TudatosVegasz

Tippek pénztárcabarát tengerparti nyaraláshoz

Nemrég egy nyaralásszervező fórumon döbbentem meg teljesen az érzéketlen kommenteken. Olyan családok kértek segítséget, amelyek életükben először célozták meg a tengerpartot, azt szerették volna megtudni, mi mennyibe kerül, és hogyan tudnának spórolni a költségeken. A válaszadók sajnos igen nagy része magából kikelve osztotta az észt, hogy aki ilyeneken akar spórolni, az maradjon otthon, ne menjen a tengerre. Hogy tessék?

Egyre többször érzem úgy: nagyon el vagyunk tévedve. Értem én, hogy élünk a fene nagy jólétben, de a magas lóról, az üveghegyen túlról eléggé disszonáns kioktatni azokat az embereket, akik kemény munkával, egész évben vagy éveken át spórolnak arra, hogy végre családjukkal együtt eljussanak a tengerre. Ugyanis igen, bármennyire hihetetlen, vannak ilyen családok, és talán még hihetetlenebb, de egyre többen kerülnek ilyen helyzetbe.

Ötszáz forintos fagyiárak mellett, itt-ott hatszáz forintos benzinnel, horror áron kínált szállásokkal és sokak számára megengedhetetlen éttermi árakkal igenis alkalmazandó eszköz a matek. Nem véletlenül keresnek sokan a milliós családi szállodák helyett apartmanokat. Ne gondoljuk azt, hogy köztük nincsenek olyan anyukák, akik ugyanúgy hátradőlnének egy hétig, és élveznék az eléjük tett svédasztal örömeit, elengednék a mosogatást és fürdőznének csak úgy a habokban! De ehhez nagycsalád esetén hatszámjegyű összeg kell, és igen: ez nem mindenkinek fér bele.

Ám a kedves fórumozó, akitől segítséget kértek, empátiától fűtötten nem a kérdésre válaszol, hanem elkezdni hirdetni az igét, mintha Szókratész utódjának kérték volna fel. Pedig a kérdés egyszerű: mik azok a költségek, amiken spórolni lehet, és milyen tippeket tudnánk adni azoknak, akiknek szűkösebben kell tervezniük a nyaralást? Aggodalomra semmi ok: ha a fórumon nem is sikerült a kedves embertársainknak, mi most egy rövid listával igyekszünk segíteni a számolásban, hogy mindenkinek járhasson az az egy hét napsütéses tengerpart!

A tankolás helye

Mindenki más feelingre vágyik, de a legtöbb család autóval vág neki az útnak: több főnek sokkal inkább megéri, mint több jegyet váltani. Ebben az esetben viszont érdemes tájékozódni az út előtt, melyik országban milyen árakon van az üzemanyag, mert bizony nagy különbségek lehetnek. Ma, amikor ezt a cikket írom, Magyarországon 576,5 forint egy liter benzin, Horvátországban átszámítva 562,7, Boszniában pedig 486. Ha tehát célunk a horvát tengerpart déli része, érdemes Bosznián át tervezni az utat úgy, hogy a tankolás oroszlánrészét ott intézzük el.

Közel száz forintot takaríthatunk meg literenként.

Vegyünk számításba minden kiadást! Ki kell fizetni az autópályadíjakat, ezért érdemes számolgatni a navigációs applikációk segítségével. Példaként: ha az úticélunk délre Omiš, akkor az útitervező első körben Pécsről Zágráb felé mutatja az utat, 658 kilométerrel és 7 és fél óra menetidővel. Itt egy meghatározó szakaszon autópálya van, ahol útdíjat kell fizetni, és ez akár sokezer forint is lehet (a 2023-as szezon árait itt érhetitek el). Számoljuk ki azonban ugyanezt Bosznia felé! Banja Lukán áthaladva az út hossza 7 óra 18 perc és 535 km. Tehát több, mint száz kilométerrel kevesebb, és időben sem hosszabb. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Boszniában literenként közel száz forinttal kevesebbért lehet tankolni, akkor máris tízezreket spórolhatunk az úton. Megéri utánanézni.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy idegen országban az egyszerű falvak, kisvárosok és maga a természet is látnivalót jelent: egyáltalán nem baj, ha nem az autókat nézzük a sztrádán, hanem a környezetet. Így könnyebb a gyerekek kezéből is kivenni a telefont.

Sakkozás a szállással

Véleményem szerint, ha a spórolás a terv, a szállodákat el kell engedni. Elnézve az idei árakat, ez kész szabadrablás. Nagyon jó apartmanokat lehet találni igen kedvező árakon, de ehhez pár órát az estéinkből rá kell szánni a keresgélésre. A legfontosabb, hogy meg kell állapodnunk a prioritásokban: ragaszkodunk-e ahhoz, hogy a parton szálljunk meg vagy nem zavar, ha kicsit sétálni kell a strandig? Ugyanis a parttól távolabb eső szállások jóval olcsóbbak, mint a vízparti verziók.

Szeretnénk-e a megszokotthoz mérten külön szobákban aludni vagy felfogjuk a nyaralást egy közös bandázásnak, és a gyerekek is hozzák a tábor-feelinget egy szobában? Mert egy öttagú család esetében igen nagy összegeket lehet fogni a szobák számán. Nem biztos, hogy a keleti kényelem megér százezreket pláne, ha reggeltől estig a szabadban tervezünk lenni: a puszta alváshoz pedig csak ágy kell, semmi más.

