Ünnep

Végeláthatatlan ünnepi feladatok? Összeírtuk a teendőket, hogy segítsük a készülődést!

Kétségtelenül a karácsony az év egyik legjobban várt ünnepe, bár én már az adventi időszakot is legalább annyira várom, mint magát a szentestét. Minden évben elhatározom, hogy időben elkezdem a készülődést, hogy ne kelljen kapkodni, rohanni, idegeskedni – ezt több-kevesebb sikerrel abszolválom. A kulcs a tervezésben rejlik: alaposan végig kell gondolni, hogy milyen karácsonyt szeretnénk, mi az, amit tudunk vállalni, és be kell látni, ha valami megvalósíthatatlan. Írjunk listát a teendőkről és tartsuk be a határidőket – megelőzve ezzel az utolsó pillanatos kétségbeesést és pánikot. Mindenesetre még van időnk arra, hogy minden fontos dolgot elintézzünk. 

Minden családnak megvannak a maga hagyományai, amik kihagyhatatlanok, és ott vannak az újítások, amikkel egy kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni az idei ünnepet. A legtöbb dolgot könnyű elintézni, viszont ha valami egyszerűen nem akar összejönni, azt jobb elengedni és valami mással próbálkozni, mintsem belebolondulni az akarásba. Ne halogassuk tovább a készülődést, lépjünk a tettek mezejére! Íme ehhez némi segítség, pontosabban egy lista a teendőkről, ami jó sorvezető lehet az elkövetkezendő napokra, hetekre.

Négy héttel karácsony előtt

  1. Írjunk listát. Szánjunk rá legalább egy órát, gondoljuk végig lépésről lépésre a tennivalókat. Tervezzük meg hozzá a költségvetést is, hogy ennek függvényében tudjunk változtatni, módosítani vagy éppen hozzáírni a listához. És tartsuk is magunkat ehhez a költségvetéshez!
  2. Az ajándékokra szánt keretet nem most fogjuk kitalálni, azon minden bizonnyal már gondolkozunk egy ideje. Írjunk listát arról is, hogy kit mivel szeretnénk meglepni, és hogy az mennyibe fog kerülni.
  3. Online vásárlás esetén minél hamarabb rendeljük meg az ajándékokat, hogy biztosan megérkezzenek. A boltokban is nézzünk utána, hogy biztosan kapható-e a kiszemelt termék, hiány esetén még időben tudunk módosítani. Ha sajátkezűleg készítünk ajándékot, ahhoz is szerezzünk be, rendeljünk meg minden kelléket.
  4. Kezdjük el beszerezni a csomagolópapírokat, ajándéktáskákat, kötözőket és kártyákat. Érdemes ezen is hamar túlesni, hogy ne az utolsó napon kelljen csomagolópapírért vagy celluxért szaladni.
  5. Találjuk ki az ünnepi menüt és nézzük meg, hogy minden szükséges felszerelés megvan-e hozzá (pl. sütőpapír, süteményforma, terítő, szalvéta), és kezdjük el beszerezni, megrendelni a hozzávalókat is. Ne vállaljuk túl magunkat!
  6. Nyitnak a fenyőfát árusító helyek: érdemes a fát is minél előbb megvásárolni. Ilyenkor még bőven van miből válogatni magasság és szélesség, no meg az árak tekintetében.
  7. Nézzük át a díszeket, szelektáljunk, dobjuk ki a törötteket, ellenőrizzük a fényfüzéreket, s ha szükséges, szerezzünk be újakat.
  8. Ha vendégséget szervezünk, jelezzük időben a meghívottaknak az időpontot és a helyszínt, hogy ők is tudjanak előre tervezni (és biztosan ráérjenek).
  9. Jelentkezzünk be a fodrászhoz, kozmetikushoz, nézzük meg, hogy van-e alkalomhoz illő ruhánk.
  10. Keressünk egy szívünkhöz közeli jótékonysági eseményt vagy tevékenységet, és találjuk ki, hogy mit adományoznánk, hogyan tudnánk segíteni.
  11. Ha hosszabb utazásra készülünk, készítsük fel rá az autónkat. A téli gumik cseréje már esedékes, de nem árt átnézetni egy szakemberrel is a járgányt, hogy a fűtéstől kezdve minden működjön, nehogy út közben derüljön ki valami. Nézzük meg a tömegközlekedés menetrendjét is, legyen ‘B’ tervünk.
  12. Díszítsük fel a lakást, szerezzük be a kedvenc karácsonyi illatunkat, készítsünk válogatást a számunkra kedves karácsonyi zenékből és filmekből. 

Két héttel karácsony előtt

Bármit nem végeztünk el az előző listáról, azt most mindenképp intézzük el.

