ZónánTúl

10 gyönyörű hely, amit Szlovéniában látnod kell

Szlovéniáról sokáig az a kép élt a fejemben, hogy van egy híres tava, pici szigettel a közepén, néhány szép város, és nagyjából ennyi. Aztán odamentem, és rájöttem, mekkorát tévedtem. Nem gondoltam volna, hogy szomszédos országunk ennyi különleges tájjal rendelkezik, és hogy Szlovéniában a hegyi panorámától kezdve a tenger sós illatán át a föld alatti világig ezer meg ezer felejthetetlen élményben lehet részünk. Érkezzen tíz olyan hely, amit első kézből javaslok felkeresni a Szlovéniába látogatóknak, amint újra biztonságosan lehet utazni a nagyvilágban.

1. Maribor

Maribor nevét hallva a legtöbb embernek a síelés jut az eszébe, már csak azért is, mert rendszeresen szerveznek itt télen versenyeket, valamint az időjárási összefoglalók és hójelentések állandó szereplője. A város azonban nem csak télen telik meg élettel. Minden évszakban bőven tartogat élményt a látogatóknak, illetve kiváló kiindulópontja lehet Szlovénia keleti részének a felfedezéséhez. Egyik oldalról a Pohorje hegyvonulatai szegélyezik síközpontokkal, túraösvényekkel és kerékpárutakkal, míg a másik oldalon híres borvidékek veszik körül. Ne menjünk úgy el Mariborból, hogy ne kóstoltuk volna meg az itt termelt fehérborok valamelyikét, vagy jártuk volna be a Vinag zegzugos pincerendszerét – már csak azért is, mert itt található például a világ legöregebb szőlőtőkéje, ami 400 éves korával a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

2. Ljubjana

Számomra az egyik legnagyobb meglepetést Szlovénia fővárosa, Ljubljana okozta. Nem számítottam arra, hogy Európa legzöldebb városában a természet, épített örökség és a kultúra ennyire szerethető kombinációját találom. A belváros teljesen autómentes, így zavartalanul fedezhetjük fel a Ljubljanica folyón átívelő híres hidakat (pl.: Sárkány-híd, Hármas-híd, Cipészek-hídja), vagy veszhetünk el a zegzugos utcák gyönyörű szecessziós és barokk épületei között. Ljubljanában járva ne hagyjuk ki a várat, ahova legegyszerűbben siklóval juthatunk fel, és amelynek őrtornyából a legszebb kilátás nyílik a városra. Péntekenként a város folyóparti tere megtelik élettel. A nyitott konyhák keretében a legjobb szlovén éttermek kínálatát kóstolhatjuk végig piaci köntösbe csomagolva.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

3. Piran

Szlovénia és az Isztriai-félsziget egyik gyöngyszeme Piran, amely kéklő vizével és velencei stílusú házaival garantáltan belopja magát minden látogató szívébe. Azonban nemcsak hamisíthatatlan tengerparti hangulata miatt tarthat érdeklődésre számot ez a kisváros, kulturális és gasztronómiai értékei is elvitathatatlanok. A Piran közelében lévő sópárlók mindig is legendásak voltak; olyannyira, hogy régen az itt bányászott só az arany árával vetekedett. Ebből kóstolót a Tartini tér közelében lévő mintaboltban kaphatunk, ahonnan érdemes tovább folytatni utunkat a dombon felfelé, Piran látképe és bája ugyanis a magasból nyer teljes értelmet. A Szent György templom harangtornyából is nagyon szép már a panoráma, ám ha többre vágyunk, kapaszkodjunk fel az egykori várfal tetejére. A mediterrán település látványa a végtelen tengerrel a háttérben egész egyszerűen felejthetetlen!

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

4. Bled

Az egyik legautentikusabb élményt szerintem minden Szlovéniába utazó számára a Bledi-tó nyújtja, ami valóban kihagyhatatlan a látnivalók sorából. A tó közepén álló apró földdarab az ország egyetlen szigete, képeslapba illő környezetével minden évszakban szemet gyönyörködtető látványt nyújt a hely.

A Bledi-tónál járva érdemes kipróbálni hagyományos szlovén bárkát, a pletnát is, amely evezős mesterség a történelem folyamán mindig apáról-fiúra szállt. Kikötve a kis szigeten, keressük fel a Szűzanya templomot, és kongassuk meg annak harangját, ugyanis aki meghúzza a templom belsejében csüngő harang kötelét, és visszahallja a harang kongását, annak a legenda szerint a tó völgye teljesíti a kívánságát. A partra visszatérve egy helyi kávézóban okvetlen kóstoljuk meg a híres kremsnita Bledet, azaz a krémest, ami innen ered és mára a település egyik jellegzetes szimbólumává vált.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

5. Posavje borvidék

Szlovéniában 52 borfajtát termelnek, amelyekkel legkönnyebben az üzletek polcain, éttermekben vagy borutakon találkozhatunk. Az ország három bortermelő vidékéből számomra a Száva mentén húzódó Posavje tetszett a leginkább, már csak amiatt is, mert ezt a régiót (részben) kétkeréken volt szerencsém felfedezni. Ha itt járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a szlovének híres borkülönlegességét, a cvičeket, de jó szívvel ajánlom saját kedvencemet, a Šipont is.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu 

6. Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki Szlovénia legrégebbi települése, amely kulturális értékéből fakadóan a legmagasabb szintű védettséget élvezi az országban. A Krk folyó mentén kanyargó kisváros egyik legkülönlegesebb épülete az 1234-ben emelt kolostor, amelyet a lebombázást, majd újjáépítést követően igencsak modern módon hasznosítottak a jelenkor számára: a muskátlitól roskadozó árkádsor falai között 1956 óta galéria üzemel, ami a Božidar Jakac nevet viseli. A három terem nemcsak a kortárs szlovén, hanem nemzetközi művészek kiállításainak is otthont ad, csakúgy, mint a monostor előtt álló terület, ahol fa installációkat találunk.  

