Vidéki sanzon: januári disznóvágás pesti szereplőkkel
Apai nagyanyámat szűkszavú embernek ismertem. Szigorú tekintetű parasztasszony volt, aki a második világégés idején érdekalapú, de érzelmekkel átszőtt barátságot kötött egy pesti testvérpárral. Róluk szól ez a történet, harminc évvel a háború utánról, az alföldi tanyavilágból.
Szertefoszlott titkok éjszakája – egy szenteste szomorú története
Az adventi koszorú gyertyái közül már csak egy pislákolt. Fél 12 volt. Csizmát húztunk anyámmal és a sűrű hóesésben ketten indultunk a misére. Alig mentünk néhányszáz métert egymásba karolva, mikor megkérdeztem: Flórát mikor láttad? Erre ő elfordította a fejét, hogy ne lássam az arcán legördülő könnycseppet.
Hogyan neveljünk magyar gyereket francia módra?
Az ünnepek előtti forgatagban feltorlódott a vásárlók sora a mozgólépcső aljánál. Egy kétéves forma kisfiú feküdt a földön, hisztizett. Kezét-lábát ütemesen csapkodta a latyakos tócsában. Az emberek többsége megvetően, kis kárörvendéssel nyugtázta a jelenetet. A műsor végül nem tartott sokáig: a szégyenével és bizonytalanságával küzdő anyuka felkapta a kisfiút, és elindult vele a játékbolt irányába… Vajon hányan követnénk a példáját egy hasonló helyzetben? Vajon a más nemzetekhez tartozó anyukák is ugyanígy reagálnak?
Nem kell, hogy te legyél a karácsony mentőangyala – 7 aranyszabály anyáknak
Az adventi időszak leginkább az elcsendesülésről, elmélyülésről kellene, hogy szóljon. Sokunknál azonban éppen ilyenkor kezdődik az év végi hajrá: határidők szorítanak a munkahelyen, lista hirdeti a hűtőszekrényre ragasztva, mi mindent kellene otthon még elintézni, közben pedig a gyereket „online üzemmódra” állították a suliban… Ismerős?
Legyen idő betegnek lenni, anyaként is!

Ülök a kanapén nyakig betakarózva, egy zsebkendőkupac közepén. Az orromat bármelyik cirkuszi bohóc megirigyelné, a hangom horrorfilmbe illik. A férjem elhessegette az aprónépet a közelemből egy határozott „Anyátok beteg, hagyjátok pihenni!” – felkiáltással. Szombat van, hurrá!

Jót tesz, ha angolra tanítjuk az óvodásokat?
„Csak a nyelvi közeg más, de a játék, az itt is ugyanúgy játék” –  szögezi le Boros Krisztina angoltanárnő, aki óvodásokat és gimnazistákat is igyekszik angolul tanítani, legalábbis segíteni nekik elsajátítani a nyelvet. Ez a két dolog ugyanis határozottan mást jelent!