Szocio

Itt az ideje, hogy a nők építsék maguk körül a „falujukat” – elindult az első anyatárs-kereső  

Pár hónappal ezelőtt egy ingyenes, hiánypótló applikáció indult el Magyarországon, a Momz. A anyatárs-, vagy anyabarát-kereső, az egymás közelében élő édesanyáknak segít egymásra találni. Az alapító, Bólyai Eszter gyermeke születése után döbbent rá, hogy hozzá hasonlóan sok újdonsült anyuka magányosnak érzi magát. Mint mondja, a modern társadalomban jórészt eltűntek a női közösségek és az anyasággal járó nehézségeket tabuként kezeljük. A Momz hosszú távon ezen is változtatna. Mostanra több mint hatezren töltötték le.  

Eszter életének legcsodálatosabb pillanata volt, amikor öt évvel ezelőtt megszületett a kisbabája. Otthon aztán egy percre sem volt egyedül, hiszen mindig mellette volt kisfia, ám szépen lassan utolérte egy különös magány.

„Emlékszem nagyon hideg volt azon a télen, korán sötétedett. Arra gondoltam, hogy miközben egyedül babázok, lehet, hogy az utcában más anyukák ugyanebben a helyzetben vannak, akkor miért nem az én szőnyegem ülünk itt együtt. Elkezdtek hiányozni a felnőtt, személyes kapcsolatok. Már ott tartottam, hogy kiállok az utcára és kiabálok, ki akar velem meginni egy kávét, miközben együtt babázunk” – meséli Bólyai Eszter, a Momz megálmodója.

Az újdonsült anyukák sokszor szembesülnek azzal, hogy régi barátaik lemorzsolódnak. „Ez nem azért van, mert már nem szeretnek téged, hanem mert teljesen más élethelyzetben vannak. Már nem tudsz ugyanúgy kapcsolódni valakivel, aki messze lakik, nagyobb gyereke van, vagy még nincs gyereke” – magyarázza Eszter. Ő maga a szerencsésebbek közé tartozik, ugyanis neki sikerült – ahogy ő fogalmaz – anyabarátot szerezni, így már közös szőnyegen folytathatták a babázást. Mégsem hagyta nyugodni a téma.

„Elkezdtem kutakodni, beszélgetni erről másokkal, és kiderült, hogy nagyon sokan érzik magukat elszigetelve.

A régi kapcsolatok eltűntek, a játszótéren pedig nem igazán tudnak elmélyülni a kapcsolatok”

– mondja.

Ötlettől a megvalósításig: a Momz születése

Az alkalmazás ötlete, és a megvalósítás között több év telt el, ugyanis a koronavírus-járvány nagyon lelassította a folyamatot. „Amikor kitaláltam, hogy milyen platformra lenne szükség, piackutatást végeztem. Édesanyákkal online kérdőívet töltettem ki és mélyinterjúkat készítettem. Kíváncsi voltam, melyek azok a problémák, hiányosságok, amikkel szembesülnek a nők az anyaság során. Ez alapján tudtam, milyen funkciókra lesz majd szükség az applikáción” – magyarázza az ötletgazda.  

Eszter korábban irodapiaci ingatlanokkal foglalkozott, mint mondja, a Momz nagyon más világ. „De éreztem, hogy ezt meg kell csinálni, mert hiánypótló” – szögezi le. Eszter a munkában két társra is talált: Sánta-Arany Virág a Momz blogjának és a social média felületek tartalomfelelőse, Zsengellér Anna pedig az informatikában ad tanácsokat.

Momz app

Középen: Bólyai Eszter. Tőle balra Sánta-Arany Virág, jobbra Zsengellér Anna.

A Momz végül rengeteg munka után idén május végén indult el.

Regisztrációkor mindenkinek meg kell adnia a felhasználónevét, profilképét, a gyermeke életkorát és a címet, ahol lakik. Utóbbit senki nem látja, az applikáció viszont ez alapján számolja ki, hogy két anyuka milyen messze van egymástól.

„Szeretnénk egy nagyon biztonságos helyet nyújtani az anyáknak, és a személyes kapcsolatok kialakulását segíteni. Célunk, hogy a közelben lévő anyukák akár már várandósan megtalálják egymást. Meg tudjuk nekik mutatni, ki az, aki a közelben él és hasonló korú gyereke van, ugyanis az anyák leginkább úgy tudnak közösen programokat csinálni, ha hasonló korúak a gyerekeik” – magyarázza Eszter.

A lokáció és a gyerekek életkora – erre épül az algoritmus. Miután egy anyuka regisztrált, egy listát lát sorrendben azokról a személyekről, akik a közelében vannak és akiknek az övéhez hasonló korú gyereke van. Az alkalmazás 15 kilométeres távolságig mutatja az anyatársakat, de lehetőség van máshol is körülnézni a szűrő segítségével.

