Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 25 dkg sertészsír
- 2 csapott tk só
- 2 tojássárgája
- 2 dl zsíros tejföl
A tetejére:
- 1 db tojás
- 10 dkg reszelt trappista
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítés
A lisztben jó alaposan elkeverjük a sót, majd beledolgozzuk a zsírt. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a reszelt sajtot. Ha a tészta felülete szép egynemű, és az egész jól összeállt, becsomagoljuk, és minimum 1,5 órára hűtőbe tesszük. Amennyiben túl lágynak érezzük a tésztát, gyúrjunk még hozzá kevés lisztet.
Ha már kellőképpen lehűlt és megkeményedett a tésztánk, akkor alaposan belisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtsuk el. Ezt a műveletet figyelmesen kell végezni, mert a zsíros tészta könnyen meglágyul vagy leragad, ezért gyorsan és precízen dolgozzunk. Ha már elnyújtottuk, kenjük meg a tetejét a megmaradt tojásfehérje és egy kanálnyi tejföl keverékével, majd jó vastagon szórjuk meg a lereszelt sajtokkal. Tetszőleges méretű rudakra vágjuk, kikent tepsibe sorjázzuk, és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük őket. A megsült rudacskákkal óvatosan kell bánni, mert amíg nem hűlnek ki, könnyen eltörhetnek.
Tipp:
Ezt a süteményt készíthetjük sajt helyett finom olajos magvakkal megszórva is.
Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból!
Ajánljuk még: