SZPSZ

Mi történik a szexszel, ha gyerekünk születik?

Törvényszerű-e a szexuális élet megváltozása a várandósság alatt és a szülés után? A testi és hormonális változások, különféle beavatkozások ideig-óráig nagy valószínűséggel befolyásolnak, de mi történik akkor, amikor már fizikailag nem lenne akadálya a szexnek?

Egy gyermek születése sokszor megterheli a párokat. Sokféle és különböző szintű változás történik egyszerre, a legalapvetőbb mégis az, hogy az addigi pár anyaként és apaként is elkezd funkcionálni. Ezzel együtt új feladatokkal, felelősségekkel és egy alapjaiban megváltozott napi rutinnal is szembe kell nézniük. Ezek a változások vagy éppen az ezzel való küzdelem sokszor nyomot hagy a szexuális életen (is).

Lehet, hogy az addig természetesen, spontán alakult helyzetek, amelyekből a mindenki számára kielégítő rendszer alakult, most egy feladattá válik. Szinte kötelességként hat szeretkezni. Valami olyan lesz, amiért tudatosan tenni kell, mert bizony, nem jön magától. Ennek hátterében azonban sokféle ok állhat.

A várandósság hatása a szexre

A változás nem a gyermek születésével kezdődik. Már a várandósság ideje alatt megjelenhetnek a szexuális élettel kapcsolatos kérdések, kételyek. Az első trimeszter sokak számára a rosszullétek ideje, amikor a reggeli hányinger gyakran másnap reggelig tart, akkor pedig újrakezdődik. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nő nem érzi magát késznek az együttlétre, nem tartja magát vonzónak, vagy éppen nincs olyan fizikai állapotban, hogy a szexre akár csak gondoljon.

Később, a hormonális helyzet folyamatos változásával a libidó is hullámvasútra kerülhet: valaki különösen kívánja a szexet, míg másnál csökken a vágy. Ez nem jósolható meg előre, de ha megtörténik, mindenképpen alkalmazkodni kell a helyzethez. A pocak növekedésével aztán újabb kihívások jönnek. Akár csak a fizikai szempontoknál maradva, az együttlét kivitelezése nehezebbé válhat, de ennél mélyebb szinten is megjelenhetnek változások. Az esetleges súlygyarapodás, a testméret nagyobbá válása gátakat képezhet a nőben, kételyeket ébreszthet fizikai vonzalmával kapcsolatban. Bár egy egészségesen működő párkapcsolatban legtöbbször azt látjuk, hogy a férfi ezzel együtt is épp olyan szépnek látja a társát, bennük is felszínre kerülhetnek különböző, nehéz gondolatok. Az apaságtól való félelem, vagy akár önmagában az is, hogy egy harmadik fél (aki ráadásul a saját gyermekük) ott van köztük aktus közben, pszichés akadályként léphet fel. Az is előfordulhat, hogy apás szülés közben éri a férfit olyan élmény, vagy szembesül olyan látvánnyal, ami túlzott óvatosságra készteti. Nincs két egyforma ember, így sosem tudhatjuk, miként fog reagálni a párunk vagy éppen mi magunk egy sosem látott helyzetre.

Anyukából-apukából lesz a vonzó felnőtt nő és férfi

Amikor már ott van a kisbaba, aki eleinte egész napos gondozást követel, a szex gyakran nem szerepel a legfontosabb prioritások között. Egy kisember életben tartása – pláne, ha első gyerkőc – nagy stresszel, sok szorongással, akár ügyetlenkedéssel járhat. Mivel nincs még meg a kellő rutin, egyes feladatok több időt és energiát vehetnek igénybe, több aggodalommal járhatnak, ami nem segíti az anya-szerep elhagyását.

Elméletben sokan tudják, mennyire fontos szétválasztani a nő-férfi és anya-apa szerepeket egymástól, a gyakorlatban azonban sokszor nagyon nehéz ezt megvalósítani. Miután egész nap anyaként funkcionálunk, nehéz a gyerek lefektetése után azonnal vonzó felnőtt nőnek érezni magunkat. Egyáltalán, nőnek érezni is. Lehet, hogy nem vagyunk annyira ápoltak, mint szeretnénk, mert időnk sem volt például hajmosásra, vagy éppen ránk férne egy kiadós fürdés, mert a gyerkőc sok-sok etetése mind nyomot hagyott a ruhánkon, bőrünkön. Ezek mind-mind nehezítik az átkapcsolást.

Férfiként a munkából hazatérve apaszerepbe csöppenünk, ami szintén nem kis váltás. A munkahelyi kommunikációtól a gügyögésig ugrunk, majd nem sokkal később ebből kell egy újabb hirtelen váltással vonzó férfivé válni. A feladat nem könnyű, különösen úgy, hogy mivel a férfiak legtöbbször kevesebb időt tudnak a gyermekkel tölteni, a szükséges rutint is lassabban szerzik meg, így az apa-szerepben való működésük extra koncentrációt kívánhat. Hiába mondják a férfiakra, hogy „mindig csak azon jár az eszük” vagy „bármikor képesek szexelni”, a sztereotípiával ellentétben ez sokszor nincs így. Sokaknak éppúgy szükségük van a romantikára, a ráhangolódásra, előjátékra.

Az időzített együttlét lehet a megoldás

Vannak olyan párok is, ahol mindkét fél számára nagyságrendileg egyenlő mértékben fontosak a szexuális együttlétek. Azt hihetnénk, hogy náluk minden felhőtlen. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen mégiscsak ott a gyermek, aki aktív szerepet vállal a mindennapok irányításában. Egy ideális világban a két azonos libidójú félnek egy olyan gyermeke születne, aki nyugodt, jó evő és végigalussza az éjszakát már néhány hetes korától. Ez az együttállás azonban csak a családok kis százalékának adatik meg. Ha tehát azt szeretnénk, hogy megvalósuljon az együttlét, lehet, hogy időzíteni kell. Ha tudjuk, hogy gyermekünk este 8-kor elalszik, és általában 2 óránként megébred, akkor érdemes úgy tervezni az estét, hogy az együttlét mindenképp beleférjen. A mosogatás, elpakolás és a kedvenc sorozatunk következő része is várhat, jöjjön előbb a szex.

Ha pedig ellenérzésünk van az addig spontán módon jól működő együttlétek időzítésével kapcsolatban, nyugtassuk magunkat három gondolattal:

  1. így legalább biztosan lesz időnk rá, nem kell félbeszakítani
  2. annak idején, az ismerkedés során a randikat is időzítettük, miért ne lehetne ezt is?
  3. nem kell, hogy mostantól mindig így legyen ez. Áthidaló megoldásként viszont érdemes lehet kipróbálni

Ha nem érezzük komfortosnak, érdemes akkor is esélyt adni neki, szem előtt tartva azt, hogy ez egy olyan átmeneti kompromisszum lehet, ami segít fenntartani az intimitást a párkapcsolatban. Ez pedig azért is különösen fontos, mert az a bizonyos gyerek előbb-utóbb felnő, és akkor ismét ott maradunk kettesben. Nem árt, ha még akkor is tudunk mit kezdeni egymással!

Ajánljuk még: