Szép

Sosem sminkelek, és nem érzem kevésbé nőnek magam!

A mindennapi arcápolás személyenként mást jelent: van aki órákat tud eltölteni a tükör előtt, gyönyörű sminket varázsol reggelente, és van, akinek a sima vizes öblítés jelenti a reggeli rutint. Én az utóbbihoz tartozom.

Életemben kétszer voltam kisminkelve: egyszer a polgári esküvőmön, egyszer pedig a lagzimon. Mindkét esetben profi sminkes kent ki, és bevallom: nagyon jól éreztem magam a pingált bőrömben. A smink önbizalmat adott, szépnek láttam magamat, úgy éreztem, tényleg önmagam vagyok, csak épp az előnyös tulajdonságaim hangsúlyosabbak, az előnytelenek pedig kevésbé hangsúlyosak. Bár ez az élmény nagyszerű volt, az életemet nem változtatta meg: azóta sem használtam semmiféle arcfestéket, és egyáltalán nem érzem magam kevésbé nőnek most sem pusztán azért, mert nem hordok sminket. 

A fő ok nagyon egyszerű: nem tudok sminkelni. Nincs türelmem megtanulni, lusta vagyok ebbe időt fektetni, és szeretem azt gondolni, hogy az ehhez szükséges kézügyességgel sem rendelkezem. De a magam és hozzám hasonlók megnyugtatására utánanéztem, és sok-sok érv szól amellett, miért nem baj, ha nem sminkelek.

  1. Egészségesebb bőr

A folyamatos sminkelés felboríthatja a bőr egyensúlyát és akadályozhatja a természetes sejtmegújító folyamatokat. Az alapozók, arcfestékek helytelen használat mellett hosszútávon ártalmasak lehetnek a bőrre, főképpen abban az esetben, ha a pórusok nem lélegeznek megfelelően. Ha valaki naponta sminkel is, érdemes egy-egy napot kihagynia (például a hétvégéket), hogy megadja arcbőrnek az esélyt a fellélegzésre. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sminkeket a bőrünk beszívja – azt is, amely részben szervezetünk számára káros. Márpedig ilyen alapanyagok is jócskán akadnak, a David Suzuki Foundation nyomán ezeket nevezik „piszkos tizenkettőnek”: 

  • BHA és BHT
  • Kőszénkátrányfesték (például rúzsokban)
  • Diethanolamine
  • Dibutil-ftalát 
  • Formaldehidet felszabadító tartósítószerek
  • Parabének
  • Parfümök
  • PEG-vegyületek
  • Vazelin
  • Sziloxánok
  • Nátrium-lauril-szulfát
  • Triclosan 

Nagyon fontos tehát, hogy ha sminkelünk, olvassuk végig, milyen anyagot kenünk magunkra. A fentebb soroltakat – bár sokan vitatják, valóban mindegyik káros-e – biztos, ami biztos alapon érdemes kerülni!

Minél jobb minőségű egy termék, annál valószínűbb, hogy nem tesz rosszat a bőrünknek – vagyis ha sminkelünk, igyekezzünk megbízható márkák palettájáról válogatni. Olyan terméket – legyen az minőségi vagy silány –, ami kiütést okoz, viszkető érzést ad, bármifajta diszkomforttal jár, ne használjunk! 

  1. Pénztárcabarát megoldás

Az előző pontra utalva: ami jó minőségű, gyakorta drága. A kozmetikumokkal is így van ez. A világ összes pénzét el lehetne költeni varázslatos fiatalítószerekre, de még egy hétköznapi smink feldobása is fél vagyon lehet, ha igazán tartós, bőrünk számára is megfelelő termékeket választunk. Ráadásul hányféle szempillaspirál, alapozó, primer, szemhéjpúder, ecset, stb. létezik, amit ki kell tanulmányozni egy alapkészlethez, majd a használat során folyamatosan pótolni kell.

Hogy pontosan mennyit is költ egy nő kozmetikumokra, természetesen egyénenként változó. De az országos átlagok, hogy ki mennyi pénzt fordít magára (nem csak a sminkre) már igencsak árulkodóak. Az európai rangsor így alakul: 

Statistic: Consumption value of cosmetics and personal care in Europe in 2021, by country (in million euros) | Statista
Find more statistics at Statista

Kontinensünkön Németország a listavezető, ahol 13 604 millió eurót költöttek az emberek egy év alatt kozmetikumokra és megjelenésükre. Hazánk a lista második felén (27 országból a 19. helyen) helyezkedik el a maga 817 millió elköltött eurójával. A felsorolásban Észtország szerepel utolsóként, ahol csupán 149 millió eurót költöttek az emberek 2021-ben sminkre és a megjelenésükre. 

  1. Több idő

Van olyan ismerősöm, aki kereken egy órát tölt el minden reggel a tükör előtt. Azt az egy órát, ami alatt én valószínűleg jóízűen alszom tovább. Biztos vagyok benne, hogy van, aki ennél sokkal többet (vagy épp kevesebbet, de valamennyit mégiscsak) tölt el sminkeléssel. Én ehhez azt hiszem, lusta vagyok.

A bőrápolás persze más tészta, a minimum ráfordítást ne tagadjuk meg a bőrünktől: a tisztítás, hidratálás, fényvédelem elmaradhatatlan hármasa seperc alatt elvégezhető, és garantáltan meglátszik majd arcunkon a ráfordított idő.

  1. Környezeti ártalmak

A legtöbb sminket műanyag tartályokban árulják, az edényeket pedig műanyag vagy karton csomagolás veszi körül. Ezeknek célja a csomag megvédése, ám amint hazavittük a boltból, semmi hasznát nem látjuk, megy is a kukába. Vagyis a sminkelés jár egyszer egy jó adag szeméttel. Aztán – és ez talán súlyosabb probléma – számolnunk kell azzal is, hogy a kozmetikumokat nem egyszer távoli országokban készítik, onnan hordják ide. És – még súlyosabb gond – a termékek jó részét mai napig állatokon tesztelik. Évente több száz ezer állatot „használnak” új sminktermékek tesztelésére – az ilyen módszerekkel dolgozó márkák száma hála Istennek egyre csökken, de amíg van, aki állatokat kínoz a sminkért, van még hová fejlődnünk.

  1. Nyugodtabb hétköznapok

Én vagyok az, aki sosem aggódom amiatt, hogy púder kerül a fehér ingemre, vagy elkenem a szempillaspirálom. Egyáltalán nem kell ezzel foglalkoznom, sőt, nyugodtan kifújhatom az orrom, és megehetem a spagettim anélkül, hogy elkenjek bármit az arcomon. Ez a nyugodtság pedig sokat megér nekem – még azt is, hogy ne fordítsak vagyonokat és hosszú perceket a sminkelésre.

Persze tudom: nem vagyunk egyformák. Nekem a smink nem ad annyit, hogy viseléséért akadályokat küzdjek le. Nem ettől érzem magamat nőiesebbnek, kívánatosabbnak – de teljesen megértem, ha valaki számára komfortosabb a sminkelt, mint a puritán arc. Valahol még becsülöm is őket, hogy képesek arra, amire én sosem voltam. De azért örülök, hogy nem kötelező festenem magam. Mert ha mind egyformánk lennénk – sminkkel vagy a smink alatt –, igencsak unalmas lenne az élet.

 

 

Már követem az oldalt

X