Jót tesz, ha angolra tanítjuk az óvodásokat?
„Csak a nyelvi közeg más, de a játék, az itt is ugyanúgy játék” –  szögezi le Boros Krisztina angoltanárnő, aki óvodásokat és gimnazistákat is igyekszik angolul tanítani, legalábbis segíteni nekik elsajátítani a nyelvet. Ez a két dolog ugyanis határozottan mást jelent!
Tetvesnek lenni nem dicsőség, de nem is szégyen
Szögezzük le az elején: a fejtetvesség nem szégyen. Aki valaha is érintett volt már a témában akár szülőként, akár gyerekként, ő érti, miről beszélek… Ha ugyanis felüti a fejét a parányi élősködő egy közösségben, ott a szégyenérzetet félretéve fel kell venni a kesztyűt ellene. Haladéktalanul és együttes erőkkel.
Nálatok kié a csirkeláb, avagy a csirke legyen egész, a család pedig boldog
Ahogyan öregszem, egyre inkább hiszek abban, hogy szükségünk van olyan rituálékra és megszokásokra, amik csak a mi családunkra jellemzők. Így aztán számomra természetes, hogy az anyám vasárnapi asztalát körüllengő szokásjogi rendszerben a mai napig mindenki számára egyértelmű, kit melyik húsdarab illet a csirkepörköltes lábosból…
Karamellszínű mámor: anyám és a lekvárfőzés

Szeptember közepét írtuk, péntek délután az iskolatáskám a sarokban landolt. Erre a napra vártam már azóta, hogy az utolsó lekvárosüveg alján megríkattuk a kanalat: hiába kapartuk, nem jutott mindkét karéj kenyérre, csak mutatónak. Jancsi ingatta is a fejét: baj lesz ebből, hugi, nem maradt a mágnás pitébe, még csak mutatónak se…

Ahol a bevásárlás a nem vásárlással kezdődik: így lehet zöldebb a sulikezdés
Évről évre egyre hamarabb lepik el az üzletek polcait a tanszerek. A minél nagyobb fogyasztásra ösztönző marketing sikeres: kevés gyerek és szülő tud ellenállni a színes füzethalmok között néhány „egyet fizet, hármat vihet” címkével felvértezett grafitceruzának, miközben csak kenyérért és tejért ugrott be a boltba. Lehet ilyenkor egyáltalán tudatosnak (netán zöldnek) maradni?
Elfeledett csodahelyünk, ahol borozni és strandozni is érdemes: irány Csongrád!

A Tisza magyarországi szakasza nemcsak az ártéri erdők megismételhetetlen ökoszisztémájával ejti rabul a természet szerelmeseit. Ha valaki szeretné megtapasztalni a folyóvízi, homokos tengerpartot idéző strandolás élményét, és ezt összekötné egy kellemes bortúrával, akkor (is) páratlan lehetőségekre talál a folyónál.

Aszfalt-, gipsz- és festékalapanyag is lehetne, mégis simán kidobjuk
Rántott sajt, rántott hús, sült krumpli… Mi a közös bennük?  Egyrészt biztosan akad közöttük egy olyan étel, amit még a legválogatósabb gyerek is megeszik, másrészt pedig mindhárom – klasszikus formában – étolajban készül. Bő napraforgó- vagy repceolajban, úgy, mint számtalan más, tradicionális magyar fogás. De mi történik a túlhevült, sütésre már alkalmatlan étolajjal?
Nagyapám és a dinnye: mézédes múlt mifelénk
Először a Zwinger árnyékában, egy szupermarket alagsorában szembesültem azzal, hogy a magyar görögdinnye 1/1 helyett kisebb hányadban is megvásárolható. Akár a párizsi… felszeletelve, újrahasznosított tálcára csomagolva, hűtve. Azóta sem fér a fejembe… nekem EGY dinnye az legalább EGY focilabda nagyságú, hanem inkább KETTŐ… Elmesélem, miért.