Szép

Szépségkisokos: így kezeld a pigmentfoltokat!

A pigmentfoltok rengeteg ember életet teszik kellemetlenné, mivel általában olyan helyen jelennek meg tömegesen, mint az arc, a mellkas vagy a nyak, tehát a szemmel látható helyeket preferálják. Ennek oka legtöbbször arra vezethető vissza, hogy a napsütés hatására a melanintermelés felborul, majd ennek következtében megjelennek a foltok is.

Többfajta pigmentfoltot különböztetünk meg egymástól:

  • Hiperpigmentáció
  • Öregségi folt
  • Napallergia
  • Májfolt

Ezeknek a kialakulása több tényezőtől is függ. Nem lehet ezt a kérdéskört annyival lezárni, hogy ne napozzunk, ugyanis sajnos nem csak a fényvédelem nélküli napozás okozhat pigmentfoltokat. A probléma ennél sokkal összetettebb.

A pigmentfoltok kialakulásának okai:

  • Fényvédelem nélküli napozás
  • Hormonális problémák
  • Genetikai tényezők
  • Parfümhasználat
  • Kozmetikumok használata
  • Menopauza

A kiváltó okok tehát rendkívül változatosak lehetnek – nekem például vörös foltok jelentek meg az arcomon a hátam miatt kapott szteroidos kezelés miatt, amit egy erőteljesebb hámlasztás és egy C-vitamin spot kúra nagyjából helyre is tett. A maradékot pedig majd lézeresen el fogom távolíttatni a jövőben.

KEZELÉSI MÓDOK

A pigmentfoltokra többfajta kezelési mód is létezik. Hatásosan lehet ellene küzdeni különböző hatóanyagokkal (pl.: niacinamid, C-vitamin, arbutin, azeloglicina, peptid), hámlasztó kezeléssel, illetve lézerrel.

Mutatom a különbségeket!

HATÓANYAGOK

Niacinamid: Gátolja a pigmentfoltok kialakulását, és halványítja is a már meglévőket. Érdemes minimum 5%-os készítményt beszerezni, és naponta használni 4-8 héten keresztül. A későbbiek során lehet ritkítani, ám a hatásos kezeléshez be kell iktatni a heti rutinba valamilyen formában.

C-vitamin: Nem csak a legszuperebb anti-aging összetevők közé tartozik, de a pigmentfoltok ellen is rendkívül hatásos, ugyanis gátolja a melanintermelést, ezáltal pedig csökkenti a foltok nagyságát és intenzitását.

Alfa-arbutin: A C-vitaminhoz hasonlóan gátolja a melanin termelését, így csökkenti a pigmentációt. A már meglévő foltokat is halványítja. Fényérzékenyítő hatása van, tehát mindenképp használjunk fényvédőt mellette!

Azeloglicina: Az azeloglicina két hatóanyagból – 1 molekula azelainsav és 2 molekula növényi glicerin – született, és rendkívül jól használható hiperpigmentáció esetén. Csökkenti a már meglévő foltokat, és megakadályozza az újabbak kialakulását tartós használat mellett.

Peptidek: A niacinamidhoz, és a C-vitaminhoz hasonlóan nemcsak halványítják a pigmentfoltokat, hanem csökkentik a melanin termelődését is. Rendszeres használat mellett kb. két hónap után már látványos változás látható az érintett területen. Ilyen peptidek a: Tetrapeptide-30, az Oligopeptide-68, és az Azelaoyl Bis-Dipeptide-10. Róluk bővebben a peptidekről szóló korábbi cikkben olvashattok.

Ezek mindegyike befolyásolja a melanin termelést, ezáltal pedig csökkenti a foltok kialakulását, és halványítja a meglévőket. Az, hogy kinek melyik válik be jobban, teljesen egyénfüggő, mivel nincs két egyforma bőr, hormonrendszer, de tartós használat mellett szemmel látható lesz az eredmény.

KEZELÉSEK

Kémiai hámlasztás: A szakember által végzett AHA-savas hámlasztás konkrétan megújítja a bőrt, az ezáltal kevésbé lesz foltos az adott szakaszon. Ezzel a külsőleg lehet felvenni a harcot a foltokkal szemben, viszont magát a fokozott melanin termelést nem csökkenti, tehát mindenképp kombinálni kell melanogenezist befolyásoló hatóanyag használatával.

Otthonra is érdemes beszerezni AHA-savas – pontosabban szólva glikolsavas – készítményt, és heti szinten használni azt.

Lézeres / IPL kezelés: A kezelés során a pigmentek elnyelik a lézer/IPL fényét, aminek következtében megszünik a kezelt területen a pigmentfolt. A kémiai hámlasztához hasonlóan ez is felszíni kezelési mód, mivel magát a meglévő foltot eltünteti, viszont a foltképződésbe nem szól bele.

Érdemes mindenképp több kezelési módot és egyszerre több hatóanyagot is kombinálni, és azokat rendszeresen használni, mivel a pigmentfoltok eltüntetése rettenetesen nehéz, és komplex terv kell ahhoz, hogy hatásosan fel lehessen venni a harcot ellenük.

Ajánljuk még:

SZÉPSÉGKISOKOS: A LEGMENŐBB TERMÉSZETES CSODAKENCÉRŐL

SZÉPSÉGKISOKOS: KÍVÜL-BELÜL MEGÚJÍT A CSODÁS LIGETSZÉPE OLAJ

SZÉPSÉGKISOKOS: AZ ÉRZÉKENY BŐR LEGJOBB BARÁTJÁRÓL