ZónánTúl

A téli Balaton: csodabalaton! – Programajánlónk

A Balaton környéke nem csak nyáron tartogat izgalmas, élménydús programokat az egész család számára: téli kedvenceinkből válogattunk – irány a dombokra, vizekre, városokba!

PIHENJ VÍZEN!

Milyen csodálatos is a víz: minden halmazállapotában másképpen nyújt kikapcsolódást – és mi mindet szeretjük is! Lehet hideg, meleg, fagyos, gőzös… a vízparti bulik mindig jók!

Nemcsak a környék, de maga a Balaton is tartogat jó vizes programokat decemberre: a Mikulás-Regatta után szilveszteri Regattán is összemérhetik tudásukat a vitorlások, és bár a programon való részvétel nyilvánvalóan nem való mindenkinek, a partról szurkolni – egy jó bögre forralt borral vagy forró teával – fantasztikus! Pláne, hogy a téli Balaton önmagában is gyönyörű: a tavat nézni, a kékség ezer árnyalatában elmerülni már pihentető, részben éppen a kék elme-hatás okán! Ha olyan hideg lenne, hogy a hajózás is nehézkessé válik, előkaphatjuk a korcsolyát! Sokszor befagy annyira a tó, hogy bizonyos helyeken biztonságosan lehessen rajta korcsolyázni. Ha mégsem, mérsékelt zimankóban a Balaton-parti városok – többnyire zenével turbózott, büfével felszerelt – jégpályái várnak bennünket! Ha már jég, ne felejtsük a havat sem: a Balatontól alig egy órára, Eplényben szuper sípályákkal vár bennünket a Síaréna!

Idén is kihagyhatatlan úti cél a Balaton környékén járva Hévíz, ahol a tó télen-nyáron ideális hőmérsékletű, ráadásképpen gyógyít is. Rögtön két program vár ránk, ha erre járunk, ha ugyanis a hidegben nem vágyunk csobbanni, akkor sem maradunk tennivaló nélkül errefelé. Kedvencünk idén a SUP-ozás: a termálfürdőhöz tartozó kifolyó a mínuszok alatt sem fagy be, így lehet rajta kenuval, kajakkal, SUP-pal szórakozni.  

balaton télen

 Vitorlással télen-nyáron

VEDD BE A TERMÉSZETET!

Persze, a Balaton minden évszakban gyönyörű, nade a somogyi lankákra és a Balaton-felvidéki dombokra ki gondolna ősztől tavaszig? Pedig annyi szépség, annyi kilátó, rom, vár, panorámás csodahely van arra!

Ha gyerekkel utaznátok, a kilátós kirándulóhelyek – amelyeket itt szedtünk listába – mindig kelendőek: a kicsiknek is öröm, hogy miután megmászták a dombokat, lépcsőket, olyan látvány tárul fel előttük, amelyre nem is számítottak. Külön érdekes az is, ha megkereshetjük, hol is úsztunk a nyáron, vagy éppen melyik városban ettük azt a finom fagyit…

Ha már nagyobbak a gyerekek, vagy éppen utódok nélkül indulunk útnak, érdemes lehet sorra felkeresni a környékbeli várromokat vagy éppen templommaradványokat. A környékbeli zarándokutakról itt, a Káli-medence legszebb romtemplomairól pedig itt készítettünk gyűjtést.

BALATONKÖRNYÉKI VÁROSOK TÉLRE HANGOLVA

A Balaton vonzáskörzetében megszámolni is lehetetlen volna, hány gyönyörű, pezsgő kisvárosra, falura bukkanhatunk minden évszakban. Ezen településeken járva öröm a karácsonyi kivilágítás fénye alatt andalogni, be-betérni egy új vagy éppen régről kedves cukrászdába, kávézóba.

Az északi-parton kirándulva Balatonfüred örök klasszikus, szép sétálóutcáival, a szívkórházzal és persze fantasztikus éttermeivel vár bennünket. A kultprogramra is megéri időt szakítani itt: a Vaszary Galériában mindig jó kiállításokra bukkanhatunk! Innen alig félórára van Veszprém, ami jövő évben Európa Kulturális Fővárosaként várja a látogatókat. Ez alkalomból új kávézók és cukrászdák sora nyílt (a Fügét és a Kunsztot semmiképp se mulasszátok el!), de természetesen a Laczkó Dezső Múzeumban is megéri tenni egy kört, ahogyan a közeli Benedek-hegyen is! Ha szerencsénk van, és jókor látogatunk a városba, a hegy gyomrában is sétálhatunk egy kört, miközben idegenvezetők sok érdekességet mesélnek a város történelméről. (Egyébként az európai pályázaton a térség nyert, így nemcsak Veszprém, de a környékbeli települések is megannyi szuper programot ígérnek a következő évre.) Az északi-part örök csodahelye még Keszthely, ahol a Festetics-kastély és a Balatoni Múzeum zord időben is remek kikapcsolódást biztosít. Tapolcán is érdemes megfordulni, a tavasbarlang télen is fogad látogatókat, és a tó körül jó bóklászni hűvösebb időben is, hogy aztán egy-egy étteremben, kávézóban melegedjünk.

tapolca

 Tapolca

A borvidékeken decemberben sem áll meg az élet, a Gasztrohegy-programokkal készülnek rendszerint Badacsony környékén, ahogyan a Borbarangolás, vagyis a szervezett borkóstolás is divat maradt!

A déli parton Siófok a hideg dacára szuper programokkal várja a kirándulókat: könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal, bulik sorozatával készül a város, ha erre tévedünk, unatkozni biztosan nem fogunk! Lellén a gyönyörű kikötőn tegyünk egy sétát, ha van kedvünk, vegyünk részt jótékonysági futóversenyen, készítsünk saját csokoládét, vagy éppen borozzunk egyet valamelyik pincészetben. Ha pedig kicsit délebbre kirándulunk, Zalakaroson a fürdőt ne hagyjuk ki!

Bárhogyan is döntenétek, akármilyen program mellett tennétek le a voksotokat, a Balaton környékén biztosan megtaláljátok a kedvetekre való pihenési formát!

A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még:

Öt kilátó, ahonnan a legszebb a balatoni panoráma

Néha el kell távolodni, hogy valamire igazán rá tudjunk pillantani. Magasra kell mászni, hogy a maga teljességében megláthassuk fizikai és lelki természetű dolgainkat is. A Balaton fizikai és „lelki” tünemény, ezért kilátókban álldogálva tudjuk csak igazán befogadni. 

 

Már követem az oldalt

X