TudatosVegasz

Kisvállalkozókat is éltethetsz a multi helyett – mutatjuk, hol keresd a hazai kézműves termékeket

A hulladékmentes életmód terjedése magával hozta az igényt, miszerint jó lenne, ha kevesebb, de minőségibb dolgot vásárolnánk – mindemellett legyen hazai, kézzel (szívvel) készült és mutatós. Az sem baj, ha kicsit drágább. Vagy mégis?

A közelgő ünnepekre készülve sokunban felmerül, vajon milyen ajándék a „jó ajándék”, hiszen ebben az időszakban hajlamosabbak vagyunk a szokásosnál többet rászánni a meglepetésekre, hadd örüljön a másik. Bár egyre többen fedezik fel (ismét) a kézműves termékek értékét, a többségnek azért még mindig fontosabb a „sok holmi” mint a „különleges holmi”. Persze, a vásárokon én is elkerekedett szemmel nézek néha, látva az egyedileg készült dekorációk és díszek árát, de mivel jómagam is számtalan kézműves terméket alkottam már, tisztában vagyok vele, hogy hivatalos formában értékesítve ezek a dolgok sosem fogják tudni felvenni az árversenyt azzal, ami egy maláj gyártósoron készül.

 Az olcsó nippek vásárlása azonban hosszútávon csapda, ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontból is.

Környezetvédelmi oldalról közelítve nagyon nem mindegy, hogy milyen messziről érkeznek egyes termékek alkotóelemei: a magyar barack, hazai faanyag, levendula stb. vagy bármilyen alapanyag mozgatása ugyanis jóval kisebb terhet ró a bolygóra, mintha minden a világ más tájáról érkezik. Ugyanakkor napjainkban is mérhetetlen mennyiségben járják a tengert a konténerhajók, az utakat a kamionok és az eget a szállítórepülők, folyamatosan szennyezve a levegőt és pazarolva a fogyatkozóban lévő erőforrásokat.

Ezzel egy időben a hazai termékek egy része külföldre vándorol. Természetesen, a folyamat gazdasági oldala is könnyen átlátható: bár sokan szidják a kizsákmányoló kapitalizmust, ahol elsősorban „biorobotok” munkájára van igény a gyárban ahelyett, hogy a kisemberek válthatnák valóra álmaikat, az olcsó kis vackok vásárlásával mi is csak tovább gerjesztjük ezt a negatív folyamatot. 

Hol érdemes magyar termékeket keresned?

1. Meska: ez a régóta ismert oldal a kézművesek Mekkája, a legtöbben itt kezdik el árusítani a kis mennyiségben, de saját kézzel és nagy odafigyeléssel készített termékeiket. Elképesztően nagy választékkal találkozhatunk a festett házszámoktól a kerámiavirágokon át a textil karácsonyi futókig, és nem feltétlenül drágán – persze, lehet, hogy többe fog kerülni, mint egy tucatereklye a multi százforintos részlegén, de nem is találkozunk majd minden ötödik ember háztartásában hasonlóval.

2. Kézműves kirakodóvásárok: az adventi időszakban majdnem minden nagyvárosban belebotlik az ember azokba a kis bódékba, ahol a forralt bor és kenyérlángos mellett a magyar kisvállalkozások termékei is karnyújtásnyira vannak tőlünk. Az abszolút kedvenceim a mindenféle kézműves lekváros, szirupos, krémes bódék, mert a nagy üzletekben ezekből a termékekből a legtöbbször csak silány utánzatokat találunk – ha találjuk egyáltalán. Az unalmas kávés-bonbonos ajándékkosár helyett mennyivel érdekesebb egy meggylekváros-kaporszörpös-narancsoscsokoládés válogatás! Persze ezek a termékek olykor túlárazottak – mindenki tudja, hogy a főtéri bódépénz rendesen megdobja az árakat. De érdemes megnézni, hogy milyen termékek vannak, ki készíti őket. Elképzelhető, hogy megtaláljuk őket a neten, és a webshopjukból jóval olcsóbban beszerezhetjük az adott holmit.

3. Csomagolásmentes boltok: érdemes felkeresni a hulladékmentes boltokat a közelünkben, ha van arra ilyesmi, hiszen ezek a kisboltok többnyire magyar kisvállalkozások kézműves – és a környezettudatosság jegyében készült – termékeit értékesítik, úgyhogy egy ilyen üzletben szinte lehetetlen, hogy ne találj valami különlegeset – akár ajándék gyanánt, akár magadnak.

4. Facebook & Instagram: számos kézműves kistermelő szembetalálja magát azzal a problémával, hogy az elfogadható árak fenntartása mellett nem tud annyi hasznot kiszorítani, hogy komoly marketingkampányba fogjon. Ezért van az, hogy sokan ezen a két platformon népszerűsítik a termékeiket, legyen szó batátatermelőről vagy éppen gyermeksópárna-varró kisvállalkozásokról. Mindkét felületen találunk „bolt funkciót”, ahol keresgélhetünk a termékek között, de olyan külön csoportokba is beléphetünk a Facebookon, ahol magyar kisvállalkozók értékesítik termékeiket! Itt aztán könnyen rájöhetünk, hogy mindent, de tényleg mindent megtalálunk, amire szükségünk van – hazai kiadásban.

5. Adományboltok: egyre több városban érhetőek el adományboltok, vagyis olyan üzletek, ahová bárki leadhatja a számára már nem szükséges háztartási és egyéb holmikat, amit aztán mások jutányos áron megvehetnek. Meglepődnétek, mennyi kézműves termék van egy ilyen helyen. (És ha nem is kézműves gyártmányt találunk, de valami jó minőségű holmit, amire szükségünk van, még mindig szerencsésebb itt megvenni, mint a a multinál –mi is, és a bolygó is jobban jár.)

Mocskos anyagiakról

Szinte hallom az ellenkezést: „de ami kézműves és magyar, az drága, ki tudja egyáltalán megfizetni?”

Nos, például az, aki dohányzik, két autót tart fent vagy főzés helyett éttermi menün él, valószínűleg meg tudná, ha változtatna kicsit a fontossági sorrenden, csak nem akar, mert annyira azért nem érdekli sem a környezet, sem az etikai kérdések. Pedig mindenki, minden vásárlással szavaz.

A multira vagy a kisvállalkozóra, de leteszed a voksod, valamelyiknek termeled a jövőt. 

Bár nem elvárható, hogy mindig mindenki válassza a hazai kézműves termékeket a külföldi helyett, jó lenne, ha felismernénk, hogy a sok kis kacatot felválthatnák a kézműves termékek és magyar ízek. Havonta ötezer forintot el lehet költeni a kínai boltban, és el lehet költeni egy magyar vállalkozónál is – a döntés a mi kezünkben van. Karácsony táján is.

 

Már követem az oldalt

X