Gasztro

Karácsony

Sajtos rúd, a megunhatatlan

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg sertészsír
  • 2 csapott tk só
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl zsíros tejföl

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A lisztben jó alaposan elkeverjük a sót, majd beledolgozzuk a zsírt. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a reszelt sajtot. Ha a tészta felülete szép egynemű, és az egész jól összeállt, becsomagoljuk, és minimum 1,5 órára hűtőbe tesszük. Amennyiben túl lágynak érezzük a tésztát, gyúrjunk még hozzá kevés lisztet.

Ha már kellőképpen lehűlt és megkeményedett a tésztánk, akkor alaposan belisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtsuk el. Ezt a műveletet figyelmesen kell végezni, mert a zsíros tészta könnyen meglágyul vagy leragad, ezért gyorsan és precízen dolgozzunk. Ha már elnyújtottuk, kenjük meg a tetejét a megmaradt tojásfehérje és egy kanálnyi tejföl keverékével, majd jó vastagon szórjuk meg a lereszelt sajtokkal. Tetszőleges méretű rudakra vágjuk, kikent tepsibe sorjázzuk, és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük őket. A megsült rudacskákkal óvatosan kell bánni, mert amíg nem hűlnek ki, könnyen eltörhetnek.

Tipp:

Ezt a süteményt készíthetjük sajt helyett finom olajos magvakkal megszórva is.

Bátran próbáld ki a karácsonyi és szilveszteri menü receptjeit otthon, magyar alapanyagokból!  

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.