Ünnep

Mesekönyvek, amik jól jönnek karácsony előtt

Hatalmas választékból, sok minőségi gyerekkönyv közül lehet ma már válogatni az év minden napján. Karácsony előtt azonban megadhatjuk a módját: most 7 könyvet mutatunk, ami jól jöhet karácsonyra készülve.

Keress, találj, mesélj! – Boldog karácsonyt!

Scolar Kiadó

Ez a sorozat a részletes, szép képeken túl a még kedvesebben ábrázolt családi, vagy hétköznapi élet hangulataira épül, rövid kis szövegekkel . Jók a rajzok, így az ember észre sem veszi és már kerekít is köréjük egy újabb történetet a gyerekekkel. A mindenkinek ismerős jelenetek, mint például mézeskalács sütés (a háttérben az ezzel járó rendetlen konyhával) vagy karácsonyfadísz készítését megelevenítő rajzok lekötik a gyerekeket hosszabb közös beszélgetés, vagy csak rövidebb, öltöztetés-, etetés-, autózás erejéig is.

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – Kaláka zenéskönyv

Móra Kiadó

Aki már egyszer is eljutott decemberben a szintén ezen a címen futó, mindig teltházas Kaláka koncertre, annak ismerős lesz a karácsonyi zenéskönyv díszkiadás. Az eredetileg 1987-ben felvett népdalok, templomi énekek és klasszikus, valamint kortárs költők megzenésített versei hallhatók a CD-n, melynek szövegei olvashatók a szépen illusztrált könyvben. A dalokat egy nagyszalontai betlehemes játék foglalja keretbe, és mivel ilyet sem hallani ma már gyakran, igazi érdekesség ez a kiadvány. Otthon, nyugalomban meghallgatva az ember elérzékenyül, kicsit hazatér, élesebben kezd látni és a hónapban sokadszor is ráébred, hogy ez az egész nem az eszelős tempóról, lista teljesítésekről, hanem rólunk, Jézuskáról, a szeretetről, az összetartó közösségekről és a karácsonyt is meghitt ünneppé emelő hagyományokról szól.

Pipp és Polli – A karácsonyfa

Pagony

Axel Scheffler mára már ikonikus és kedves kis figurái, a gülüszemű, jószívű nyúlfiú Pipp, és az egérkelány Polli barátsága az évek során megjelent kötetekben megbirkózott már rollerbalesettel, az otthon felejtett plüss hiányával, a szobatisztasággal, vagy a kipukkadásig kergetett lufi katasztrófájával. A könyvek ezerszer előkerülnek, mert imádják a gyerekek.

Az üzenet változatlan, az emberi kapcsolatok alapjaira: együttérzésre, őszinteségre és a problémák megoldására tanítanak minket az egyszerű, inkább képekre épülő történetek, így a legújabb karácsonyi is, melyben Pipp nyuszi sunyiban megeszi az összes édességet a karácsonyfáról, majd fájó hasa miatt lebukik Polli előtt. 

A karácsony nagy könyve – 24 ünnepváró mese Tony Ross rajzaival

Kolibri kiadó

Sokszínű történeteket rejt a kötet mind témában, mind műfajban. Vers, próza, mese, levelek, cikkek formájában közelít a karácsony felénk, nyitottan kell olvasni és hallgatni az adventi naptárként is értelmezhető könyvet. Több nemzet írója képviselteti magát az olykor vicces, máskor komolyabb hangvételű, igényes kötetben.

Panov apó különös napja – Lev Tolsztoj népmese-feldolgozása

Harmat kiadó (Új kiadás: Panov apó karácsonya)

A kedvenc karácsonyi mesém, bár nekem még a Ruben Saillens-féle régebbi kiadás van meg, Tony Morris kedves, meghitt rajzaival. A történet szerint Panov apó az öreg suszter egy orosz faluban él, egy utcára nyíló szerény kis szobája van, mely egyben a műhelye is. Mindene megvan, ami kell: a munkájához szükséges szerszámai, vastűzhelye, melynél melegszik és főz, egy kényelmes kosárszéke, és egy olajlámpája, amivel fényt gyújt. Az özvegyember karácsonyeste szeretett feleségére, és távol élő gyermekeire gondol, és a betlehemi történetet olvasva elszenderedik. Álmában egy hang szól hozzá: „Azt kívántad, hogy megláthass, hogy betérjek műhelyedbe és megajándékozhass. Holnap reggeltől estig figyelj, és én eljövök. Légy nagyon figyelmes, hogy felismerj, mert nem mondom meg ki vagyok.” Panov ezután Jézusra való várakozással telve tölti napjait, javítja a cipőket, és természetéhez hűen, elesett embereken segít, behívja melegedni a fázó utcaseprőt, a fáradt, otthontalan édesanya kisbabájának ételt, kis cipőt ad. De Jézus szentestéig sem érkezik meg. Panov nem érti, elszomorodik, majd rádöbben a szeretet és az adakozás lényegére. Karácsonyra való hangolódásra tökéletes mese!

Adventi népmesék és legendák – 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról

Meseközpont alapítvány

A mese is ajándék, a népmese pedig gazdag jelentéstartalma miatt főleg az. A gyerek (és felnőtt is) mindig örül, ha idő jut a történetekre, olyankor megszűnik az idő, kép és hang eggyé válik. Bajzáth Mária nagyon sokat tud a népmesékről, mondhatni azok szövik át életét, hivatását. Válogatása most a karácsonyt megidéző, többek között lapp, szláv, mexikói, olasz vagy eszkimó történetekre koncentrál. December elsejétől karácsony napjáig minden napra jut egy belőle. Élő adventi naptár, esti mese, tanóra indító pár perc, legyen akárhogy, megéri majd.

An Leysen – Diótörő

ScolarKid

Megkerülhetetlen karácsonykor a Diótörő, klasszikus, szép és varázslatos. E.T.A Hoffmann álomszerű, pszichedelikus, romantikus szerelmi történetének már tengernyi feldolgozása van, most éppen An Leysen belga illusztrátor könnyed, finom, légies, olykor duplaoldalas rajzain keresztül találkozhatunk újra a már jól ismert szereplőkkel. Tudjátok, mikor karácsony napja van, Marika és Frici nagyon várják, hogy végre megnézhessék a feldíszített karácsonyfát. A Drosselmeyer bácsitól kapott fakatona Frici szerint fura, de Marikának tetszenek nagy, álmodozó szemei. Éjszaka azonban varázslat történik és a játék életre kel, elmeséli történetét és harcát az Egérkirállyal... 

 

Már követem az oldalt

X