Akkor leszünk a legügyesebbek, ha a keresés során minden fontos paramétert beállítunk: az utazás időpontját, céltelepülést vagy régiót, hányan megyünk, hány szobát szeretnénk, ragaszkodunk-e a parkolóhoz, legyen-e vízparti, különálló ház vagy családi apartman másokkal közös épületben, stb. Minden feltételtől nagyban függ az ár. Ha nem zavar mások közelsége, akkor olcsóbb lehet a családi apartman, ha viszont embermentes egy hétre vágyunk, akkor érdemesebb önálló házakra keresni. Tanácsos figyelni a parkolóhely biztosítására, mert az utcán sokszor igen magas árat kell fizetni.

Ha nem ragaszkodunk konkrét településekhez, nézzünk körbe jobban! Nagy különbségek vannak a horvát tengerpart árai között is: délebbre feleannyiért, netán harmadannyiért is megszállhatunk, mint északabbra. Ugyanígy olcsóbbak lehetnek a kevésbé felkapott helyek, és itt legalább a tömeggel sem kell számolnunk. Ugyancsak több lehetőségünk van, ha rugalmasak tudunk lenni az utazás időpontjában is: sokszor dobnak fel a keresők éppen lemondott helyeket, 30-50 százalékos kedvezményekkel.

Van étel, ami odakint olcsóbb

Mielőtt azon kezdünk el gondolkozni, honnan szerezzünk utánfutót a sok ételnek, amit viszünk, inkább nézzük meg a célország árait. Az egyik legjobb példa erre az olasz régió, ahol a tészták, hideg élelmek és még a kávé is sokkal olcsóbban megvehető, mint idehaza. Ma például az olasz Lidl-ben 0,95 euro egy kilogramm bébi görögdinnye (itt vannak az akciók), miközben 370 forint az euró: idehaza a dinnye kilójának ára 499 forint. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindent kint kell megvásárolni, mert más élelmiszerek esetében pont fordított a helyzet. Mindenesetre érdemes egy kicsit böngészni a honlapokat, mi mennyibe kerül,

egy nagycsalád esetében tízezreket is spórolhatunk ilyen módon.

Mind a pakolás, mind a pénztárcánk szempontjából a gondos menütervezés a legfontosabb. Írjuk össze előre, melyik napon milyen ételt fogunk enni, és azt honnan fogjuk beszerezni: az így megfogott összegeken pedig fagyizhatunk egy jót, vagy kipróbálhatunk egy rég vágyott vízisportot.

Kalandok és extrák

A nyaralás anyagi szempontból legfájdalmasabb részei ezek, úton-útfélen örökös a csábítás, a gyerekekben újabb és újabb vágyakat keltenek a kínálatok: cukorszórásos gofrik ezerhatszázért, csokiszegélyes tölcséres fagyi ezerötért, egy kör vízibanán 4500 forinért egy főre, negyedóra jetski 40 euróért (a 2023-as árakat itt találjátok).

Az újdonságokkal teli pihenés tehát nem lesz olcsó, de pár tételen itt is húzhatunk: vihetünk hűtőtáskát szendvicsekkel, desszerttel, innivalóval, és ez nem azt jelenti, hogy néha nem vehetünk valami finomságot! Pusztán csak a kiadások egy jó részét váltsuk ki, észszerűen, következetesen. A gyerekek számára éppúgy különlegesség lesz a boltban aznap reggel vett külföldi, sosem látott csoki, süti is desszertnek, nem szükséges méregdrágán venni a tengerparton.

Ha jól kalkulálunk, megfoghatunk annyit, amiből akár egy egésznapos hajókiránduláson részt vehetünk a családdal.

Ezek az egynapos programok sokszor olyan élményeket tudnak adni, amelyek ezerszer többet érnek a mindennapos hamburgernél,

a napozóágyak műanyagjánál vagy az éttermi degeszre evéseknél. Delfineket láthatunk a hajó mellett úszni, megfürödhetünk egy csodaszép, békés öbölben, és mulathatunk egyet a hajón a vidám matrózok és a jófej turisták között.

A lényeg itt is az, mint minden más esetben: tervezzünk előre. Határozzunk meg egy fontossági sorrendet, nézzünk utána annak, mi mennyibe kerül és hol olcsóbb, megéri-e az árát az élmények várható értékét figyelembe véve. Ha mindezt idehaza elvégezzük, akkor kevésbé alakulnak ki olyan spontán költések, impulzusvásárlások, amelyeket később megbánunk. Terv birtokában a gyerekeknek is van mivel érvelni, ha elkezdenének vágyakozni valamire: hivatkozhatunk a másnapi szuper programra. Illetve az is hasznos, ha a családtagok előre megbeszélik a lehetőségeket, így mindenkinek van ideje gondolkodni arról, mi fontos neki igazán, tud még érvelni valaminek az érdekében és van idő meghozni a kompromisszumokat, így megintcsak nem spontán alakulnak ki költések, illetve nem a nyaralást teszik tönkre a viták. Ne feledjük: az élményt hazahozzuk, és hónapokig táplálkozunk belőle!

Ha nektek is vannak jól bevált praktikáitok, osszátok meg! Segítsük egymást abban, hogy mindenki elérhesse régóta dédelgetett vágyait!

Ajánljuk még:

„Kifakulok a kapcsolatban, ha a mellettem élő nőnek nincs akarata”

Olyan nyomasztó, egyben olyan kevés a társasága – mondta a minap egy ismerős a párjáról. Másfél éve ismerték csak meg egymást és bár szépen indult, mára tönkrement a kapcsolat. Hogy miért? Erről mesélt nekem a fiú, akinek egyetlen célja olyan párt találni, aki mellett valóban egésznek érezheti magát.

 

Már követem az oldalt

X