Jár az énidő az édesanyáknak is – „anyanappali” Józsefvárosban

Szocio

Jár az énidő az édesanyáknak is – „anyanappali” Józsefvárosban

Budapest nyolcadik kerületében működik a Fókusz Közösségi Tér, amely tartalmas időtöltést kínál kisgyerekes anyukáknak. Több mint három éve indult itt útjára az Én/Idő program azzal a céllal, hogy az anyukáknak jusson idejük önmagukra, és segítse őket a munka világába való visszatérésben, ezért egy állásinterjú vagy ügyintézés idejére gyerekfelügyeletet is biztosítanak. Emellett szakmai előadásokat és baba-mama programokat nyújtanak az érdeklődőknek. Mindezt ingyenesen, az önkormányzat támogatásával. Bemutatjuk a józsefvárosi Fókusz Közösségi teret! 

A vírushelyzet a kis anyaközösség életét is alaposan felforgatta, legutóbb tíz hónapra kellett bezárniuk, de nyár óta újra gyerekzsivajtól hangosak a Magdolna utca 47.-ben a mindennapok. Józsefvárosban vagyunk, ahol 2018 óta működik egy találkozóhely édesanyáknak.

Délelőtt 9 óra 30 perc, egymás után érkeznek az anyukák karon ülő vagy totyogó gyerekeikkel a Fókusz Közösségi Térbe, tízkor ugyanis interaktív előadás kezdődik. Cipőt le, papucsot fel, és már be is léphetünk a takaros térbe. E hely célja, hogy a kisgyermeket nevelő anyukáknak jusson egy kis idejük magukra, a program az Én/Idő nevet viseli. A közösségi együttléthez alakították ki a belső teret: székek az anyukáknak, etetőszékek a babáknak, asztalok, kényelmes kanapé és egy kis teakonyha alkotja a berendezést. A szomszéd szoba pedig a játszóbirodalom. 

jozsefvaros_enido_kozpont

 Fotó: Roggs Fényképészet

„Augusztus közepe óta járunk ide Marci fiammal. Interneten kerestem valamilyen baba-mama klubot. Ez volt, ami szembejött, és itt ragadtunk” – meséli Zabó Márti, aki most nemcsak anyaként, hanem előadóként van jelen. Szakmája ugyanis védőnő, és ma a menstruációs forradalomról tart interaktív előadást társainak. Legutóbb (hiszen másfél éve diplomázott) a szakdolgozati védésénél csinált ilyet, kicsit izgul is.

Folyik az előkészület, előkészítik a laptopot, projektort, közben megérkezik Kati néni, a gyerekfelügyelő. „Eleinte nem is akartuk elhinni, hogy létezik ilyen szuper hely, ahová nemcsak a foglalkozás keretein belül lehet eljönni, hanem a héten akármikor. Csak úgy leülni, csak úgy itt lenni egymás között. Mi a huszadik kerületből járunk ide. Nagyon befogadó, és olyan könnyed az egész. Nincsenek korlátok, nagyon hasonlók a szülők. Szereztem itt barátokat, két anyuka is általam került ide” – folytatja Márti, majd Kati néni gondjaira bízza az egyéves Marcit.

„Máshol elmehetsz egy programra, ott lehetsz egy-másfél órát, amíg az tart. De akkor annak vége, mindenki hazamegy, és ennyi volt a közösségi program. Itt előfordul, hogy délután 3-ig maradunk, együtt ebédelünk, beszélgetünk. Volt már arra példa, hogy itt hagytam Marcit, és elmentem egy tréningre” – meséli. A Fókusz Közösségi Tér egyik nagy előnye ugyanis, hogy egy állásinterjú, bevásárlás vagy ügyintézés idejére is itt lehet hagyni a gyerekeket. 

Úgy tűnik, a hely jó híre az anyukák közt szájról szájra terjed. Így került ide a Kálvária utcában lakó, 25 éves anyuka, Zsanna is a kétéves Ábrahámmal. „Egy anyuka a játszótéren ajánlotta a helyet” – mondja.

