Stílus

Hatvan évnél idősebb modellek, akik bebizonyították, hogy minden korosztálynak helye van a divatvilágban

A testpozitív mozgalmak és a plus size modellek után valami egészen új söpör végig a divatvilágon: a 60+-os, azaz az „ezüstmodellek” hulláma. A divatvilág képviselői rájöttek, amire már rég rá kellett volna: a szépség nem csak a fiatalságé, és a méltatlanul elfeledett, ősz hajú, ráncos bőrű generációnak is legalább akkora helye és szerepe van a divat- és szépségiparban, mint a Victoria's Secret angyalkáinak.

Szerintem nem is kell elmagyarázni, hogy a szépkorú modellek foglalkoztatására miért volt olyan nagy szükség az ifjúságcentrikus társadalmunkban. Hogy miért kellenek a plus size, a transznemű és az „átlagos” manökenek mellé 60, 70, de akár 97 éves modellek is a kifutókra, magazinok címlapjára, fotósorozatokba. Hogy miért volt már legfőbb ideje leszámolni a tökéletességhajhász kultusszal, az öregedés démonizálásával,

vagy egyáltalán azzal a – számomra teljesen érthetetlen, de inkább abszurd – szokással, hogy huszonéves fiatalokkal reklámoznak szemránckrémeket.

Igen, legfőbb ideje volt, hogy a divatvilág nagypályásai erejüket, befolyásukat a nemes cél érdekében jóra fordítsák: hogy apróbb cselekedetekkel, finoman megváltoztassák a közvéleményt a kor megítéléséről, valamint az idősebb generációt övező sztereotípiákat.  

Hiszen átalakulóban van a korosztályok megítélése, azt mondják, a 30 az új 20. Úgy látszik, ez a divatvilágban sincs másképp: az ezüst az új arany. Az „ezüstmodellek” szépségére, hitelességére, vonzerejére alapozva már több modellügynökség foglalkozik kizárólag szépkorú, 60-on felüli modellekkel – de inkább hétköznapi emberekkel. Hiszen a legtöbb ezüstmodell – egy két kivételtől eltekintve – soha, de soha nem modellkedett korábban. Én azt mondom, 1:0 az állás a szépségfasiszták ellen!

OLDUSHKA modellügynökség

Ott van például az OLDUSHKA nevezetű orosz cég, amit Igor Gavar alapított. OLDUSHKA minden egyes modelljével bebizonyítja: a szépség kortalan, a stílus pedig korfüggetlen.

 

 

 

 

Iris Apfel, a 97 éves modell  

Iris Apfel 97 évesen kapott modellszerződést a világ egyik legrangosabb modellügynökségétől, az IMG-től, ahol Miranda Kerrt és Gisele Bünchent is befuttatták. Iris esete bebizonyítja, hogy túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk a számoknak; nemcsak hogy letagadjuk (néha bizony megesik), de életcélokat, tevékenységeket és szokásokat is társítunk hozzájuk. Nézzétek meg a képeket, és válaszoljatok őszintén a kérdésre: vajon Iris Apfel 97 évesnek érzi magát? Hagyja, hogy a 97 éve korlátozza stílusát, személyiségét, önképét és önszeretetét?

Zergi Bori nagymamája, avagy Zergi Mama (Bözsi)

Szépkorú modellekre szerencsére Magyarországon is van példa: pár évvel ezelőtt egy magyar fotós a saját nagymamáját kérte meg, hogy álljon modellt. Az elkészült képsorozat hatalmas népszerűségnek örvendett.

Maye Musk, Elon Musk édesanyja

Az egyik legismertebb „ezüstmodell” a most 72 éves Maye Musk, aki 2017-ben a CoverGirl Simply Ageless alapozó reklámarca lett. Saját koráról, önszeretetéről így vall: "Imádom, hogy a CoverGirl bemutatja a sokszínűséget. Előttem egyetlen ilyen idős arccal sem dolgoztak. Áprilisban leszek 70, és szerintem a nők többsége inspirálónak tartja majd, hogy ebben a korban is képes valaki jelen lenni a szakmában, ilyen szinten. Az öregedés számomra nem teher. A folyamat során magabiztosabb és határozottabb leszel. Ünneplem a korom, és nem próbálom elrejteni, mondván, hogy csak 50 vagyok. Büszke vagyok arra, hogy 70 leszek."

Ajánljuk még:

KORTALAN SZÉPSÉG: MIT TANÍTANAK A NŐIESSÉGRŐL A 100 ÉV FELETTI NŐK?

A TESTSZÉGYENÍTÉS KORÁT ÉLJÜK, ÉS ÉN UNOM, DE NAGYON

HARMINC VAGYOK, ŐSZ A HAJAM, ÉS KICSIT KICSIT SEM ZAVAR

 

Már követem az oldalt

X