Ünnep

Csomagolásmánia – de minek? Hulladékcsökkentő alternatívák karácsonyra

Díszes csomagolópapírok, szalagok és egy halom ragasztó – az ajándékok csomagolásának tipikus kellékei. Pedig számtalan olyan megoldás létezik, ami nemcsak gazdaságosabb, környezetkímélőbb, hanem esztétikusabb is. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen sok lehetőség rejlik az ajándékok megfelelő előkészítésében. Következzen néhány átgondolt, praktikus, hulladékcsökkentő javaslat! 

A csomagolóanyagok története egészen a 2. századi Kínáig nyúlik vissza, ahol a pénzbeli ajándékokat borítékformájú „papírba” csomagolták, ami rizsszalmából és bambuszrostokból készült. Az ajándékok burkolására használt, koreai „bojagi” valószínűleg már az 1. században különböző papírszerű anyagokat jelentett, a felső osztályhoz tartozó viktoriánusok pedig rendszeresen használtak igényesen díszített papírt (szalagokkal és csipkével együtt), hogy ajándékokat csomagoljanak bele.  

Későbbi történetéről nem sokat tudunk, leginkább a 20. század elejéről maradtak fenn biztos információk. Úgy szól a fáma, hogy egy jól sikerült kirakatdekorálás vezetett a mai értelemben vett díszcsomagolás igazi fellendüléséhez. 1917 karácsonyán ugyanis Joyce és Rollie Hall, egy irodaszerbolt tulajdonosai Kansas City belvárosában kirakatukat a borítékok béleléséhez használt selyempapírokkal töltötték fel, üdvözlőkártyákat és piros, zöld, fehér selyempapírt árultak az ajándékok csomagolására. A papírokat azonnal elkapkodták. A fivérek 1918 karácsonya előtt kíváncsiságból megismételték a színes selyempapírok árusítását, és mivel ismét óriási sikert arattak, 1919-től saját tervezésű csomagolópapír gyártásába kezdtek – elindítva ezzel az új iparág szárnyalását. 

Egyes becslések szerint csak az Egyesült Államokban nagyjából hétmilliárd dolláros üzletről van szó. Ennek következményeként több millió tonna hulladék keletkezik, és ezeknek több mint a fele hulladéklerakókba kerül. Nagy-Britanniában csak az ünnepek alatt 226 800 mérföld csomagolópapírt dobnak ki az emberek – ez elég ahhoz, hogy kilencszer szétterítsék a Földet.

És nem, nem minden újrahasznosítható! A fényes felületű, laminált csomagolópapírt semmiképpen sem szabad újrahasznosítani, ugyanez vonatkozik a fémes felületű vagy csillogó papírokra is, amelyeknek nincs újrahasznosítható értéke a hulladékkezelő létesítmények szemében. Az Amerikai Erdő- és Papírszövetség azt javasolja, hogy próbáljuk ki a „Scrunch Test” nevű tesztet iránymutatásként annak eldöntésére, hogy szemétbe dobjuk vagy újrahasznosítsuk-e a feleslegessé vált csomagolóanyagot. A teszt angol nyelvű leírása itt olvasható. 

 

Egy kortalan megoldás, a japán furoshiki

Ha valami igazán hagyományosra vágyunk, hagyjuk ki teljesen a papírt, és válasszunk újrafelhasználható szövetcsomagolást. A japán furoshiki nagyszerű lehetőség, és rendkívül hosszú múltra tekint vissza. A furoshiki egy hagyományos japán csomagolókendő, amelyet eredetileg áruk csomagolására és szállítására használtak. Az első furoshiki kendő a tsutsumi (csomagolás) volt, amelyet a Nara-korszakban használtak értékes templomi tárgyak védelmére. A Heian-korszakban a hiratsuum nevű kendőket használták a ruhák becsomagolására. Többféle méretben kaphatók, általában négyzet alakúak.

furoshiki

 

A hagyományos anyagok közé tartozik a selyem vagy a pamut, de a modern furoshiki szintetikus anyagokból is elérhető, mint például műselyem, nylon vagy poliészter. Rövid visszaesése után 2006-ban a japán környezetvédelmi miniszter, Juriko Koike a környezettudatosság középpontjába helyezte a furoshiki hagyományát, és ezzel fellendítette a csomagolás modernkori szárnyalását. Aki szeretne jobban megismerkedni ezzel a rendkívül kreatív módszerrel, a legkülönfélébb hajtogatási technikákkal, annak jó szívvel ajánlom az idehaza is kapható furoshiki-könyveket.

