Gyönyörűséges viráglenyomatok – ennél természetesebb dekoráció nem kell!

Stílus

Gyönyörűséges viráglenyomatok – ennél természetesebb dekoráció nem kell!

A virágmotívumok minden időben megállták a helyüket, de az utóbbi években újra reneszánszukat élik. A természetes, a természetből vett vagy azzal készült minták manapság igazán a trendik.

A viráglenyomatok készítésének gyökerei Japánba nyúlnak vissza, de otthon egyszerű eszközökkel bárki megvalósíthatja őket. A technika lényege, hogy a papírra vagy textilre helyezett növények a bennük lévő nedvet a rájuk mért apró ütések hatására a felvevő anyag szerkezetébe bocsátják.

A dekorálás olyan műfaja, amihez nem használunk semmiféle vegyszert: a növények kémiáját a saját fizikai erőnkkel visszük át a tárgyra. Természetes anyagból készült textilen mutatnak csak igazán szépen a növénylenyomatok!

Ehhez először össze kell gyűjtenünk a megfelelő növényeket. Szabályok nincsenek, az esztétikum a fő szempont. Azt, hogy mely növény milyen színű, és mennyire élénk mintázatot fog hagyni, legjobban a gyakorlatban sajátíthatjuk el. Érdemes a növényi részeket napsütésben, meleg napokon gyűjteni – ilyenkor több festékanyagot tartalmaznak.

 

Ha összeszedtük és kiválogattuk a növényeket, akkor elő kell készíteni egy nyújtódeszkát vagy vágódeszkát, amire rá tudjuk helyezni a mintázni kívánt textilt.

Az anyagot simára vasaljuk, ráfektetjük a deszkára, és szépen rárakosgatjuk a növénykéket. Ha nagyobb kompozíciót készítünk, előtte papírra meg is rajzolhatjuk a tervet, hogy könnyebben menjen az alkotás.

Szép óvatosan rásimítunk egy zsírpapírt vagy sütőpapírt, amit csipesszel rögzítünk, hogy ne mozduljon el. Kalapáccsal sűrű, finom, egyforma ütésekkel addig ütögetjük, míg a növényekből szinte minden levet a textilbe juttattunk. Nekem a gumikalapács jobban bejött, azzal nagyobb felületen, egyenletesebben tudtam lapítani a virágokat.

 

Úgy ellenőrizhetjük, hogy áll a dolog, ha az egyik sarkánál a papírt felemeljük, és bekukucskálunk alá. Ha úgy látjuk, hogy a minta szépen kirajzolódott, a virágok-levelek szinte belesimult a textilbe, a növényeket eltávolítjuk, és el is készült a mű.

Ha képet készítünk, ahhoz egyszerű keretet válasszunk, az fogja kiemelni a növények természetes szépségét. Kombinálhatjuk hímzéssel is, ezzel még különlegesebb művet alkothatunk.

 

 

A kész alkotások kézzel, finoman moshatók, de számítsunk arra, hogy a színek a szappan vagy a mosószer hatására megváltoznak: a savas vagy a lúgos közeg átszínezi, kikoptatja őket, a lila például a szappantól kékre vált. Így inkább a kevésbé igénybe veendő remekeknél alkalmazzuk ezt a technikát.

Ilyen módon készülhet falikép, keszkenő, könyvjelző, lenvászon tarisznya – csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mi mindenre kalapáljuk rá a természet alkotta növényvilágot.

Ajánljuk még:

Gyermekeinket nem (csak) a csokik és a játékok teszik boldoggá: ötletek egy alternatív adventi kalendáriumba
Van az évnek egy különleges hónapja, amikor valahogy minden más, könnyebb és emelkedettebb, amikor valódi melegség költözik a szívünkbe. Az ünnepi készülődés szívemhez egyik legközelebb álló darabja az adventi kalendárium elkészítése, ami ugyanakkora (ha nem nagyobb) ajándék nekem, mint gyermekeimnek. Mert egy szívből alkotott kalendárium szeretettel, élményekkel és őrizendő emlékekkel van tele.