Momz app

 

„Ki melyik bölcsit ajánlja?”

Az anyatárs-keresés mellett több más funkciója is van a Momz Appnak. A lokál csevegőben a helyi dolgokról, kérdésekről tudnak beszélgetni az anyukák: gyerekorvosokról, babafoglalkozásokról, óvodákról, bölcsikről. Mindenről, ami egy kisbabás anyukának a helyi közösségben fontos lehet.

„Nagyon fontos, hogy a nők egy igazi közösséget tudjanak maguknak építeni. Szeretnénk, hogy építsék maguk körül a falujukat. Legyen egy kapcsolatrendszerük, tudjanak kihez fordulni, ha bármilyen kérdés felmerül.”

A Momz App-nak már több mint hatezer felhasználója van országszerte, főleg Budapesten és a nagyvárosokban; Debrecen, Győr, Miskolc, Kecskemét, Székesfehérvár is a népszerűbbek között van. Nagyon sokan jelölik be egymást: négyezer fölött van a kapcsolatok száma, ez azt jelenti, hogy mindkét fél elfogadta a barátság kezdeményezést. Emellett több mint 40 ezer üzenetküldés volt már. A számok tehát önmagukért beszélnek.

Hamarosan újabb funkciókkal bővül az app. Az anyukák témák szerint is tudják majd egymást támogatni (például mozaik család, egyedülálló anya, ikrek, pasiügyek, sajátos nevelésű igényű gyermek nevelése), illetve be tudják majd jelölni, hogy aznap pont ráérnek-e. Így előzetes tervezés nélkül elmehetnek akár csak együtt babakocsit tologatni, sétálni egy kicsit.

„Ez azért hasznos, mert babákkal nagyon nehéz napokkal előre programot szervezni, mivel sok esetben azt valamelyik fél lemondja. Rosszul aludt éjszaka a gyerek, későn aludt el délután, beteg lett. Bármi közbejöhet” – sorolja Eszter. 

Valós veszély az elmagányosodás

Eszter hangsúlyozza, a modern társadalmunkban sok nő elvesztette az önbizalmát, nem bíznak a saját ösztöneikben. Eközben igazi információkáosz van, amitől könnyű pánikba esni. „Szerintem az édesanyáknál

a szorongás, aggódás, pánik mind-mind azért alakulhat ki, mert mi, nők elszigetelődtünk egymástól.

Ez nem egy természetes állapot, és akár egészségügyi problémát is okozhat. Az a természetes, hogy a nők együtt vannak, látják egymást, látják ki mit hogy csinál a saját gyermekével. Ezzel szemben a legtöbbünknek fogalmunk sincs, mikor anyák leszünk, hogy mit hogyan csináljunk, hirtelen egyedül találjuk magunkat – szögezi le.

Eközben tabu arról beszélni, hogy milyen nehéz az újdonsült anyukák helyzete. Sokan nem is mernek róla mesélni, mert félnek, hogy akkor megkapják: rossz anyák. „Ha nem osztjuk meg a nehézségeinket, mert szégyelljük azokat, akkor érthető, hogy begörcsölünk, bepánikolunk. Szerintem a szülés utáni depresszió megjelenése – bár biológiai okai is vannak – összefügg ezzel. Ha van egy támogató női közösség, akkor kevésbé valószínű, hogy kialakul” – véli a Momz alapítója.

Momz a határokon túl

Eszterék sok visszajelzést kaptak külföldön élő magyaroktól, hogy a határokon túl is szükség lenne az applikációra, ezért várhatóan ősztől a szomszédos országokban is le lehet majd tölteni.

Újabb funkciókkal is tervezik bővíteni, de ehhez az kell, hogy országszerte minél többen használják, hogy mindenki megtalálhassa a közelében élő anyatársát.

A Momz App ingyenes, és az is marad. Társadalmi kezdeményezés, ami egy valós társadalmi problémára próbál válaszolni.

A nyitókép illusztráció

Ajánljuk még:

„Irreális elvárás, hogy az anya szülés után álljon fel és lássa el a babát, hiszen erre van teremtve” – a Mamafonó alapítóival beszélgettünk

A gyermekágyas időszak kulcsfontosságú periódus a család életében. A baba érkezésével párhuzamosan átalakulnak a korábbi dinamikák, a közösség minden tagjának meg kell találnia az új helyét. Hogyan lehet felkészülni erre? Mik tudják segíteni az újdonsült anyát, hogy ne tűnjön el teljesen az új szerepben? Mit tehet az ember, ha nincs körülötte egy falu, hogy segítsen a gyermeknevelésben vagy akár csak ebben a kezdeti intenzív időszakban? Entz Sári perinatális tanácsadóval, művészetterapeutával, és Formanek Zsuzsanna perinatális pszichológussal, kulturális antropológussal, dúlával, a Mamafonó alapítóival beszélgettünk erről.

 

Már követem az oldalt

X