
Hozzávalók
A habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
A sziruphoz:
- 320 g kristálycukor
- 100 g víz
A krémhez:
- 150 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 1/2 vaníliarúd
Az összeállításhoz:
- piros gyümölcsökből készült lekvár
- friss gyümölcsök
- ehető „fű”
Elkészítés
Elsőként a szirupot készítjük el. A kristálycukrot elkeverjük a vízzel, majd elkezdjük forralni. Amikor közelít a 110 fokhoz, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket a cukorral. Ha elkészült a hab, vékony sugárban csorgatjuk hozzá a 110-115 fokos szirupot, miközben alacsony fokozaton keverjük. Ha belekerült az összes szirup, magasabb fokozatba kapcsoljuk a robotgépet, majd addig keverjük a fehérjehabot, míg teljesen ki nem hűl. Ekkor habzsákba töltjük, és tojásalakban rányomjuk egy sütőpapírra. Kisebb-nagyobb halmokat készítünk, ezekből áll össze a tojásforma.
Közben a sütőt felmelegítjük 100 fokra, és egy lapos, nagy tepsit is beteszünk melegedni. Erre a felmelegített tepsire húzzuk át óvatosan a sütőpapírt, amire a habcsókot kinyomtuk. Ezután 10-15 percig sütjük. Minél tovább sütjük, annál inkább kiszárad. Ha azt szeretnénk, hogy krémes maradjon a belseje, akkor inkább 10-12 percig hagyjuk a sütőben. Ezután kivesszük, majd óvatosan lehúzzuk a sütőpapírról. Ekkor széttöredezhetnek a kis halmok. Tegyük rögtön egy tálcára, amin majd tálalni fogjuk, és illesszük össze a részeket. A halmok tetejét lyukasszuk ki egy hegyes késsel, és töltsük be ezeket piros lekvárral.
A krémhez a mascarponét és a tejszínt vaníliával ízesítjük, egy robotgép üstjébe rakjuk, majd óvatosan felverjük. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a krém, nem kell sokáig keverni. Ha elkészült, mindegyik halom tetejére nyomunk ebből a krémből. A krémhalmok közepébe is nyomjunk a piros lekvárból. Ezután már dekorálhatjuk is friss eperrel és málnával. Azonnal tegyük is az asztalra. Ezt a desszertet nem lehet eltartani, mert teljesen megpuhul. Nem érdemes sokkal a tálalás előtt elkészíteni, maximum egy órával.