„Nekem az a legnagyobb segítség, hogy így kapok egy kis szünetet, és türelmesebb is tudok lenni, meg úgy egyáltalán, sokkal jobb anyuka”

– fogalmaz, amikor arról kérdezem, miért szeret ide járni. „Nem az van, hogy mondjuk este lenne időm magamra, de akkor már ki vagyok purcanva” – teszi hozzá. Ő egyébként dolgozni is jár ide: míg grafikusként a laptopján tervez, kisfia a szomszéd szobában biztonságban játszhat, és ha szükség van rá, bármikor oda tud menni. „Korábban lopott időben dolgoztam, fektetés után, alvásidőben, az borzasztó volt. Ebben is segített a hely” – magyarázza. – „Hiánypótló, hogy nem az van, hogy be kell adnom 6 órára bölcsibe a gyereket, hanem meg lehet szokni a közösséget.”

jozsefvaros_enido_kozpont

 Fotó: Roggs Fényképészet

„Kati néni egy rocksztár” – mondja viccesen a fiatal anyuka, amikor arról kérdezem milyen a kapcsolat a gyerekfelügyelővel. „Minden munkatárs nagyon szerethető, nagyon szakszerű, gyerekközpontú. Valahogy sosem tapasztalunk ütközést a szülők meg köztük. Annyira elfogadók, mindenben segítenek” – vélekedik.

Kezdődik is a szakmai előadás, a kicsiket Kati néni gondjaira bízzák. Én is követem a játszószobába megnézni, milyen is egy rocksztár gyerekfelügyelő Kati néni – aki kér, hogy tegezzem.

Már nyugdíjas, betöltötte a hetvenet, de hihetetlen energiával játszik a gyerekekkel, igazi pótnagymama.

Három évvel ezelőtt csöppent ide egy előadásra. Látta, hogy csupa anyuka van itt, és azt gondolta, hogy akkor nem jó helyen jár. „De a gyerekek rám ragadtak. Két nap múlva felhívtak, hogy nem lenne-e kedvem itt dolgozni” – mesél a kezdetekről.

Most már hetente háromszor dolgozik itt gyerekfelügyelőként. „Nagyon imádom a gyerekeket” – mondja, miközben egyikük az ölében, másik a lábát fogja, harmadik a közelben játszik. „Ez a hely a gyerekeknek és a szülőknek is jó. Az anyukáknak a nyugalom szigete” – zárja a beszélgetést.

jozsefvaros_enido_kozpont

 Fotó: Roggs Fényképészet

Az ide betérők többféle programmal találkozhatnak. Az egyik állandó és népszerű foglalkozás a Toppantó, amely zenés-táncos alkalom mamáknak babákkal. De változatos, a gyermeknevelést érintő témákkal is készülnek. Volt például előadás a pozitív fegyelmezésről és a babahordozásról is. A közösségi térben mindig történik valami. Most épp csengetnek. De nem újabb vendég, hanem egy mosógép érkezik – látszik, épül, szépül, fejlődik a hely.

A Fókusz Közösségi Tér Én/Idő programja 2018 áprilisában kísérleti jelleggel indult, anyaintézménye a Mátyás téren található Kesztyűgyár Közösségi Ház, amely az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szakmai egységének része. A Kesztyűgyár 2008-ban nyitotta meg kapuit, elsődleges küldetése lehetőséget biztosítani a Magdolna negyedben élő családoknak, közösségeknek a tartalmas kikapcsolódáshoz, tanuláshoz, és kulturált szórakozáshoz.

Korábban a Kesztyűgyárban serdülő fiatalokkal foglalkozott Futó Emőke, aki jelenleg a Fókusz Közösségi tér szakmai vezetője. „A gyermekvállalás megterheli a szervezetet, mind testileg, mind lelkileg, az egyik célunk, hogy az édesanyák vissza tudjanak rázódni a munka világába” – mesél már az előadás után Emőke. Ehhez a célkitűzéshez igazodnak az állandó programjaik: az interaktív előadások, a baba-mama, zenés-táncos foglalkozás. „Nagy kuriózum, hogy mindez ingyenes” – hangsúlyozza. Sokszor egyébként itt a helyszínen derül ki, hogy az anyukák közel is laknak egymáshoz.