 

De nem kell más kultúrák technikáiban keresnünk a megoldást, elég, ha kicsit összetettebben gondolkodunk. Az előző módszerhez hasonlóan mi magunk is alkothatunk egészen különleges csodákat textilekből. Például csomagolhatjuk egy szép terítőbe az ajándékot, amelyet a megajándékozott utána funkciójának megfelelően is tud használni. De például tehetjük ugyanezt méhviaszkendővel is, ráadásul ezek a kendők karácsony után tökéletesen helyettesíthetik a fólia- és zacskócsomagolásokat: szendvicscsomagolásra, hűtött termékek csomagolására, tányérok lefedésére egyaránt alkalmasak.

Továbbmegyek: ha van otthon egy már nem használt pólónk, akkor vágjunk belőle egy megfelelő darabot, mártsuk textilfestékbe, és készítsünk belőle textilcsomagolást! De a gyerekek akár rajzlapként is használhatják. Kibontás után kreatívan felhasználható: készülhet belőle párnahuzat vagy éppen textilzsebkendő (ha nem szintetikus anyaggal festettük).

 

A papírokban rejlő lehetőségek

Reneszánszukat élik, és véleményem szerint fantasztikus alkotásokra használhatók a barna, egyszerű papírok. Használjunk sima háztartási csomagolópapírt, amit a helyi papírboltokban is be lehet szerezni. Ezek gyártása során nem használnak színezéket, így kevésbé erőforrásigényes és kevésbé környezetterhelő, mint színes, flitteres műanyaggal átitatott társai.

És ha már újrahasznosított papírról beszélünk: egészen elképesztő ajándékcsomagolások készíthetők a kiolvasott újság papírjaiból is. Átköthetők spárgával, raffiával, köthetünk rá terméseket, fenyőágat, magyalt, borostyánt, száraz virágokat, esetleg radiátoron szárított narancsszeleteket, almakarikákat is.  

  

Szuper személyes ajándékcsomagolást alkothatunk, ha saját rajzunkba, esetleg egy nagyobb lapra írt levelünkbe csomagoljuk az ajándékot. Ehhez már számos újrahasznosított és újrahasznosítható papírt elérünk a boltok kínálatában, az egészen nagy méretekig is. Gondoljunk csak bele: a gyerekekkel alkothatunk egy különleges családi festményt, és ebbe csomagolhatjuk az édesapjuk ajándékát, amelyet utána akár be is keretezhetünk, és díszíthetjük vele otthonunkat. Egy örök emlék marad.

 

Hosszú távú megoldások: dobozok és zsákok

Ugyancsak praktikus lehetőség a dobozok használata is. Egy tartósabb kialakítású doboz az ajándékozás után évekig tovább használható, és akár a lakás díszeként is funkcionálhat. Akár klasszikus tárolódobozokat is bevethetünk, amelyeket egy kis kreativitással kifejezetten ünnepivé varázsolhatunk.

Egyre szélesebb a kínálat a zsákok területén is. Különféle mintákkal és méretekben kaphatók, és az a legjobb bennük, hogy az ilyen zsákokat később kisebb-nagyobb dolgok tárolására is felhasználhatjuk: lehet belőle mosózsák, vagy használhatjuk bevásárláshoz is. Ha érzünk magunkban kellő motivációt és kreativitást, akár magunk is megvarrhatjuk. Házi készítésű, alternatív tárolók és díszek és készíthetők a csomagolásaink mellé. Akár Mikulás-zsákot és más karácsonyi dekorációkat is készíthetsz magad.

 

 

A lényeg

A lényeg nem a csomagolásban, hanem a tartalomban rejlik. És elsősorban nem a tárgyiasult tartalomban. Az elmúlt évek számos nehézséget és küzdelmet hoztak el mindannyiunk életébe, és idén talán az eddigieknél is fontosabb, hogy év végén egy kicsit meg tudjunk pihenni, fel tudjunk töltődni.

Az ajándékok megválasztásánál is az igazi értékekre fókuszáljunk, mert bizony a kevesebb sokszor több. Egy személyes ajándék, egy szívből jövő meglepetés sokkal nagyobb lélekerősítő erővel bír, mint bármelyik rideg eszköz. És ha az utolsó hetekben marad energiájuk, akkor érdemes egy kis humort is belecsempészni a csomagolásokba, mert bizony sokat segíthet a stressz elűzésében.

Ajánljuk még:

Öt hely a Balaton partján, amit minden évszakban érdemes felkeresned

A hideg beköszöntével hajlamosak vagyunk kimozdulás helyett az otthon melegét választani, ám érdemes hűvösebb időben is útnak indulnunk. Jó célpont lehet a Balaton partja, ami bár nyáron van tele élettel, télen is sok szép látnivalót tartogat a komfortzónájukat elhagyó kirándulók számára. Íme öt olyan hely a magyar tenger partjáról, amiket jó szívvel ajánlok kicsiknek és nagyoknak.

 

Már követem az oldalt

X