
Hozzávalók
A tésztához:
- 15 dkg vaj
- 3 nagy tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 0,5 dl rum
- 1 tk. vaníliás cukor
- 18 dkg finomliszt
- 2 tk. sütőpor
- 25 dkg sárgarépa
- 10 dkg mandula
A krémhez:
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg vaníliás porcukor
- 30 dkg mascarpone
- 1 narancs
Elkészítés
A tésztához a tojásokat habosra felverjük a cukorral. Hozzáadjuk a nagyon puha vajat és a rumot, majd egyneműre keverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, finomra lereszeljük, és ez is jöhet a tésztához. Végül a ledarált mandulát is belekeverjük. Ezzel össze is állt a tésztánk. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tortaformát, beleöntjük a masszát, és 175 fokon, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ha a tészta külseje karamellszínű, akkor van készen. Ha elkészült, rácson hagyjuk kihűlni. Nagyon sűrű tésztáról van szó, ezért mindenképpen használjunk rácsot, különben be fognak fülledni a lapok, és ragacsossá válnak.
A krém elkészítése igazán egyszerű: a puha vajat habosra keverjük a cukorral. A szobahőmérsékletű mascarponét is hozzáadjuk, de figyeljünk, hogy azzal ne verjük túl sokáig és túl magas fordulatszámon, mert széteshet a krémünk. Ízesítjük narancshéjjal és narancslével. Amint elkeveredett, és krémszerűvé vált az állaga, készen is vagyunk, és összeállíthatjuk a tortánkat.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, és egyenletesen betöltjük a krémmel, és a tetejét is megkenjük. Ha elkészültünk, tegyük a tortát legalább egy órára a hűtőbe, hogy a vaj jól megkösse a krémet. Ha tehetjük, akkor nyugodtan készítsük el egy nappal fogyasztás előtt, így tökéletesen össze tudnak érni az ízek. Végül ízlés szerint dekoráljuk tejszínhabbal és tavaszi ehető virágokkal.
A recept megjelenését a Smeg támogatta.
