Tech

Ha igazán biztonságban akarod tudni a bankkártyád, hagyd inkább otthon!

Biztosan ismerős a szituáció: valaki áll a boltban a kasszánál, fél kézzel a kosarába pakol, a másikkal meg a zsebében vagy a táskájában turkál, hogy előhalássza a kártyáját a fizetéshez. Természetesen a kártyát még a tárcából is elő kell kotorni (ez sem megy mindig elsőre), aztán a 15 ezer forintos értékhatár felett még egy PIN-kód bevitel erejéig is meg kell szakítani a pakolászást. Eközben viszont sokszor ott van a másik kézben (vagy éppen a keresés közben áll alá szorítva) a telefon, amivel akár két másodperc alatt el lehet intézni a fizetést. Vagyis lehetne, ha többen ismernék és használnák ezt az egyébként könnyű és biztonságos fizetési módot (és ez itt most tényleg nem a reklám helye).

Hogy hogyan lehetséges ez? Nem kell hozzá más, mint egy érintéses terminál és egy NFC-vel ellátott telefon. Manapság pedig a telefonok majdnem mindegyike ilyen, de akit érdekel, itt akár le is csekkolhatja, az ő készüléke támogatja-e ezt a technológiát. Az NFC arra képes, hogy gyors adatcserét tegyen lehetővé két készülék között 4 centiméteren belül – a gyors itt konkrétan 100 millisecundumot jelent, ami nagyságrendekkel fürgébb például a Bluetooth-nál.

Ha van egy NFC telefonunk, akkor már csak alkalmazásra van szükségünk, ami jellemzően vagy az Apple Pay vagy a Google Pay. Magyarországon a kettő közül eddig csak az Apple Pay működött, azonban novembertől (több más országgal együtt) a Google szolgáltatása is elérhető lett, igaz, egyelőre csak a Revolut, a Curve és a Monese szolgáltatóknál, viszont érdemes figyelni a híreket, mert valószínűleg bővülni fog ez a kör. Az OTP-nek viszont van egy saját, Simple nevű applikációja, ami iPhone-on és Androidon is működik!

Miért biztonságos?

Ha a bank- vagy hitelkártyánk elveszik, akkor a (nem becsületes) megtaláló az érintéses fizetési rendszernek hála boldogan vásárolgathat vele egészen addig, amíg túl nem lépi a PIN-kódhoz kötött értékhatárt, vagy amíg a kártyát le nem tiltjuk a bankunknál. A bankok szerencsére általában nagyon korrektül viselkednek a pórul járt ügyfelekkel és meg is szokták téríteni a kárukat, de ettől függetlenül még igencsak kényelmetlen helyzet kártya nélkül maradni addig, amíg újat nem kapunk.

A mobilos fizetésnél ez a probléma nem állhat elő: még ha el is veszik a készülék, a fizetés megkezdéséhez akkor is fel kell oldani azt. Ezen kívül a mobilfizetés úgynevezett tokenizációval működik, azaz a bankkártyánk számát a rendszer egy egyedi azonosítóra cseréli, amit hiába lát bárki, semmire nem tudja felhasználni – ellentétben azzal a helyzettel, amikor csalók kifigyelik a kártyaszámunkat és a PIN-kódunkat, és ezeket egy hamis kártyára másolva már kezdhetik is a költekezést.

Hogy csináld?

Androidos okostelefonunkon és iPhone-on csak a Google Pay vagy a Wallet alkalmazásra (esetleg a Simple Payre) lesz szükség, amikben digitális formában tárolhatjuk a kártyánkat, a Simple-nél pedig akár virtuális kártyát is létrehozhatsz.

A kártyád (vagy kártyáid, hiszen többet is tárolhatunk az appokban) hozzáadása után a vásárlásnál már ugyanúgy csak egy érintésre lesz szükség a telefonnal, ahogy azt a kártyával is tennéd, és egy ujjlenyomatos (esetleg kódos vagy arcfelismeréses) azonosítás után már készen is vagy! Az appokban rögzített kártyákkal könnyebben vásárolhatsz online is, sőt, a Google Pay-jel pénzt küldhetsz az ismerőseidnek, a Simple-lel pedig mozijegytől az autópálya-matricáig vehetsz mindenfélét az alkalmazáson belül. Arról már nem is beszélve, hogy az applikációban egyszerűen követheted azt is, hol, mikor, mennyiért vásároltál, és ehhez nem kell belépned az internetbankodba sem.

Úgyhogy hajrá, ha igazán biztonságban akarod tudni a kártyád, akkor a legjobb, ha egyenesen otthon hagyod!

 

Már követem az oldalt

X