Szerteágazó múltunk éltetői – húsvéti szokásaink eredetéről

Ünnep

Szerteágazó múltunk éltetői – húsvéti szokásaink eredetéről

Már gyermekkoromban éreztem egy kettősséget magamban, mikor is egyszerre voltam lelkes résztvevője és mintegy kívülálló megfigyelője a húsvétnak. Én is jártam a házakat édesapámmal, testvéremmel, izgultam a versikém miatt, ettem ahol illett, siettem ahol kellett, de közben figyeltem, és próbáltam megérteni, hogy mit miért csinálunk. 

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Különös volt az utóbbi időben megfigyelni, hogy miként menekülnek az emberek otthonról a húsvéti ünnep és a kapcsolódó szokások elől. Persze idén remélem mindenki otthon lesz. Még az is, aki szíve szerint locsolkodni indulna. Helyette azt javaslom, járjunk utána együtt a húsvéti ünnepnek.

Mára bevett gyakorlatnak számít, hogy egy-egy ünnep bemutatását azzal kezdik a szerzők, miként „telepedett rá” a keresztény hit a régi „pogány” szokásokra. Én magam nagyon ellene vagyok ennek a megközelítésnek. A szokások egymásra simulnak, hiszen

változnak a kultúrák, a vallások, a társadalom egésze egy élő dinamizmus.

Most különféle rétegeket keresünk, melyek valamilyen módon mind hozzájárultak a ma ismert ünnepkör kialakulásához.

A keresztény húsvét Jézus halálának és feltámadásának ünnepe az evangéliumi hagyomány szerint a zsidóság pászka (Peszáh) ünnepén történt, és egészen a niceai zsinatig ekkor is ünnepelték. A „kovásztalan kenyér” ünnepe az Egyiptomból való kivonulásra épülő hagyomány, de egyben az ószövetségi alapokon nyugvó egyik évkezdet, a szakrális év kezdete is. (Több régi kultúra is két évkezdettel számolt, a Nap emelkedő és ereszkedő járásának megfelelően.) Ezen ünnep egyik fő eleme a bárányáldozat, amely a bárányvérrel megjelölt egyiptomi ajtófélfákra utal, amelyek segítségével elkerülték a zsidó családok a tizedik isteni csapást, és amely akarva-akaratlan egybecseng Jézusnak, mint Isten bárányának áldozatával, aki magára vette a világ bűneit.

Az évkörnek ezen a szakaszán, közvetlenül a napéjegyenlőség után Rómában is jelentős ünnepet ültek, történetesen a szír Attisz halálának és feltámadásának (!) az ünnepét. A római szokások között megtaláljuk a körmenetekkel és zöldágas szokásokkal összevágó „tavaszi fa” körbehordozását, melyet önostorozó gyásznap, végül euforikus feltámadásünnep követett.

Ha a Magyarországon a legutóbbi időkig fennmaradó szokásokat nézzük, akkor megállapítható, hogy a keresztény egyház legjelentősebb ünnepéhez köthető szokások nagy része ugyanazokkal az analógiákkal működik, melyek

jóval a kereszténység előtt is jelen voltak minden emberi kultúrában.

Vegyük példaként a tojást, mely az egyik leggyakrabban használt életszimbólum sok kultúrában. Már az ókori Egyiptomban is a feltámadás szimbóluma volt, ahogy erről a Tutanhamon sírjában talált leletek is árulkodnak. Hogy mikortól nevezhetjük keresztény szimbólumnak, nem tudni. Akár annak tekintjük, akár nem, hazánkban a legrégebbi piros hímestojást egy honfoglalás ideje előtti avar női sírban találták meg. A húsvéti tojásos játékok között találjuk a nyárádmenti székely falvak tojásdobását, ahol elmondásuk szerint azért dobják fel a tojást az égre, mert az „első húsvétkor” Tündér Ilona madár alakban tojta meg a Napot, s a Holdat az égre. 

De épp így megfigyelhetjük az őselemek jelenlétét az ünnep során, így a tűz kioltásának és újragyújtásának a szokáselemét, a tűzzel való vízszentelést, mely a levegő elemet is megidézi, a vízzel való locsolást, a nagypénteki patakban való mosakodást, a földbe, mint bölcsőbe tevést, a zöld ággal való megcsapdosását a lányoknak, vagy bármelyik zöldágas szokást.

Mindig mosolygok magamban, mikor olyasmit hallok, hogy a Szent István vagy az egyház miként fosztotta meg népünket ősi hitétől. Hiszen minden ugyanabból a forrásból táplálkozik. A húsvéti szokások számomra azt mutatják, mennyire gazdag és sokrétű az emberiség kultúrája, és hogy táplálja is bármily szerteágazó gyökérzet, a mai napig élő és működő egésszé áll össze általunk. Hiszen

mi magunk vagyunk ennek a szerteágazó múltnak az éltetői.

Remélem, hogy az emberiség egésze megélheti és ünnepelheti hamarosan a természettel együtt a feltámadást.   

Nyitókép: Ebner, Fortepan

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

 

Ajánljuk még:

Ismered más nemzetek húsvéti szokásait? Kvízezz, és kiderül!

Piros tojás, locsolkodás, sonka és kalács – a húsvét magyar hagyományait mindenki ismeri. Egyedi szokásokkal találkozhatunk a különböző országokban, amik segítenek  egy kicsit közelebb kerülni más kultúrákhoz, egy kicsit jobban megismerhetjük általuk az ott élő embereket. Te ismered más nemzetek húsvéti szokásait, érdekességeit? Kvízezz, és kiderül!

 

Már követem az oldalt

X