Természetesen

Lehet, hogy a selyemfehérje fogja megfékezni az élelmiszerpazarlást?

Képzeljünk el egy olyan világot, amelyben lehetővé válik a műanyagok nélküli élelmiszer-tartósítás, nem kell műanyagba csomagolni a darált húst, nem töltjük meg fél nap alatt a hatvan literes szemetest, és amelyben a természetesség erejével vagyunk képesek áthidalni a globális ellátások okozta környezetterhelés kihívásait. Lehetetlen, ugye? Én is azt mondanám, de létezik egy innováció, mely rácáfol a szkeptikusok véleményére.

A Mori technológiai vállalat, amely az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és a csomagolóipar innovációinak területén tevékenykedik, a közelmúltban szabadalmaztatott egy olyan eljárást, melynek lényege, hogy só, víz és hő felhasználásával fehérjét nyernek ki a selyemből.

Hogyan jön a selyem az élelmiszerellátáshoz és a mezőgazdasághoz?

Ebben rejlik a vállalat innovációjának fő ereje: ugyanis a selyemből kinyert fehérjét élelmiszerekre viszik fel, méghozzá annak érdekében, hogy természetes védelmet hozzanak létre a romlás lassítására.

A selyemfehérje bevonat képes hosszabb ideig frissen tartani az ételt, és segítségével a termelő gazdaságtól a polcig az ellátási lánc bármelyik szintjén integrálható ez az innovatív „frissességmegőrző” megoldás.

A cég szerint technológiájuk segítségével az élelmiszer-előállítók, -feldolgozók és -kereskedők több és jobb minőségű élelmiszert szállíthatnak a fogyasztókhoz, ráadásul mindezt, úgy, hogy közben csökkentik az élelmiszer- és csomagolási hulladékot az ellátási lánc egészében.

Több termék, nagyobb termelés kevesebb hulladék mellett? Valóban létezhet ez?

A fejlesztők szerint igen: a természetes eredetű selyemfehérje felhasználásával védőréteget hoznak létre az élelmiszerek felületén, amely

lelassítja az élelmiszer romlását okozó három kulcsfontosságú mechanizmust: a víz távozását, a baktériumok és gombák szaporodását és a levegő okozta beltartami érték csökkenést.

Ez a teljesen természetes védőrétegnek nevezett selyemfehérje akár kétszeresére is meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát:

benntartja a vizet, megnehezíti a baktériumok, élesztőgombák és penészgombák szaporodását és kint tartja a levegőt, aminek következtében az étel beltartalmi értékei megmaradnak.

Man in tartan plaid shirt holds a box full of fresh fruits and a

Fotó: 123RF 

A szakemberek szerint „A Mori technológiája kritikus eszköz élelmiszerrendszerünk szénlábnyomának csökkentésében, mert az élelmiszer- és csomagolási hulladék csökkentése egyben az üvegházhatású gázok alacsonyabb kibocsátását és a természeti erőforrásokra gyakorolt ​​kisebb hatást jelenti.”

A Mori technológiáját 25 szabadalom, 35 közüzemi alkalmazás és üzleti titok védi szerte a világon.

Nem véletlenül: a Mori Silk egyedülálló élelmiszervédelmi technológia, amely fontos szerepet játszhat a fenntarthatósági célok elérésében – úgy az élelmiszerpazarlás, mint a műanyaghasználat csökkentése és a hulladékcsökkentés területein.

A technológia ráadásul gyorsan és egyszerűen alkalmazható bármilyen formára, méretre vagy textúrára, és bármikor könnyen integrálható a termelési folyamatba.

Azáltal, hogy az élelmiszereket hosszabb ideig frissen tartja, a Mori az ellátási láncot is rugalmassá teszi. Így az ellátási lánc szereplői működési előnyöket érhetnek el, fenntarthatóbb csomagolást vezethetnek be, és csökkenthetik az élelmiszerpazarlást a gazdaságtól az asztalig. A szakemberek szerint amennyiben a selyemfehérje technológiát sikeresen bevezetik az ellátási láncba, egy teljesen új világ kapuja nyílhat meg, amelyben sokkal könnyebben érvényesíthetők a környezetvédelmi szempontok.

Egy biztos: a Mori selyemfehérje technológiája valóban figyelemreméltó innováció, amelyhez jelenlegi tudásunk szerint nagy reményeket fűzhetünk.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Ha jól hűtöd, nem kell kidobnod – így is csökkentheted az élelmiszerpazarlást

Akármennyire is marginális kérdésnek tűnik, az élelmiszereink hűtőben való tárolásának egész tudománya van! Nem véletlenül, hiszen egészségesebb és kevésbé élelemiszerpazarló életet élhetünk, ha tovább tartjuk fogyasztható állapotban a hűtőnk tartalmát. Sok élelmiszer ugyanis azért végzi a kukában, mert elfelejtettük megenni vagy mert szokatlanul gyorsan romlott meg. Vajon mi az utóbbi oka?