A magashegyi kirándulás és a síelés szerelmesei közt sokan vannak, akik az osztrák hegyek között mindig betérnek a hüttékbe, nem utolsósorban a mennyei gombócok miatt. Gombócországban síelünk – mondta egykor kisebbik leánykám. Mi nagyon szeretjük ezt az ételt, mert olcsó és laktató, illetve sokféleképpen variálható. Vegyünk hát sorra néhány nevezetes receptet!
Sós gombócok
Ezek zsemléből készülnek: semmi világrengető nem történik itt, csak igazi, jó minőségű falusi iparosmunka. A zsemlegombócról azt kell tudni, hogy kegyetlenül őszinte, pontosan megmondja, milyen zsemléből vagy kenyérből gyúrták. Az elkészítés módja, az apró nüanszok változatosak, ugyanis ahány ház, annyi gombóc.
Tálalhatjuk sertéssülttel, jó sok fűszeres szafttal, amiben tocsoghat. Jól megy mellé a párolt káposzta, ami lehet édes és savanyú is. Van, ahol sok-sok hegyi sajtot szórnak rá, ami lávaként olvad a tetejére, máshol még rá is pirítják. A kifőtt gombóc félbevágva és mindkét oldalán megsütve is érkezhet, köretként, esetleg tojással, rántottásan.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Tiroli szalonnás gombóc
Hamisítatlan receptjét Tirolban kaptam, olyan helyen, ahol bejárásom volt a konyhába, a fazékba kukkantani.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók:
- 10 zsömle
- 40 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 5 dl tej
- 4 tojás
- só
- reszelt szerecsendió
- maréknyi lestyánlevél
Elkészítés:
A zsömlét apró kockákra vágjuk, és egy tepsiben szétterítve, a sütőben megpirítjuk. Közben a húsos, füstölt szalonnát felaprítjuk és zsírjára sütjük, majd megfuttatjuk rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A zsömlekockákat a forró tejjel leöntjük, a tojásokat ráütjük, a hagymás szalonnát szűrőlapáttal rászedjük (a zsírra még szükség lesz), sóval, reszelt szerecsendióval és felaprított lestyánlevéllel ízesítve alaposan összedolgozzuk. A masszából gombócokat formálunk, és lobogva forró, sós vízben 10-15 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal a visszamaradt szalonnazsírba szedjük, megforgatjuk. Párolt káposzta illik hozzá, de tejföllel meglocsolva akár önálló fogás is lehet.
A zsemlegombóc olyannyira népszerű, hogy Ausztriában több helyen is rendeznek gombócfesztivált. Az ilyen zenés népünnepélyeken többféle gombócot is megkóstolhat a látogató, és lehet találni a kínálatban olyat is, amin kiütközik a helyi jelleg.
Tiroli gombócleves
A gombóc jó a levesbe is, egy ilyen fogás felér egy egytálétellel.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók:
- 1,2 liter erőleves
- 1 csokor metélőhagyma
- 2 zsömle
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 2 evőkanál liszt
- só, őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A zsömléket apró kockákra vágjuk, és forró tejjel meglocsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, sót, borsot, a lisztet, összekeverjük, majd a tojásfehérjékkel és a finomra vágott metélőhagymával együtt alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, egy-két kanálnyi zsömlemorzsát szórunk bele, hogy jól összeálljon. Rövid ideig pihenni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a forró levesbe főzzük.
Édes gombócok
Gőzgombóc
Ez a híres Germknödel, vagy ahogyan nemrégiben hallottam becézni: a mákos cici. Sok gyerek kedvence a vaníliaszószban fürdő kelttészta-pöfeteg, cukros mákkal szórva, belül ízes szilvalekvárral: édes bűnbeesés.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- csipetnyi só
- reszelt citromhéj
- 20 dkg sűrű szilvalekvár
a tetejére:
- 10 dkg darált, cukros mák
- 5 dkg vaj
- vaníliasodó
Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat, és alaposan összegyúrjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán öt centiméter vastagra nyújtjuk és ötször öt centiméteres kockákra vágjuk. A tésztadarabok tetejét megnedvesítjük, egy nagy kanálnyi szilvalekvárt halmozunk rá és a tésztát összegömbölygetjük. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár.
A gombócokat 15 percig kelesztjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és szűrőt helyezünk bele. A gombócokat a szűrűre helyezzük, az edényt lefedjük. 10 percen át gőzöljük a gombócokat, majd megfordítjuk, és újabb 10 percig hagyjuk őket a gőzben dagadni. A gőzből kiemelt gombócokat egy vastag tűvel megszúrjuk, hogy a felesleges gőz eltávozhasson belőlük. Olvasztott vajjal megöntözve, cukros mákkal megszórva, melegen tálaljuk. A vaníliasodó opcionális hozzá, de azzal az igazi!
Nutellás túrógombóc
Nem mindenki szereti a mákot és a szilvalekvárt: nálunk a nutellás túrógombóc verhetetlen. Pirított dióba vagy sütimorzsába hempergetjük, az utóbbi a megmaradt sütemények jóféle reinkarnációja.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- kb. 6-6 dkg liszt és búzadara
- 20 dkg nutella vagy mogyorókrém
- 5 dkg vaj
- 5-5 dkg zsemlemorzsa és darált dió
Elkészítés:
A nutellát jól behűtjük. A túrót villával összetörjük, a tojásokkal, a cukorral, a liszttel és a búzadarával összedolgozzuk. Lefedve egy órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle oly módon, hogy mindegyik közepébe egy-egy kiskanálnyi jó hideg nutella kerüljön. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Amíg fő, a diót és a zsemlemorzsát vajon megpirítjuk. A kifőtt gombócokat jól lecsöpögtetjük és a diós morzsába forgatjuk. Porcukorral megintve, vagy pikáns lekvár kíséretében tálaljuk.