  1. Süssük meg a karácsonyi kekszeket, mézeskalácsokat és puszedliket, minden olyan süteményt, ami eláll karácsonyig (sőt, még jót is tesz neki az idő). Vagy próbáljuk ki az új recepteket, hogy ne az utolsó napokban szembesüljünk vele, hogyan kell elkészíteni azokat. Süssünk kuglófot, csipegessünk „karácsonyízű” ételeket. Kínáljuk meg vele a kollégáinkat, szomszédainkat is!
  2. Süteménykóstolás mellé (mert tesztelni kell) szervezzünk egy családi társasjáték-estét, vagy nézzünk meg közösen egy karácsonyi filmet.
  3. Vegyük elő a karácsonyi pulóverünket és járjunk abban dolgozni, vagy viseljük otthon, miközben teszünk-veszünk. Esetleg beszerezhetünk egy újat is.
  4. Készíthetünk papírfüzért vagy aranydiót, ehető díszeket, szaloncukrot, habkarikát, mézeskalács-figurákat a fára.
  5. Tervezzünk magunknak egy szabadnapot, amikor önmagunkkal foglalkozhatunk, pihenhetünk, ráhangolódhatunk a közelgő ünnepre.
  6. Szervezzünk a gyerekekkel közös ünnepváró programokat (pl. korcsolyázás, fenyődísz-készítés, közös sütés, társasjáték). A kialakult helyzetben kicsit nehezebb, de nem lehetetlen!
  7. Szerezzük be az ünnepi nassolnivalót, néhány doboz sósat, esetleg egy-két csomag kekszet. Vegyük meg az üdítő italokat, a kedvenc borunkat vagy egy üveg pezsgőt.
  8. Bár most kivitelezhetetlen, de ilyenkor a legjobb egy nagy sétát tenni a karácsonyi vásárban, és a baráti összejöveteleket megtartani. Sétáljunk minél többet vásárok híján is. 
  9. Postázzuk az ünnepi képeslapokat, adjuk fel a külföldön élő rokonoknak, barátoknak szánt csomagokat.
  10. Esténként gyújtsunk gyertyát, hagyjuk, hogy a kedvenc karácsonyi illatunk bejárja az otthonunkat. Közben nézegethetünk fényképeket, nosztalgiázhatunk a szeretteinkkel (akár online kapcsolattartással is).
  11. Kezdjük el becsomagolni a megvásárolt vagy elkészített ajándékokat. Így még időben kiderülhet, ha szükség van még csomagolóanyagra, ajándéktasakra. Ne sajnáljuk az időt és az energiát a csomagolásra, hiszen egy évben csak egyszer van karácsony!
  12. Ne feledkezzünk meg a rászorulókról, keressük a lehetőséget, hogy segíthessünk másoknak.

Egy héttel karácsony előtt

  1. Győződjünk meg róla, hogy valóban minden hozzávalót megszereztünk az ünnepi ételekhez, a terítéshez, vendégváráshoz.
  2. Idejében fogjunk hozzá az ünnepi sütemények megsütéséhez, ételek előkészítéséhez. A mézeskalácsházról se feledkezzünk meg!
  3. Takarítsuk ki az otthonunkat, készítsük fel a lakást az ünnepre.
  4. Tegyünk nagy sétákat, gyönyörködjünk a kivilágított utcákban és feldíszített épületekben. Ha esik a hó ne felejtsünk el hóembert építeni, hóangyalt készíteni vagy egy játékos hógolyózást rögtönözni a gyerekekkel.
  5. Küldjünk karácsonyi levelet, üzenetet e-mailben a szeretteinknek, akik nem lehetnek személyesen velünk az ünnep alatt.
  6. Tartsunk egy pihenőnapot, amikor egész nap csak önmagunkkal foglalkozunk. Ki se keljünk az ágyból, nézzünk egész nap karácsonyi filmeket.
  7. Szenteste előtt egy nappal tegyük talpába a fenyőfát, hogy ne 24-én kelljen ezzel (is) foglalkozni.
  8. Fejezzük be az ajándékok csomagolását.
  9. Bármilyen feladat kimaradt, most már ne „görcsöljünk” rajta, engedjük el. Minden bizonnyal anélkül is szép és szeretetteljes lesz a karácsonyunk.
  10. Adjunk hálát a családunkért, a szeretteinkért, az életünkért – mindenért, amink van.

December 24-én

  1. Reggelizzünk bőségesen, beszéljük meg a családtagokkal, hogy kinek, mi lesz aznap a feladata.
  2. Kezdjük el idejében elkészíteni az ünnepi menüt. Közben hallgassunk karácsonyi dalokat, szóljon a háttérben egy karácsonyi film.
  3. Ha nem is mi díszítjük a fát, legalább egy dísz erejéig vegyünk részt benne.
  4. Vacsora után sétáljunk egy nagyot, nézzük meg a közeli házak karácsonyfájának fényeit. (Az éjféli mise idén valószínűleg elmarad, de ha megtehetjük, a templomig nyugodtan elsétálhatunk.)
  5. Élvezzük a szenteste minden pillanatát. Megérdemeljük.

Nyitókép: Volodymyr Hryshchenko

Ajánljuk még: 

VÁLÁS UTÁN MINDEN ÜNNEP AKNAMEZŐ, EZÉRT VAN NÁLUNK AUGUSZTUSBAN A KARÁCSONY
ÍGY ÜNNEPEL MÁS! – KARÁCSONYOK SZERTE A VILÁGBAN 2.

 

Már követem az oldalt

X