Hideg fügeleves
Olvasási idő: 1 perc

Hideg fügeleves

Friss fügéből a legjobb leves!

Hozzávalók

  • 12 szem nagy, érett füge vagy 1 koszorú aszalt füge
  • 2-3 evőkanál fügelekvár (ehhez receptet ITT találtok)
  • 0,5 dl muskotályos fehérbor
  • kb. 1 dl tej
  • kb. 1 dl tejszín
  • 3 ek joghurt
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • fél tk gyömbér

A tálaláshoz:

  • 1 dl tejszínből vert tejszínhab
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mandulaforgács

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ha aszalt fügével dolgozunk, elsőként a gyümölcs szárait eltávolítjuk, majd egy tálba annyi bort öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni, de egy éjszakát is lehet. Miután jól átjárta a bor a gyümölcsöt, apró darabokra vágjuk és egy edénybe tesszük.

Ha friss fügével dolgozunk, mindezt a munkát megspórolhatjuk! Akkor csak aprítsuk negyedekre a fügét, tegyük egy turmixgépbe, és adjunk hozzá minden folyékony hozzávalót. A folyadék mennyisége a fügék méretétől is függ: elképzelhető, hogy a jó állaghoz a fent megadottaknál valamivel kevesebb vagy valamivel több kell majd! Ha aszalt fügével dolgozunk, garantáltan több folyadékra lesz szükségünk!

A fügelekvárt is hozzáadhatjuk, az az ízek fokozásában segít, de ha úgy tetszik, ki is hagyhatjuk! 

Ha minden hozzávaló bekerült a gépbe, összeturmixoljuk. Ha szükséges, pici vízzel vagy tejjel hígíthatjuk. Ezután ízesítsük cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval és egy pici gyömbérrel. Vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal és mandulaforgáccsal, hidegen tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör
| 2025. augusztus 05

Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör

Farkas Richárd receptje