Szocio

Ha már él az ajándék, tartsuk is életben! – Egy nyúl sem a mi szórakoztatásunkért létezik

Idén is átforrósodott bádogvödörben, kartondobozokban összezsúfolva árulják országszerte egy-két ezer forintért a jobb sorsra érdemes nyulakat. A 14 éve alakult Bunny Rescue, Első Nyúlmentő Alapítvány egyik alapító tagját kérdeztük a körültekintő nyúltartásról, az emberek felelőtlen tetteiről és a lehető legjobb megoldásokról.

Rögtön egy kis magyar valósággal vágunk a beszélgetésbe Mód Péterrel. Az átlag, szerencsétlenül elsült nyulas történet váza szerinte általában úgy néz ki, hogy a gyerek nyulat akar húsvétra, ezért a szülők gondolkodás nélkül beszereznek egyet. Majd, amikor rájönnek, hogy ez a nyúl bogyózik, ráadásul nem is törpenyúl, hanem egy macskaméretű tapsifüles, akkor pont olyan gyorsan szabadulnak meg a magát addigra agyon stresszelt állattól, amilyen hirtelen megvették azt. Eladják párduckajának, leteszik a kapualjba, kiviszik az erdőbe, otthagyják a park mellett, ki hol, ismerjük már ezt egy másik oldalról, a kutyamenhelyek történeteiből. Innen már csak a nyúl szerencséjén múlik, hogy egy őt éppen megtaláló ember segíteni tud-e rajta. Nagyon érzékeny élőlényekről van szó, könnyen kimúlnak.

A Bunny Rescue Első Nyúlmentő Alapítvány 2014 óta működik, három, a nyulak iránt elkötelezett ember munkájának hála. Jelenleg 100 nyúl van náluk, és nem győzik közösségi oldalaikon eleget ismételni a helyes nyúltartás ismérveit; számos információt találhatunk etetésükről, gondozásukról is. Lehetőség van örökbe fogadásra is, aki nyuszit szeretne, tőlük vigyen, hiszek ezek már „szervizelt”, gyógyított állatok.

Kölcsönzési dilemma

Évek óta egyre nagyobb divat a kölcsönözhető nyúl is. Őket fiatalon elszakítják anyjuktól, hogy még picin, cukin kölcsönbe lehessen adni őket párezer forintért. Majd, amikor a nagy állattartásban kifáradt család egy hét után visszaviszi Bandikát a szaporító gazdához, az megnyugtatja őket, hogy milyen jó dolga lesz itt a kis tapsinak, jöhetnek érte majd jövőre is. Miközben valószínű, hogy Bandika két hónap múlva a pörköltben végzi.

A kölcsönzéssel és a rövid távú húsvéti nyúltartással ugyanakkor rettentően rossz példát mutatnak a szülők a gyerekeknek. Soha nem válik felelős állattartó, felelős gondolkodású felnőtt egy olyan gyerekből, aki azt látja, hogy egy állatot csak addig használunk, amíg nekünk szükségünk van rá, és ha megunjuk, visszavisszük, túladunk rajta, kitesszük. Elfelejtjük, mintha soha nem is lett volna.

„A legfőbb probléma az, hogy az átlagembereket nem érdekli maga az állat, nem kíváncsiak azok természetére, nincs igényük kapcsolatot teremteni velük. Sokan csak húsvéti nyulat akarnak, olyat, amelyik jól néz ki a fotón” – meséli sokéves tapasztalatait Péter a hozzájuk kerülő nyulak kapcsán. Számos odajutott nyulat túl büdösnek, túl mocskosnak tartott a gazdája (holott a helyes módon tartott nyúl rendkívül tiszta), vagy csak nem találtak neki helyet a családban.

Péterék vallják, hogy minden nyúlnak van személyisége, de mert egy rettentően félős élőlényről van szó, aki ráadásul prédaállat is, így kell az idő és a törődés, hogy kialakuljon benne a bizalom a gazdája iránt. Viszont, ha ez sikerül, kedves, érző, ragaszkodó barát lesz, és az igazán nagy dolog.

Ha nyulat vennénk fontos tudni: a szaporító nem tenyésztő

Fontos különbséget tenni a szaporítók és a tenyésztők között: előbbi nemegyszer szakértelem és empátia hiányában, gyors nyereség reményében szaporítja a nyulakat. Ezeket az állatokat hamar elszakítják az anyjuktól, így nem alakul ki a megfelelő bélflórájuk, ráadásul könnyen „genetikailag selejtesek” lesznek, vagyis rövid időn belül rengeteg betegséggel kell majd megküzdeniük. Tehát, aki szaporítóktól vásárol (bádogvödörből, kartondobozból, a kert végéből ketrecből) az számítson rá, hogy nem lesz gondtalan élete a beltenyésztett jövevény mellett.

Egy jó tenyésztőtől vásárolt nyúl viszont nem lesz beteg és elélhet akár 12 évig is, ha megfelelően, felelősen tartják.

Ha már felelős nyúltartás: fontos, hogy a nyúletetés legnagyobb tévhiteivel leszámoljunk. Péter nem győzi a világba kiáltozni, a nyúlnak nem tesz jót a répa. A nyúl fűevő, egyszerűen csak jó minőségű fűre van a gyomrának és a fogának is szüksége. Olyanra, amit ő legel le. A répa felesleges kalória számára.

 
Bunny Rescue, Első Nyúlmentő Alapítvány

Fogadjuk meg továbbá az alábbi tanácsokat:

  • Legyen mindig friss, tiszta széna (és nem szalma!) a nyulak előtt. Ez táplálékuk 80 százaléka is egyben, magas rosttartalma biztosítja a bélben élő baktériumflóra számára kedvező feltételeket és megelőzi a bélelzáródást, bélmérgezést.
  • Károsak lehetnek az állateledel-áruházakban kínált nyalósók.
  • A szemes takarmányt kerülni kell, a pelletált (préselt), homogén, vagyis egyféle darabokból álló táp ajánlott napi kétszer.
  • Nem tesz jót nekik a kukorica, a jégsaláta, a gabonaféle, a gyümölcsök, gumós zöldségek, mert magas a cukor és szénhidráttartalmuk, ami elhízáshoz, puffadáshoz és a nyulak bélflórájának felborulásához vezet.
  • Csokit, chipset, száraz kenyeret, krumplit vagy hagymát, babot, lencsét, keményítőt tartalmazó ételeket tilos adni a nyulaknak! Persze, megeszik ezeket, de hosszú távon betegek lesznek tőle és a foguk is tönkremegy.

Márpedig ha magunk mellé veszünk egy nyulat, húsvét ide vagy oda, felelősséget is vállalunk az állatért. Egy élőlényért, aki nemcsak egy hétig hivatott minket szórakoztatni. 

 

Már követem az oldalt

X