Répatorta
Olvasási idő: 2 perc

Répatorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 3 nagy tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 18 dkg finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg mandula

A krémhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg vaníliás porcukor
  • 30 dkg mascarpone
  • 1 narancs

Elkészítés 

A tésztához a tojásokat habosra felverjük a cukorral. Hozzáadjuk a nagyon puha vajat és a rumot, majd egyneműre keverjük.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, finomra lereszeljük, és ez is jöhet a tésztához. Végül a ledarált mandulát is belekeverjük. Ezzel össze is állt a tésztánk. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tortaformát, beleöntjük a masszát, és 175 fokon, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ha a tészta külseje karamellszínű, akkor van készen. Ha elkészült,  rácson hagyjuk kihűlni. Nagyon sűrű tésztáról van szó, ezért mindenképpen használjunk rácsot, különben be fognak fülledni a lapok, és ragacsossá válnak.

A krém elkészítése igazán egyszerű: a puha vajat habosra keverjük a cukorral. A szobahőmérsékletű mascarponét is hozzáadjuk, de figyeljünk, hogy azzal ne verjük túl sokáig és túl magas fordulatszámon, mert széteshet a krémünk. Ízesítjük narancshéjjal és narancslével. Amint elkeveredett, és krémszerűvé vált az állaga, készen is vagyunk, és összeállíthatjuk a tortánkat.

A kihűlt tésztát kettévágjuk, és egyenletesen betöltjük a krémmel, és a tetejét is megkenjük. Ha elkészültünk, tegyük a tortát legalább egy órára a hűtőbe, hogy a vaj jól megkösse a krémet. Ha tehetjük, akkor nyugodtan készítsük el egy nappal fogyasztás előtt, így tökéletesen össze tudnak érni az ízek. Végül ízlés szerint dekoráljuk tejszínhabbal és tavaszi ehető virágokkal.

A recept megjelenését a Smeg támogatta.

Kapcsolódó tartalom
Lazac spárgával
| 2025. április 25

Lazac spárgával

Spárga és lazac – kell ennél több egy jó tavaszi recepthez?