Szép

Szappanfőzésbe kezdtem, és rájöttem, lehet ez hobbi, de életre szóló megoldás is

Rákaptam a szappanra az utóbbi időben. Leginkább a környezetvédelem miatt, de azért is, mert egyetlen flakonos tisztító se kímélte úgy a bőrömet, ahogy a legolcsóbb, teljesen natúr, kecsketejes szappan. Beleszerettem ebbe a szappanozósdiba, és nem lennék az, aki vagyok, ha nem próbálnám ezt az egészet a kreatív oldaláról megfogni.

Főzhetnék is szappant – és eljön majd annak is az ideje –, de egyelőre a már mások által gyártott szappannal kísérletezek kedvemre. Csak úgy, a magam örömére. Mert mióta rájöttem, hogy a szappant újra lehet főzni, lehet színezni, gazdagítani, illatosítani, formába önteni, azóta már továbbfejlesztettem azt a bizonyos legolcsóbb darabot... Készül nálam azóta ilyen és olyan szappan is, meg készítem azokat ajándékba, még dekorációnak is: mert egy-egy olyan szép lett, hogy hozzányúlni is vétek. Sőt, olyan is akad, amibe legszívesebben beleharapna, aki látja. 

Mindezt nem dicsekvésből mondom, inkább biztatásként – bárki készíthet ugyanis efféle szépségeket, és a jó hír, hogy szinte semmi sem kell hozzá!

A szappanöntés kellékei

  • Egész szappan vagy szappanmaradék. Lehetnek a darabok bármekkorák és bármilyenek, többféle szappant is egybe lehet önteni egy „új” példányba.
  • Kicsi hőálló tálak – természetesen olyat kell választani, amit csak erre a célra használunk, mert a szappanöntés után másra nem lesznek igazán használhatóak. Tökéletes bármilyen kiürült fémdobozka például, csak alaposan ki kell mosni, szárítani mielőtt bevetnénk.
  • Egy megfelelő méretű lábas – szintén olyat válasszunk, amit csak erre használunk a jövőben.
  • Nagylyukú, erős reszelő, éles kés vagy olló, ha maradék szappant öntünk újra
  • Öntőformákra – ha van otthon olyan szilikon anyagú bonbonkészítő forma, amit szeretsz, eszedbe ne jusson befogni erre a célra, mert átveszi a szappan illatát. Bevethető helyette mondjuk egy jó papír sütis forma, csak ki kell bélelni fóliával!
  • Forró víz
  • Tálca

Kezdésként egy kakaós, kávézaccos szappant készítettem – olyan urasat, aminek talán örülni fog egynémely férfiember a környezetemben. Alapanyagként egy natúr, illatmentes, babáknak ajánlott szappant választottam, emellé előkészítettem a kávézaccot (ez bőrradírként működik) valamint 70 százalékos kakaóport.

A szappant lereszeltem, majd egy akkora tálba tettem, amibe szépen elfért, felöntöttem langyos vízzel, és egy egész napig hagytam ázni, hogy szépen felpuhuljon. Másnap egy megfelelő méretű lábasba tettem az elegyet, és lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett teljesen felolvasztottam a darabkákat. Víz hozzáadásával vagy elpárologtatásával lehet szabályozni a massza állagát. Amikor teljesen felolvadt a szappan, levettem a tűzről, egy evőkanál zaccot és egy kiskanál kakaóport tettem bele, óvatosan megkevergettem. Kicsit furcsa az elegy lett, de gondoltam, első próbálkozásnak megteszi. Öntőformába tettem: egy kiürült levágott tejesdobozt használtam, hogy szögletes legyen a szappan formája, elvégre férfinak készül. 

Száradás előtt nem néz ki túl bizalomgerjesztően, de ígérem, idővel alakul a dolog. Száradás előtt ilyen:

Száradás után meg már ilyen:

szappanfozes-otthon

 

A második kísérlet szerelempróbálkozás. Rózsaszirmokkal és vaníliával dolgoztam. A nyakamon maradt egy jó adag Bourbon vanília, még jó az illata, de ennivalóba azért már nem szórnám. Kíváncsi voltam, milyen lesz az illata a szappanban – és nagyon sajnálom, hogy nem lehet illatot küldeni a cikken keresztül, mert fantasztikus illata van. Legszívesebben beleharapnék ezekbe a szív formájú kis szappanokba.

A gyerekekre is gondoltam persze, ezért beáldoztam az egyik macipánkészítő formámat a szappankészítés oltárán. Babaszappant használtam alapanyagnak, hogy jó legyen a puha és érzékeny bababőrnek, ezután viszont lépésről lépésre úgy készítettem, ahogy az előzőt, csak éppen állatfigurás formába került az egyveleg, hogy örüljenek a kicsik.

szappanfozes-otthon

 

Természetesen szappanöntésnél, szappan átalakításnál szabadon engedhetjük a képzeletünket. Én már látom magam előtt a csipkébe öntött szappanokat, és legközelebb kipróbálom a mintakészítést is. Ehhez elő is készítek erős, szinte durva csipkét, aminek látványos a mintája, falevelet, kavicsot, apró bizsukat. Meglátjuk, hogyan viselkednek a minták a szappanon, milyen lesz a textúrája, mennyire tartós, megőrzi e a mintát megszilárdulása után is, vagy sem. És jöhetnek az újabb konyhai és kerti alapanyagok, a színek, a formák, az illatok és persze az egészség végett. Mert abban biztos vagyok, hogy egy jó natúrszappan házi gyógynövényekkel sok bajt megelőzhet, megoldhat!

Folytatom hát a kreációk során, már csak azért is, mert izgalmas kaland, jó kis utazás a szappanöntés. Mindenkinek ajánlom!

Fotók: Kassai Tini

Ajánljuk még:

Neked is zuhany alatt jönnek a legjobb ötleteid? Nem vagy vele egyedül!

Sokan tapasztalták már, hogy beállnak a zuhany alá, bambulva élvezik a forró vizet, és a napi gondokon és teendőkön való rágódás helyett jobbnál jobb ötleteik ötlenek eszükbe – lehet, éppen az aznapi megoldatlan feladatokkal kapcsolatban. Sokszor alvás előtt is hasonlót tapasztalhatunk, s ennek megvan a maga oka!

 

Már követem az oldalt

X