Tech

Gyerekeink online biztonsága a mi kezünkben van – IT-hős vagy kiberbalek leszel?

A leglehetetlenebb forgatókönyveket mindig az élet írja, és minél abszurdabb egy eset, annál élesebben kiviláglik a tanulsága. Manapság a rémtörténetekkel már nem a filmekben találkozunk, hanem az online- és kibervilágból zúdulnak ránk. Szinte mindannyian ismerünk legalább egy olyan sztorit, amit elrettentő példaként szoktunk mesélni a digitális biztonsággal kapcsolatban. Nincs egy hónapja, hogy az alábbi történetet hallottam.

A hideg is kiráz, ha csak rágondolok, pedig nem velünk, hanem a férjem egyik kollégájával történt meg az eset, talán kevesebb idő alatt, mint ahogy én leírom azt. Zoltán nem fogja elfelejteni élete legtanulságosabb fizetésnapját, ebben biztos vagyok. Az utalás a szokott időben érkezett, majd mikor a férfi elment a gyerekért az óvodába, és beültette a kicsit az autóba, gyanútlanul odaadta neki a telefonját, hogy hazáig hadd játsszon rajta a kisfia. Ami ezután következett, arra jóhiszeműen senki sem számítana:

a gyerek egy olyan pénzes játékot talált megnyitni az interneten, amivel hazáig eltapsolta apuci teljes havi fizetését.

A játék ugyanis folyamatosan arra ösztönözte, hogy újabb és újabb katonákat vásároljon, és ő ezt – szintén gyanútlanul, gyermeki kíváncsisággal és lelkesedéssel – meg is tette, nem tudván, hogy ezzel Zoli egyhavi bérét költi el. Az apjának egy szava sem lehetett, amikor rájött erre, hiszen ő maga engedte meg a gyereknek, hogy játsszon a telefonon. Moralizálás nélkül beláthatjuk: ez bármelyikünkkel megeshetett volna, és egy kisgyerek nem csak telefonon képes ilyesmit produkálni. Sőt, nem csak egy gyerekkel történhet meg, hogy online kifosztják.

Tavalyelőtt egy online vásárlással jártam meg, a fizetés során ellopták a bankkártyaadataimat, és megpróbáltak levenni pénzt a számlámról úgy, hogy az egyes próbálkozásokat négy különböző, harmadik világbeli országban lévő szerverről indították. Szerencsém volt, hogy a számlavezető bank azonnal zárolta a számlámat, és értesített a zárolás okáról, azóta pedig minden olyan külföldi vásárlásnál, amelyet olyan országból indítok, ahol először használom azt a kártyát, rákérdeznek, hogy én vagyok-e, aki a pénzt leemelné. Akkor 450 000 Ft-ot akartak leszedni, de nem sikerült, és azóta is hálás vagyok a banknak, hogy kiszűrte a csalási kísérletet. Amikor az ügyintézőkkel egyeztettem, világossá vált számomra, hogy ezek a próbálkozások rendszeresek, sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, és mint amiről a sajtó ír. Amíg ez meg nem történt velem, nem is gondoltam a kiberbiztonságra. Azóta sokkal óvatosabb vagyok.

Azt hiszem, az a legnagyobb nehézség az online biztonság témájával kapcsolatban, hogy nincs elegendő információnk arról, hogyan tudnánk hatékonyabban védekezni. Ehhez nemcsak önfegyelem, a gyerekek felvilágosítása és az ésszerű korlátok felállítása fontos, de eszközeinket is el kell látnunk hatékony védelemmel. Mi viszont sokszor azt sem tudjuk, honnan induljunk, többek között azért, mert informatikai szakmai kérdésnek tituláljuk a problémakört, és azt gondoljuk, mi ehhez nem értünk igazán. Ez viszont könnyen téves önfelmentésekhez vezethet, aminek aztán mi isszuk meg a levét.

Azt hiszem attól is elég nyomorultul érezhette magát Zoli, hogy ennyire naiv volt, de talán még riasztóbb lehetett belegondolnia, hogy

a gyerekektől nemcsak pénzt tudnak kicsalni az online térben,

de szellemi és lelki támadásokat is szenvedhetnek, ha nem vagyunk figyelmesek. Nem egyszer hallottunk már kamaszokkal történt tragikus kimenetelű, extrém „kihívásokról”, amik interneten terjedtek, de a pedofíliában és az egyéb devianciákban szenvedők is könnyedén megtalálják a maguk online lehetőségeit.

