Természetesen

Lehet, hogy a selyemfehérje fogja megfékezni az élelmiszerpazarlást?

Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben lehetővé válik a műanyagok nélküli élelmiszer-tartósítás, nem kell műanyagba csomagolni a darált húst, nem töltjük meg fél nap alatt a hatvan literes szemetest, és amelyben a természetesség erejével vagyunk képesek áthidalni a globális ellátások okozta környezetterhelés kihívásait. Lehetetlen, ugye? Én is azt mondanám, de létezik egy innováció, mely rácáfol a szkeptikusok véleményére.

A Mori technológiai vállalat, amely az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és a csomagolóipar innovációinak területén tevékenykedik, a közelmúltban szabadalmaztatott egy olyan eljárást, melynek lényege, hogy só, víz és hő felhasználásával fehérjét nyernek ki a selyemből.

Hogyan jön a selyem az élelmiszerellátáshoz és a mezőgazdasághoz?

Ebben rejlik a vállalat innovációjának fő ereje: ugyanis a selyemből kinyert fehérjét élelmiszerekre viszik fel, méghozzá annak érdekében, hogy természetes védelmet hozzanak létre a romlás lassítására.

A selyemfehérje bevonat képes hosszabb ideig frissen tartani az ételt, és segítségével a termelő gazdaságtól a polcig az ellátási lánc bármelyik szintjén integrálható ez az innovatív „frissességmegőrző” megoldás.

A cég szerint technológiájuk segítségével az élelmiszer-előállítók, -feldolgozók és -kereskedők több és jobb minőségű élelmiszert szállíthatnak a fogyasztókhoz, ráadásul mindezt, úgy, hogy közben csökkentik az élelmiszer- és csomagolási hulladékot az ellátási lánc egészében.

Több termék, nagyobb termelés kevesebb hulladék mellett? Valóban létezhet ez?

A fejlesztők szerint igen: a természetes eredetű selyemfehérje felhasználásával védőréteget hoznak létre az élelmiszerek felületén, amely

lelassítja az élelmiszer romlását okozó három kulcsfontosságú mechanizmust: a víz távozását, a baktériumok és gombák szaporodását és a levegő okozta beltartami érték csökkenést.

Ez a teljesen természetes védőrétegnek nevezett selyemfehérje akár kétszeresére is meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát:

benntartja a vizet, megnehezíti a baktériumok, élesztőgombák és penészgombák szaporodását és kint tartja a levegőt, aminek következtében az étel beltartalmi értékei megmaradnak.

Man in tartan plaid shirt holds a box full of fresh fruits and a

Fotó: 123RF 

A szakemberek szerint „A Mori technológiája kritikus eszköz élelmiszerrendszerünk szénlábnyomának csökkentésében, mert az élelmiszer- és csomagolási hulladék csökkentése egyben az üvegházhatású gázok alacsonyabb kibocsátását és a természeti erőforrásokra gyakorolt ​​kisebb hatást jelenti.”

A Mori technológiáját 25 szabadalom, 35 közüzemi alkalmazás és üzleti titok védi szerte a világon.

Nem véletlenül: a Mori Silk egyedülálló élelmiszervédelmi technológia, amely fontos szerepet játszhat a fenntarthatósági célok elérésében – úgy az élelmiszerpazarlás, mint a műanyaghasználat csökkentése és a hulladékcsökkentés területein.

A technológia ráadásul gyorsan és egyszerűen alkalmazható bármilyen formára, méretre vagy textúrára, és bármikor könnyen integrálható a termelési folyamatba.

Azáltal, hogy az élelmiszereket hosszabb ideig frissen tartja, a Mori az ellátási láncot is rugalmassá teszi. Így az ellátási lánc szereplői működési előnyöket érhetnek el, fenntarthatóbb csomagolást vezethetnek be, és csökkenthetik az élelmiszerpazarlást a gazdaságtól az asztalig. A szakemberek szerint amennyiben a selyemfehérje technológiát sikeresen bevezetik az ellátási láncba, egy teljesen új világ kapuja nyílhat meg, amelyben sokkal könnyebben érvényesíthetők a környezetvédelmi szempontok.

Egy biztos: a Mori selyemfehérje technológiája valóban figyelemreméltó innováció, amelyhez jelenlegi tudásunk szerint nagy reményeket fűzhetünk.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

A csodatevő csirimojó – már az inkák is ismerték a fahéjalma különleges képességeit

Nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élhetünk, amelyben a világ minden tájáról érkező tudás hozzáférhető, és nem csak a tudást vagyunk képesek könnyen beszerezni. Olyan értékes hatóanyagokkal rendelkező növényeket, gyümölcsöket, zöldségeket is, amelyek nálunk nem őshonosak, de amelyek beltartalmi értékeire nekünk szükségünk lehet. A csirimojó éppen ilyen gyümölcs – nem véletlenül tisztelték az inkák az istenek gyümölcseként, ahogy az sem, hogy Borbás Marcsi a Kertem kozmetikumcsalád well-aging szérumjának hatékonyságát ennek gyümölcsnek a hatóanyagaival fokozta.