TudatosVegasz

Listák, márkák és kuponok: így költhettek kevesebbet a drogériában

A kenceficék színes-szagos világában könnyű eltévedni. „Ez azért, mert piros még nincs, az azért, mert kókuszillatú” – és máris kétszer annyit fizetünk a kasszánál, mintha csak azt vettük volna meg, amiért beléptünk az üzletbe. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek segíthetnek abban, hogy kevesebbet költsetek a drogériában.

Gyanítom, hogy nem én vagyok az egyetlen nő a világon, aki ha bemegy egy drogériába, nem tudja megállni, hogy egy kicsit lelassítson, nézelődjön, s ha már ott van, vegyen még „valamit” azon felül, mint amiért valójában bement. Mert úgyis kell majd. Hazaérve betesszük a fürdőszobaszekrénybe vagy a polcra a félig még teli flakonok mögé, valahová hátra… és jól megfeledkezünk róla. Vagy használjuk kétszer, aztán becsomósodik, beszárad, megromlik, és néhány hónap múlva dobhatjuk ki az egészet, mert valójában nem is volt rá szükségünk.

Próbáltam tanulni ezekből az esetekből, s ma már jobban odafigyelek magamra. Hiszen mindez csak fölösleges pénzkidobás, amire semmi szükségem nincs, mégis hajlamos vagyok a saját pénztárcám ellenségének lenni. Érdemes, és lehet is spórolni a tisztálkodó- és kozmetikai szereken. Íme néhány ötlet, amelyek segítségével csökkenthetitek a kiadásaitokat!

Fürdőszobamustra

Szánjatok rá a hétvégén egy kis időt, és nézzétek át a fürdőszobaszekrényeket. Csináljatok egy nagy szelektálást! Aminek lejárt a szavatossága, vagy megromlott a minősége, az sajnos mehet a kukába. Ami még jó és használható, de szemmel láthatóan nincs rá szükségetek, gyűjtsétek össze, és adjátok oda valakinek: egy rokonnak, barátnak vagy ismerősnek, de akár az egy szinttel fentebb lakó, középkorú hölgy is örülhet azoknak, egy kérdést megér. Én például a szomszédban lakó, tinédzser korú lányoknak ajándékoztam nemrég néhány körömlakkot, rúzst és kézműves szappant (ezek közül csak némelyik körömlakk volt használt, de arra külön felhívtam a figyelmüket). Nagyon örültek a sok színes és illatos kincsnek. Egy barátnőmtől pedig én kaptam néhány hete egy arckrémet, ami neki nem vált be, de túl drága volt ahhoz, hogy kidobja, s inkább elajándékozta, én meg azóta is rendszeresen kenegetem vele az arcomat.

A selejtezés után megmaradt termékeket pedig kezdjétek el használni. Tároljátok ezeket olyan helyen, ahol szem előtt vannak, és/vagy tartsátok magatokat ahhoz, hogy

addig nem vásároltok újat, amíg a meglévő teljesen el nem fogy.

Az a fránya bevásárlólista

Ha elfogy egy termék, abból újat kell venni, ez nem vitás, de a higiénés és kozmetikai termékek vásárlására is fel lehet készülni, hogy tudatosan és célzottan csak azt vegyetek, amire valóban szükségetek van. Ezért fontos többek között egy listát írni. Törekedjetek arra, hogy ne szerepeljen ezen a listán olyasmi, ami „majd lehet, hogy kell egy hónap múlva”, „láttam a reklámban, és én is ki akarom próbálni”, vagy „már unom a régit, kellene egy másmilyen illatú”, stb. Persze, jóleshet néha nemtörődöm módon vásárolgatni, de ha szeretnétek megfogni a pénzeteket és nem elkölteni fölösleges dolgokra, akkor bizony oda kell figyelni a kosár tartalmára.

Márkás és még márkásabb

Ahogyan az élelmiszerek esetében, úgy a drogéria termékeire is igaz, hogy a nem márkás árucikkek is lehetnek ugyanolyan jó minőségűek, mint a kétszer vagy háromszor drágább, „márkásabb” társaik. Sőt, az egyes drogériáknak vannak saját márkás termékeik is. Érdemes kipróbálni némelyiket, hogy lássátok, van-e különbség a márkás és a kevésbé márkás tusfürdő, kézkrém vagy testápoló között. Sosem lehet tudni, hogy mikor bukkantok rá egy nagyon olcsó és számotokra pont megfelelőre. (Ha mégsem válik be, még mindig elajándékozhatjátok!)

Többet kevesebbért

Nem szeretem a családi csomagolásos dolgokat, mert fölöslegesnek érzem, hogy egyszerre hat darab szappant vegyek, amikor kettő is elég. A szüleim azonban rendszeresen így vásárolnak különféle tisztálkodószereket, mert olcsóbban jutnak hozzá, és heteken vagy akár hónapokon keresztül nem kell költeni rá.

Kipróbáltam én is: kiszámolva valóban jobban megérte, de a lelkemnek jobban esik havonta egyszer bemenni és megvenni azt a két szappant, úgyhogy maradok a kicsivel költségesebb megoldásnál. Viszont szeretem a nagy kiszereléses termékeket. Persze itt is szemfülesnek kell lenni, mert egyes gyártók (mivel tudják, hogy az emberek azt hiszik, a nagyobb kiszerelés olcsóbb, és nem figyelnek a részletekre) hajlamosak akár még drágábban is árulni a nagyobb flakonos habfürdőket vagy fogkrémeket.