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

7. Vintgar-szurdok

Szlovénia egyik legfőbb vonzereje a természetben rejlik. Az ország területének 60%-át erdő borítja, védett parkjaival, hatalmas hegyeivel, megszámlálhatatlan folyójával nem véletlenül vált a természetjárók és kirándulást kedvelők közkedvelt célpontjává. Ha kis energiabefektetéssel szeretnénk nagyon szépet szeretnénk látni, akkor kiránduljunk egyet a Vintgar-szurdokban!

A Radovna folyó által vájt területen egy 1,6 kilométer hosszú ösvény vezet végig, amelyet 1-1,5 órás sétával kényelmesen bejárhatunk. A türkiztől kezdve a jégkéken át a smaragdzöldig elképesztő színekben játszik a víz, amely hol hangos zuhatagként folytatja az útját alattunk a mélyben, hol pedig halk csermellyé szelídül. A fahidakon átívelő túra során ízelítőt kaphatunk a természet lenyűgöző erejéből, ám a víz vadsága és hűs jellege miatt a csobbanást jobb, ha máskorra tartogatjuk.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

8. Radovljica 

Ez a kevésbé ismert, ámde festői szépségű kisváros a Karavankák és Júlia Alpok ölelésében fekszik. Radovljica Szlovénia legédesebb települése, innen ered ugyanis az országban nagy népszerűségnek örvendő méz és csokoládé készítése. A 14. században a szlávok által alapított város megőrizte középkori jellegét, macskaköves utcái és barokk udvarházai virágtól roskadoznak. Érdemes itt elidőzni kicsit, mert olyan különlegességekkel ismerkedhetünk meg, mint a szlovén méhészet vagy a méz sokoldalú felhasználhatósága.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

9. Predjama vár

A világ legnagyobb, föld alatti vára Szlovéniában található, alig pár kilométerre a Postojnai cseppkőbarlangtól. A sziklába vájt erődítményről az első írásos feljegyzések 1202-ből valók és 800 éves történelme során sosem tudta az ellenség elfoglalni. A középkori csodavárban látszatra nehéz eldönteni, hogy melyik része tartozik a sziklához, és mely részeit építette az ember – egyszerűen lenyűgöző az összhatás.

A várból titkos alagutak vezetnek a felszín felé, amelyeken keresztül a predjamai Erazem lovag gyakran indult fosztogató útjaira. A szlovén Rózsa Sándor legyőzhetetlen volt, ám életét bagatell módon épp a várban veszítette el: az árnyékszéken való trónolás közben egy ágyúgolyó találat érte a falat, amely a mélybe taszította és a halálát okozta. Valószínűleg ez a jelenet ihlette a Trónok harca sorozat egyik epizódját is, aminek íróját, George R. R. Martint állítólag elvarázsolta a vár.

10. Postojnai cseppkőbarlang

Akit a barlangok és föld alatti szépségek világa vonz, az Szlovéniában biztosan megtalálja a számításait. Több mint 13.000 karsztbarlang található az ország területén, amelyek közül a leghíresebb és leglátogatottabb kétségkívül a Postojnai cseppkőbarlang.

 Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

A 123 méteres barlang szájából egy föld alatti kisvonat visz a mélybe, ami már önmagában is nagy élmény, amit csak tetéz a mellettünk elsuhanó hatalmas sztalaktit és sztalagmit oszlopok látványa. A 3,7 kilométeres vonatút után gyalogosan folytathatjuk a barlang felfedezését, ahol több termen keresztül csodálhatjuk meg a parányi vízcseppek által, évmilliók alatt létrehozott cseppkő formációkat. Bár kint tombolt a kánikula, a barlang belsejében egész évben 12-14 fok van, így érdemes egy pulóver mellett egy vékony dzsekivel is készülni a föld alatti felfedezőútra!

AJÁNLJUK MÉG:

KŐ KÖVÖN NEM MARAD! VAGY MÉGIS? BEMUTATKOZNAK NÓGRÁD MEGYE HÍRES KÖVEI

A MAGYAR KÍNAI NAGY FAL: EZ BOLDOGKŐ VÁRA

MAGYARORSZÁG LEGBÁJOSABB TAVA: SZELID

Szlovénia, a fenntarthatóság bezzegországa: így csinálják a szomszédban
Bár a külföldi utazgatás a koronavírus miatt most egy ideig háttérbe szorult, a fenntarthatóság kérdése globális szinten az egyik leginkább napirenden lévő téma. Felelős utazóként és világpolgárként fontos szerepünk van abban, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkentsük és ezáltal az éghajlatváltozás, a környezetkárosodás és a veszélyeztetett fajok kihalásának kockázatát minimalizáljuk. Ma a fenntartható utazás már nem egy tendencia, hanem egy fontos tényező, amiben szomszédos országunk a világ előtt jár egy orrhosszal. 

 

Már követem az oldalt

X