Húsvéti pavlova
Olvasási idő: 2 perc

Húsvéti pavlova

Harrer-Abosi Beatrix receptje

Hozzávalók

A habhoz:

  • 4 db tojásfehérje 
  • 100 g kristálycukor

A sziruphoz:

  • 320 g kristálycukor 
  • 100 g víz

A krémhez:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 1/2 vaníliarúd

Az összeállításhoz:

  • piros gyümölcsökből készült lekvár
  • friss gyümölcsök
  • ehető „fű”

Elkészítés

Elsőként a szirupot készítjük el. A kristálycukrot elkeverjük a vízzel, majd elkezdjük forralni. Amikor közelít a 110 fokhoz, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket a cukorral. Ha elkészült a hab, vékony sugárban csorgatjuk hozzá a 110-115 fokos szirupot, miközben alacsony fokozaton keverjük. Ha belekerült az összes szirup, magasabb fokozatba kapcsoljuk a robotgépet, majd addig keverjük a fehérjehabot, míg teljesen ki nem hűl. Ekkor habzsákba töltjük, és tojásalakban rányomjuk egy sütőpapírra. Kisebb-nagyobb halmokat készítünk, ezekből áll össze a tojásforma.

Közben a sütőt felmelegítjük 100 fokra, és egy lapos, nagy tepsit is beteszünk melegedni. Erre a felmelegített tepsire húzzuk át óvatosan a sütőpapírt, amire a habcsókot kinyomtuk. Ezután 10-15 percig sütjük. Minél tovább sütjük, annál inkább kiszárad. Ha azt szeretnénk, hogy krémes maradjon a belseje, akkor inkább 10-12 percig hagyjuk a sütőben. Ezután kivesszük, majd óvatosan lehúzzuk a sütőpapírról. Ekkor széttöredezhetnek a kis halmok. Tegyük rögtön egy tálcára, amin majd tálalni fogjuk, és illesszük össze a részeket. A halmok tetejét lyukasszuk ki egy hegyes késsel, és töltsük be ezeket piros lekvárral.

A krémhez a mascarponét és a tejszínt vaníliával ízesítjük, egy robotgép üstjébe rakjuk, majd óvatosan felverjük. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a krém, nem kell sokáig keverni. Ha elkészült, mindegyik halom tetejére nyomunk ebből a krémből. A krémhalmok közepébe is nyomjunk a piros lekvárból. Ezután már dekorálhatjuk is friss eperrel és málnával.  Azonnal tegyük is az asztalra. Ezt a desszertet nem lehet eltartani, mert teljesen megpuhul. Nem érdemes sokkal a tálalás előtt elkészíteni, maximum egy órával.

Kapcsolódó tartalom
Krokett spárgával és spárgamártással
| 2025. április 22

Krokett spárgával és spárgamártással

Borbás Marcsi receptje