Szánjátok rá azt a pár percet, és nézzétek meg az egységárakat!

Azért jellemzően mégis kedvezőbb az ár, ha eggyel nagyobb a csomagolás.

Akciók és kuponok

Egyáltalán nem szégyen gyűjteni a pontokat, kérni a 10-15-20 százalékos kedvezményeket, vagy előkotorni egy újságból kivágott kupont a pénztárca mélyéről a pénztárnál. Hosszú távon kialakulhat egy rendszer, amely az időszakos akciók és a különböző kuponok révén hozzásegíthet benneteket ahhoz, hogy a rendszeresen használt higiénés termékeket akár egész évben kedvezményesen vásároljátok meg. Érdemes nézegetni a reklámújságokat vagy akár feliratkozni a kedvenc üzletetek hírlevelére, hogy képben legyetek az aktuális árengedményekkel.

Kevésbé jellemző, de előfordul, hogy egy-egy márka ingyenes ajándékmintával kedveskedik a vásárlóknak. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel is, mert bár ezek egészen kis kiszerelésű samponok és arclemosók, néhány alkalomra mégis elegendők lehetnek.

Mindenkinek megvan a kedvenc üzlete

A nagy választéknak köszönhetően mindenki megtalálja azt az üzletet, ahol szívesen vásárol akár saját márkás termékeket is, mert kipróbálta és bevált. Viszont érdemes lehet megnézni a környékünkön található, úgynevezett „százforintos” helyeket, ugyanis a tapasztalatok szerint itt sokszor olcsóbban lehet megvenni a márkásabb termékeket. Ha van egy kis időtök, hasonlítsátok össze az árakat, számoljátok ki, hogy megéri-e két-három helyen vásárolni, vagy kedvezőbb, ha mindent egy helyről szereztek be. Ha elég rugalmasak vagytok hozzá, akár azt is figyelhetitek, hogy olcsóbb-e éppen egy hasonló termék. Például ha a folyékony szappant akciósan éppen jobban megéri megvenni, esetleg kipróbálhatjátok, hogy azt vesztek a drágább szappan helyett.

fürdőszoba és kozmetikumok

 

Kevesebbet hosszabb ideig

Használat közben érdemes odafigyelni a tubusból vagy flakonból kinyomott mennyiségre. Nem szükséges ugyanis egyszerre sokat használni belőlük, kisebb adag is lemossa a koszt, kevesebb sampontól is puha és csillogó lehet a hajatok.

Többen egyfélét

Megesik, hogy egy családon belül mindenki másféle sampont és tusfürdőt akar használni. Ilyenkor érdemes kupaktanácsot tartani és megbeszélni, hogy ki miről hajlandó lemondani: például hogy egyféle tusfürdőt használjatok (egy mindenki által elfogadott márkát), de samponból lehet két különböző. Ebben az esetben ugyanis inkább megéri a nagyobb kiszerelés vagy a családi csomagolás, nem négyfélét kell venni (ki vesz négyféle sampont családi csomagban egyszerre?).

Csináld magad – természetesen

Pénzt takaríthattok meg azzal is, ha saját piperecikkeket készítetek. Ezek jellemzően természetes alapanyagok hozzáadásával készülnek, vagyis akár környezetvédelmi szempontból is kedvezőbb lehet a használatuk.

Mi legyen a dekorkozmetikumokkal?

Sok nő nem is a hétköznapi higiéniára költ fölöslegesen, sokkal inkább a sminkcuccokra. Ezekre a termékekre sokkal jellemzőbb, hogy a nyakunkon maradnak, mert megfeledkezünk róluk, vagy kiderül, hogy mégsem megfelelők számunkra. Íme néhány trükk, amely segíthet spórolni a dekorkozmetikumokon!

  • Tegyétek fel a kérdést mielőtt fizetnétek: „Valóban szükségem van rá?” – én erre meglepően sokszor válaszolok „nem”-mel, és vissza is teszem a polcra azt a körömlakkot vagy szemfestéket.
  • A legtöbb sminkárut ki lehet próbálni, érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Ha nem vagytok biztosak a színben, inkább ne vegyétek meg. Csak az kerüljön a kosárba, aminek a színe biztosan a tiétek.
  • Gondoljátok végig, hogy mi az, amit mindennap használtok, és mi az, amit csak havonta kétszer. Ami lassabban fogy, abból olyat vegyetek, amelyiknek soká jár le a szavatossági ideje, nehogy megromoljon a polcotokon.
  • Ebben az esetben is érdemes figyelni az akciókat és a kuponokat, no meg az ajándéktermékeket.
  • Vagy kérjétek ajándékba kedvenc sminkcikkeiteket – pontosan leírva, hogy melyik termékre gondoltok, nehogy másmilyet kapjatok, mint amilyet szívesen használtok. Még egyszerűbb, ha ajándékutalványt kértek a kedvenc üzletetekbe – én ennek az ajándéknak mindig örülök, mert így legalább biztosan nem kapok olyan körömlakkot vagy rúzst, amit aztán továbbajándékozok a szomszéd lányoknak…

Olvasd el ezt is: 101 tanács a spóroláshoz!

 

Már követem az oldalt

X