Szocio

A sajtkészítéshez tiszta konyha és alázat kell – interjú egy óvónővel, aki mellett sajtot gyúrnak, lekvárt főznek a gyerekek

Ezer éve ismerem Sziszit. Ő az a lány, aki nem öregszik meg sosem, mindent túlél, és mindig talpra esik, történjen vele, körülötte bármi. Egy intézetben nevelkedtünk kamaszként, a szemem láttára ettek a tenyeréből a kóbor kutyák, és nem volt olyan macska, amit ne akart volna „hazahozni”, belopni az intézeti-kollégiumi szobába, amin amúgy már 8-12 lány osztozott.

Hiába éltünk az intézetben „városi” életet, ő sose volt városlakó. A természettel lélegzett és lélegzik ma is. Akkoriban az intézeti ősparkban lógott, barangolt, ma gyöngytyúkot kopaszt, kacsát süt a férjének, és sajtot gyárt. Csakis a saját kertjében termett gyümölcsökben bízik. 

Sziszi

 

Kicsi gyerekként, állami gondozottként, állatorvos nevelőapja mellett tanulta az állatok, a természet szeretetét. Meg Teca néni mellett, aki meg egy olyan intézetben volt szakácsnő, ahol kamaszkora előtt élt. Teca néni gyakran hazavitte a saját családjához a kislányt, ott tanulta meg, hogy a házi készítésű étel értékesebb, finomabb, tisztább bárminél. Házi túrón, házi kolbászon élt, házi tejfölt nyalakodott. Tudja, mi a jó.

Ezek a meghatározó, a gasztronómiát is érintő gyerekkori élmények vették rá arra is, hogy felnőttként sajtkészítésre adja a fejét. Elég költséges hobbinak bizonyult ugyan az elején az ötlet, de mára belejött, és ma már csakis olyan sajt kerül a család, a rokonok meg a barátok asztalára, amit ő készít a saját otthona sajtkonyhájában.

kerek sajtok

 

Mi kell a jó sajthoz? Mármint a szakértelmen kívül, amit tucatnyi sajttanfolyamon sajátított el... Ahogy meséli: elsősorban megfelelő alapanyag, vagyis jó, tiszta tej, mert anélkül nem lesz finom sajt akkor se, ha egyébként betű szerint betartja a szabályokat a sajtkészítő. Ha nincs jó HÁZI tej, nem lesz jó sajt. Mert a jó sajthoz olyan tejre van szükség, amiben benne van minden, amit természetes módon beletesz a természet. Megfelelő arányban úszik abban a zsír, a fehérje, a cukor.

Kell aztán egy patikatisztaságú konyha és alázat. Mert a sajt igen kényes jószág, hajlamos a (sértődésre) megfázásra. És elég egy porszem, egy hajszál is ahhoz, hogy vesszen a drága alapanyag, az oltóanyag meg a belefektetett munka. Nála azonban esélye sincs a sértődésre a sajtnak, mert gondosan ügyel a körülményekre, így mennyei finomságú sajtokkal kényeztetheti a családot. Néha büdös sajttal is, bár azt ritkábban készít ugyan, pont azért, mert az otthonuk része a sajtkonyha, és ha ugyan a sajtkonyhát csak és kizárólag sajtkészítésre használják, a szagok átszűrődnek a lakótérbe is.

sajtkonyha

 

Abból, hogy ennyire szereti a természetet és a tiszta élelmiszereket, a keze alatt nevelkedő gyerekek is profitálnak. Mert óvónőként ugyanilyen fontos számára, hogy a gyerekek ne csak bolti tejet, ne csak műanyagba csomagolt, bolti sajtot, túrót ismerjenek. Tejet altatnak, tejet fölöznek, túrót készítenek, vajat köpülnek, sajtot oltanak a gyerekek Sziszi szárnyai alatt. Aztán, ha arra alkalmas az általuk készített sajt, akkor gyúrják, formázzák azt boldogan. Szárnyalhat a fantáziájuk. Így kerül haza az óvodából parenyica cica, csiga, virág, házikó és napsugár. De mindenekelőtt látják, szagolják, tapintják, ízelik a házi tejet, túrót, sajtot. Minden érzékszervük kalandos, felfedező gasztrotúrán vesz részt úgy, hogy a lábukat se kell kitenni a csoportszobából ehhez. Konyhához, házi ízekhez szoknak, és megtanulják azt is, hogy a jó ennivaló előállítása munkát, elszántságot és néha türelmet, időt követel.

A lekvárfőzésbe is bevonja a gyerekeket óvodapedagógusi munkája során. Már egészen kiskorban megismerik a fakanalat, a párolást, meg hogy miért kell sterilizálni a befőttes üveget. Miért kell cukor az egyik lekvárba, miért nem kell egy gramm se a másikba. Megtanulják, honnan jön a méz, és hogy milyen sokat dolgoznak a méhek ahhoz, hogy egyáltalán méz kerülhessen a vajas kenyérre. A kenyérre, ami nem terem csak úgy magától. Mert ahhoz is munka kell, idő és türelem. Meg egy olyan ember, aki gyerekként, felnőttként is együtt lélegzik a természettel. Jöjjön bárhonnan, legyen bárhol, és tartson bárhova. Neki mindig a tenyeréből fognak enni a kóbor állatok, és házi tejből érlelt, parenyica cicát gyúrnak a gyerekek.

Ha te is megéheztél egy kis sajtra, tudd meg, hogyan csinálj körömvirágos sajtot, vagy hogyan készíthetsz vegán sajtot!

Ajánljuk még:

Alapvetések a gyereknevelésben – szakembereket kérdeztünk a jó alapokról

Szülőként döntő szerepet játszunk gyermekeink egészségének és jóllétének alakításában. Az egészséges életmódot előmozdító szokások beépüléséhez sok időre és tengernyi türelemre van szükség, az pedig nélkülözhetetlen, hogy mi magunk jó példával járjunk elöl. Szakembereket kérdeztünk meg, milyen tanácsokat adnának a szülőknek, hogy elősegítsék a gyerekek testmozgáshoz, személyes higiéniához és táplálkozáshoz való pozitív hozzáállását.

 

Már követem az oldalt

X