaránt kiváló programlehetőségekkel kecsegtetnek. Szeptember végén folytatódik a szőlő és a bor ünnepe: szeptember 29-október 1. között olyan különleges helyekre utazhatunk, mint a Tihanyi Szüreti Napok, valamint a Drégelypalánki Palánki Szüreti Vigasság. Ha pedig még nem fáradtunk el a borkóstolásban, októberben folytathatjuk szüreti bortúránkat. ilyenkor tartják ugyanis a Szüreti Vigasságokat Balatonszemesen, a Füredi Szüretre is érdemes ellátogatnunk, de a Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud ölelésében megrendezett Mindszent Havi Piknik sem utolsó mulatság.

A hatalmas szüreti programkínálatból érdemes kiemelnünk az egyik legnagyobb múltra visszatekintő eseményt, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokat, amit már 1932 óta ünnepel a térség, és amelyre idén október 6-8. között kerül sor. A fehér borok, színes kultúra jegyében megrendezett ünnepségen

idén Tokaj 950. születésnapját is megünneplik:

szüreti felvonulással, szőlő-összeadási ceremóniával, zenés és kulináris csemegékkel és fergeteges hangulattal várják az érdeklődőket. Aki ellátogat az eseményre, annak a születésnapi évszámmal logózott borospohárban kínálják a Folyékony aranyat. 

Láthatjuk, hogy a teljesség igénye nélkül tartott szüreti terepszemlénk is zavarbaejtő programkínálatot eredményezett, tehát bátran mondhatjuk, hogy mindenki talál saját ízlésének és időbeosztásának megfelelő alkalmat az ősz folyamán a szüretbe való bekapcsolódásra és az új bor megkóstolására. 

Nyitókép: Fortepan / Kovács Györgyi

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Kirándulási kisokos a folyadékpótláson és a fényvédelmen túl – így készüljünk a nyári természetjárásra, túrázásra

A kánikula sem fékezheti meg a túrázás szerelmeseit, de a kevésbé gyakorlott természetjárók is szívesebben időznek az erdők hűvösében ilyenkor. Ahhoz azonban, hogy az élmény ne lássa kárát, érdemes tisztában lennünk néhány alapvető tudnivalóval a felkészülést illetően – évszaktól függetlenül. Rögtön az első jótanács, hogy a javaslatokat lehetőleg a megfelelő helyen a megfelelő korosztályú és erőnlétű személyek alkalmazzák – lehetőleg helyesen.