Az óvatosság nem elég: biztonságra van szükség és nagyfokú tudatosságra az internetes alkalmazások, megoldások és tartalmak szűrésében. Mindent nem tudunk irányítani a gyerek életében, és teljes tiltással csak a vágyott eredmény ellenkezőjét érhetjük el.

Meg kell tanulnunk kialakítani és elfogadtatni gyerekeinkkel az irányított eszközhasználatot és tartalomfogyasztást, mellette pedig gondoskodnunk kell számítógépünk és telefonjaink technikai védelméről.

A mai kisgyermekes szülők generációja számára ez szinte természetes feladat, hozzátartozik a tudatos neveléshez, akárcsak az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás. 

Kezdeményezőbb, és információt kereső szülők körében úgy látom, a vírusok logikáját már kezdjük érteni, de az még új, hogy nem csupán vírusok okozhatnak kárt az otthoni számítógépünkön és telefonjainkon, hanem célzott támadások és adathalászat is meg tudják keseríteni az életünket. Ezek elkerüléséhez legtöbbünknek szakemberre és speciális programok vásárlására van szükség. Ugyanakkor ilyetén költéseinkre tekinthetünk befektetésként is, különösen manapság, amikor már szinte minden kifizetés internetes hálózatokon működik. Érdemes gondot fordítani egy korszerű, a többlépcsős védelmi rendszer bevezetésére és alkalmazására az otthoni számítógépen és mobil eszközeinken egyaránt, hiszen

a védtelenül hagyott összeg leemelése révén sokkal többet veszíthetünk, mint a megelőzés ára.

Jobb gyanakodni és védekezni, mint gondtalanul a gondatlanság áldozatává válni: felnőtt fejjel is újra és újra figyelmeztetnek erre az elmesélt történetek. Milyen szerencse, hogy ma már tényleg csak egy kattintásra van tőlünk a biztonságos védelem. Amikor a család jóllétéről és gyermekeink szellemi és lelki egészségéről van szó, semmilyen kockázat nem éri meg.

Mit tehet értünk egy jó vírusvédelmi megoldás?

  1. Védelmet biztosít az internetes bankolás, a netes vásárlások és a webes kriptotárcákhoz való hozzáférés során
  2. Észleli és blokkolja az adathalász webhelyeket
  3. Figyeli a gyanús internetes tevékenységeket, így tudomást szerzünk róla, ha valaki hozzáférne például a webkameránkhoz
  4. Biztonságot nyújt a zsarolóvírusok ellen
  5. Titkosítással védi a fontos adatainkat
  6. Biztonságosan tárolja és betölti a jelszavainkat
  7. Védelmet nyújt a billentyűzetfigyelőkkel szemben
  8. A gyermekei életkora alapján előre meghatározott kategóriákat biztosít, hogy gyermekünk online jelenléte biztonságos legyen
  9. Segíthet megtalálni számítógépét vagy más eszközét, ha az elveszett vagy ellopták
  10. Nem engedi, hogy kéretlen levelek árasszák el a virtuális postaládáját.

Az ESET 2023. 10. 16 és 11. 05 között kettő az egyben kedvezményt biztosít minden új felhasználónak, vagyis az új, egyéves, egy eszközre szóló ESET Internet Security valamint ESET Smart Security Premium szoftver áráért két eszközre szóló licencet kap a vásárló.

A cikk megjelenését a ESET termékek hazai forgalmazója, a Sicontact támogatta.

Ajánljuk még:

Tízévesen cukrásznak lenni – egy kis győztest és szüleit kérdeztük tanulás és hobbi összeegyeztetéséről

Béda Dorottya még be sem töltötte a tizedik életévét, de már tudja: édesanyja cukrászműhelyében szeretne dolgozni, és a Krémek kréme nevű, gyerekeknek szóló cukrászversenyen is első helyezést ért el. Felnőtteket megszégyenítő kézügyességgel formálja a fondantokat, kreatív ötletekkel segíti az édes pillanatok megteremtését – és mindemellett a tanulást sem hanyagolja el. Vajon mennyire összeegyeztethető az iskolai teljesítmény a délutáni elfoglaltságokkal, és mi az a határ, ameddig elmehetnek gyermekeink hobbijuk világában? Egy izgalmasan finomhangolt rendszer mindennapjairól kérdeztük az érintetteket.