A hely másik nagy előnye, hogy az álláskeresésben sem hagyja magára az anyukákat. Van itt számítógép az önéletrajzíráshoz, állásportálok böngészésére, a Kesztyűgyár Közösségi Házban pedig létezik olyan szolgáltatás, hogy szakértők átnézik az önéletrajzot, motivációs levelet.

VÉSZIDŐS MŰKÖDÉS

Ahogy az egész világunkat, úgy a közösségi tér életét is teljesen átalakította a járvány. 2020 márciusában, illetve októberében is be kellett zárniuk. Utóbb nagyon hosszan, hét hónapra. Eleinte nem is tudták, hogyan fogják majd tudni tartani a kapcsolatot a családokkal, végül a videochat és a korlátozások enyhülésével a szabadban való találkozás lett erre a megoldás.

„Mindez azt is hozta, hogy megváltozott a közösség. Idén júniusban majdhogynem a nulláról kellett újra felépíteni. Azóta bővültünk, és a pandémia miatt szigorodtak a higiéniai szabályaink. Például, ha egy gyerek kicsit náthás, akkor már nem engedjük be a közösség tagjainak egészségvédelme miatt” – fogalmaz Emőke.

jozsefvaros_enido_kozpont

 Fotó: Roggs Fényképészet

Jelenleg húsz-huszonöt család jár ide, váltják egymást. A hely elsősorban józsefvárosi lakosoknak szól, de ha máshonnan érkeznek anyukák, őket is befogadják a kapacitás függvényében, így járnak ide a VII., IX., X., XV. kerületekből is. Budapesten kevés ehhez hasonló ingyenes lehetőség van. Az V. kerületben létezik ilyen tér, de csak helyieknek. Máshol művelődési házakban van egy-egy program, megint máshol alapítványi formában szerveződik, vagy anyukák maguk szervezik.

„Józsefvárosban sok a roma család, de más nemzetiségek is egyre többen élnek itt, akik leginkább a Corvin negyedből járnak hozzánk. Sokféle kulturális hátterű család megfordult már nálunk” – mondja Emőke, kiemelve: a tér mindenki számára nyitott.

Futó Emőke munkáját programszervezők segítik. Nem meglepő módon, ők is anyukák. Az egyikük a háromgyerekes Hajnal Ágnes, akinek már kamaszok a gyerekei, így van ideje a közösségi térben dolgozni. Másikuk óvodapedagógus, Brunner Tünde négy gyermeket nevel. „Barátságok születnek itt, van olyan anyuka, aki a Lujza utcából kiköltözött Isaszegre, majd onnan is visszajárt, és hozta a barátait is” – emlékszik vissza Ági. „Ez a hely, olyan mint egy nappali” – teszi hozzá.

Nagy előnye a helynek a tapasztalatcsere. „Se óvoda, se bölcsőde, se nappali foglalkoztató” – feleli arra a kérdésemre Emőke, hogyan is írná körül a hely funkcióját. „Inkább egy közösségi tér, amely találkozási hely, ahol gyermeknevelési kérdésekben információbővítésre van lehetőség, készségfejlesztő a kicsiknek és egy másodlagos család is” – mondja.  

Igaza lehet; mikor elköszönök, épp közös ebédhez készülnek, pont mint egy család…

Ajánljuk még:

Middle-ageizmus: A középkorúaknak se mindig terem már babér a munka világában

Ítélkezésre bármely korosztály képes, mondhatjuk úgy is, hogy az előítélet kortalan... Az ageizmus viszont kifejezetten az életkor alapján történő diszkriminációt jelentih. Ugyan először az idősek kapcsán volt kutatási és beszédtéma, majd a fiatalabbakra terelődött a fókusz, de az a helyzet, hogy a hátrányos megkülönböztetés a középkorúakat sem kíméli.