ZónánTúl

A hírességek és zergék alpesi városa: Kitzbühel minden télen elvarázsol

A világ egyik leghíresebb és legexkluzívabb síközpontja az osztrák Kitzbühel, a zergék városa. Téli hóköpenyben csuda varázslatos, nem véletlen, hogy januárban itt gyűlik össze a világ előkelőségeinek színe-java.

Német neve, Gamsstadt, szebben cseng, mint az, hogy Zergeváros, vagy a Zergék városa. Mindenesetre a város jelképe egy kecses zerge, az ő képével számos helyen találkozhatunk – élő zergékkel már kevésbé, pedig izgalmas közelről megfigyelni a párosujjú patást, amely speciális lábkiképzésének köszönhetően a gravitációt meghazudtolva szökell a sziklaszirteken. Egyetlen állat sem tudja őt követni, így ellensége sincs, legfeljebb a szirti sas jelenthet veszélyt a gyengébb egyedekre. A Kitzbüheli Alpok törpefenyős területein és attól feljebb, a sziklás hegyoldalakon és a hegyi legelőkön élnek az alpesi zergék, amelyek a város címerében is megjelennek.

Kitzbühel_kitbüheler

 

A Kitzbüheli Alpok gyönyörű csúcsai közé ékelt kisvárost egy pillanat alatt a szívébe zárja az utazó. Könnyen megközelíthető autóval vagy vonattal, a város központja azonban teljesen autómentes. Aki kirándulni jön ide, az autókulcsot egy időre el is dobhatja, mert minden szinte karnyújtásnyira van. Ami pedig picit messzebb, azt elérhetjük kabinos, vagy beülős felvonóval, sí- vagy kirándulóbusszal.

Tavasszal és nyáron varázslatos túrákat tehetünk a környéken, a hegyi legelők, a smaragdzöld fenyvesek hívogatnak. A csúcsok közelében kedves hegyi kunyhók és alpesi éttermek kínálnak finom falatokat a megfáradt túrázóknak: egy nagy tányér húsleves hatalmas májgombóccal, zsemlegombóc párolt káposztával, szilvalekvárral töltött gőzgombóc vaníliamártásban – csak néhány a megkóstolni való tiroli fogások közül. Ősszel ezer színbe öltözik a táj, a csúcsok fehér porcukor-lepellel kacsingatnak az ég felé, jólesik a gyaloglás után egy csésze forró teát melengetve bámulni a hulló leveleket. Két keréken sem rossz végigbarangolni a hegyeket-völgyeket, Kitzbühel a hegyi kerékpárosok egyik központja, tekerés közben lélegzetelállító panorámában (és remek utakban) lehet részünk. Van itt vadaspark, megnézhetjük a festői szépségű Schwarzsee-t, sétálhatunk a 750 éves város girbegurba utcáin, nézegethetjük a kirakatokat, bekukkanthatunk egy finedining étterembe, élvezhetjük az osztrák kisvárosok megnyugtató hangulatát.

Kitzbühel_kitbüheler

 

A környék igazi arcát azonban télen mutatja meg, amikor hóba öltözik a város, fehérbe burkolóznak a hegyek. Ilyenkor telik meg élettel a Kitzbüheli Alpok környéke, a téli sportok kedvelőinek paradicsoma. A síelőket 188 km gondosan ápolt pálya, 58 felvonó várja, a 70 km-nyi sífutópálya pedig mindenki számára szabadon használható. A téli túrák szerelmesei szintén találnak kedvükre való programot: jól jelzett útvonalak várnak mindenkit a ropogós hóban, de esténként vezetett csillagnézős túrán is részt vehetünk.

Hagyományosan január közepén kerül sor a legendás Hahnenkamm-Rennen versenyre, amely az alpesi sí világkupa része, annak is a legjelentősebb eseménye. 2024-ben 84. alkalommal kerül sor a lesikló- és szlalomversenye, amelyet a világ legnehezebb sípályáján rendeznek. Ennek hossza több mint 3000 méter, a magasságkülönbség rajta 860 méter, akadnak 85 százalékos meredek szakaszok, hatalmas ugratók. A versenyzők több mint 100 km/óra átlagsebességgel száguldanak a cél felé, de egyes pályarészeken nem ritka a 140 km/óra feletti sebesség sem. Aki elég bátor, a verseny előtt és után maga is kipróbálhatja a pályát, és lehetőség van arra, hogy a túl merész, vagy inkább lehetetlennek tűnő szakaszokat kikerüljük. Ez a nagyon fekete pálya csak az igazán jó erőben lévő és biztosan síelőknek ajánlott!

Ugyanezen a pályán rendezik meg február végén a Vertical up versenyt, amelyre viszont bárki benevezhet: itt a meredek pályán felfelé kell futni! Hogy miben, vagy mivel, az teljesen szabadon választható: túrasível, szöges futócipővel, síbottal, hótalppal vagy mezítláb, kinek mi a legkomfortosabb. Ugyan a pálya kivilágított, a kötelező felszerelés a sisak fejlámpával, mivel a megmérettetés vacsoraidőben indul. És hogy a sötétben elérhetetlen messzeségűnek tűnő csúcsot, a valamivel több mint három kilométert mennyi idő alatt lehet leküzdeni? Az eddigi rekordot egy osztrák sportoló tartja, aki nem egészen 31 perc alatt teljesítette a távot.

Kitzbühel_kitbüheler

 

A januári világkupa a sporton kívül a legnagyobb társadalmi esemény. Ilyenkor szívesen ellátogat ide Arnold Schwarzenegger, Ralf Schumacher Forma-1 pilóta, Albert monacoi nagyherceg is. Az utcán vagy a pálya mellet szurkolva összefuthatunk Lothar Matthäus-szal, aki jó ideig a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya volt, vagy Thomas Gottschalk német show-mesterrel, Andreas Gabalier énekessel, Uschi Glas színművésznővel – csak győzzük kapkodni a fejünket, ki mindenki mutatja meg magát a nevezetes eseményen. Aki szeretne egy szelfit valamelyik hírességgel, annak irány januárban Kitzbühel! Ember legyen azonban a talpán, aki síruhában, sisakban és napszemüvegben felismeri őket! 

A kikapcsolódás végtelen lehetősége mégis adott, az Alpok szívébe vezető utak, a táj és a tiroli vendégszeretet önmagában is elég indok ahhoz, hogy a legközelebbi úti cél Kitzbühel legyen. Ha nem is Ausztria egyik legismertebb hotelében, a Stanglwirtben hajtjuk álomra fejünket, mint az előkelő hírességek, bármelyik kis hegyi panzióban tökéletes kiszolgálásban lesz részünk és felejthetetlen élményekkel a szívünkben térünk haza.

Vigyázni is kell, mert könnyen szerelemmé válik, és akkor nincs menekvés, a Kitzbüheli Alpok mindig el fog csábítani minket!

Kitzbühel_kitbüheler

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X