Levendulás mézeskalács
Olvasási idő: 2 perc

Levendulás mézeskalács

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1000 g liszt
  • 500 g vegyes virágméz
  • 250 g porcukor
  • 125 g vaj
  • 30 g szódabikarbóna
  • 5 g szárított levendula virág
  • 3 db tojás

A levendulát kávédarálóval porrá őröljük. A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a levendulát összekeverjük. A mézet felmelegítjük (max. 40 C fokra), felolvasztjuk benne a vajat, majd ráöntjük a lisztes keverékre.

Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáadjuk a tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg összeáll, de még lágy, kézről nehezen leszedhető állagú. Ekkor egy jól záródó edényben, vagy fóliába csomagolva pihentetjük, minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt nagyon alaposan átgyúrjuk. Addig dolgozunk vele, amíg egy enyhén fényes, tökéletesen sima tésztát kapunk. Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és légkeveréses sütőben, kb. 170 C fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.

A díszítő mázhoz 1 tojásfehérjét 180 g darált porcukorral, pár csepp ecettel és egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel  addig keverünk, amíg egy sűrű krémet kapunk.

Fotó: Krisztics Barbara

Marcsi kedvenc karácsonyi sütjeit itt, teljes karácsonyi menüjét itt, jól bevált bejglijének hozzávalóit itt, sok más receptet pedig itt találtok.

Kapcsolódó tartalom
Akácvirág bundában (gluténmentesen is!)
Halmos Monika | 2025. máj 01

Akácvirág bundában (gluténmentesen is!)

Gyerekkoromban akácvirágzás idején rendszeresen került az asztalra, és így azt hittem, ez a világ rendje: májusban mindenki bundában sült akácvirágot eszik. A felismerés, hogy nem így van, talán ez indított el az ehető virágok színes és élvezetes világának kutatásában. Aki még nem kóstolta e mézillatú finomságot, itt az idő, hogy bepótolja! Már bontja virágait az akác a kertekben.