Pszicho

Rejtett nárcizmus: így sebezhet meg a titkoltan önimádó ember

Rejtett nárcizmussal sokan élnek, ezért fontos, hogy felismerjük annak jeleit.

Rejtett nárcizmus jelei

Amikor nárcisztikus emberrel találkozunk, felismerhetjük zavarának tipikus jeleit: általában magukat nagyra értékelik, és ezt várják el másoktól is, viselkedésük sokszor arrogáns, és kevésbé veszik figyelembe mások szükségleteit. Ezt – ha valóban odafigyelünk – könnyen észrevehetjük. Nem így a rejtett nárcizmust! Az ebben érintettek sokáig lavírozhatnak anélkül, hogy bárki is észrevenné rajtuk a nárcisztikus működésmódot. Bár tőlük sem áll távol az önimádat, ez külső szemlélő számára nemigen látszódik. Helyette szorongónak tűnnek, mintha még önbizalomhiánnyal is küzdenének. Gyakori, hogy passzív-agresszív módon viselkednek, kommunikálnak, vagy éppen nyíltan saját maguk ellen fordulnak, önbecsmérlőek.

Egy rejtett nárcisztikus mellett lehet, hogy nem tapasztalsz semmilyen súlyos kirohanást, hevességet, mégis úgy érzed: nem vagy fontos. Ő soha sem mondja ezt ki nyíltan, de észreveszed abból, hogy megvárat, ha találkoztok, vagy épp egy-egy üzenetváltás során ejt el olyan apróságot, ami ha nem is nagyon, de kicsit azért sért téged. Az is lehet, hogy nincs tekintettel arra, téged mi érdekel, nem különösebben hallgatja meg a véleményed egy-egy témáról. De vannak további jelek is, amelyek szemet szúrhatnak:

  • ha kritikával szembesülnek, védekezővé válnak. Ebben különböznek a nyílt nárcizmussal élőktől, akik inkább felveszik a kesztyűt és harcolni kezdenek ilyen helyzetben. A rejtett nárcisztikusok inkább visszafogottan reagálnak, de azért nem kell félteni őket sem: szépen vissza tudják forgatni a kritikát a küldőjére, és finom kijelentések formájában megvédeni magukat.
  • állandóan kételkednek önmagukban, és ennek hangot is adnak. A saját magukra vonatkozó megnyilvánulásaik sokszor negatívak, ám ezekkel könnyen kivívják a környezet pozitív megerősítéseit. Hiszen, ha azt mondom, „milyen béna vagyok!”, várhatóan lesz valaki, aki azt mondja: „dehogy is”. Nem jó érzés hallani, ha más becsmérli magát, épp erre alapoznak a rejtett nárcisztikusok – nem feltétlenül tudatosan. Sokak számára ez egy alapvető működésmód, vagyis nem direkt játszanak arra, hogy ekképpen szerezzenek elismerést.
  • szerények, de mégis úgy érzed, várnak valamit. Egy rejtett nárcisztikus nem fogja nyíltan követelni a csodálatot, vagy hangoztatni önimádatát. De közben éppúgy vágyik rá, visszafogott, már-már félénk módon. Ha nem kapja meg, akkor pedig leértékelve érzi magát. Ettől inkább úgy hat, mintha érzékeny lenne.

Mint látható, a rejtett nárcizmus veszélye éppen abban rejlik, hogy a zavar jelei nem szembetűnőek. Hiába tudjuk, mire lehet felfigyelni, sokszor álruhába bújnak a tünetek, így fordulhat elő, hogy hosszú időn át benne ragadhatunk a küzdelemben.

Rejtett nárcisztikusok klasszikus mondatai

Vannak olyan megnyilvánulások, amelyek gyakran jöhetnek elő azoknál, akik a nárcizmus introvertált formájával élnek. Ha gyakran hallasz hasonlókat, érdemes elgondolkodnod a másikról és a kapcsolatotokról:

  • Megérdemlem azokat a jó dolgokat, amiket az élet kínál nekem. Igazságtalan, hogy mások nem értékelnek.
  • Nem fair, hogy másoknak több joguk van, mint nekem, mikor én ezen a területen sokkal jobb vagyok, mint ők.
  • Elhagyhatsz, de soha nem fogsz találni senkit, aki hozzám fogható.
  • Hálásnak kellene lenned, amiért ilyen vagyok.
  • Lehet, hogy a hiba nálam derült ki, de nyilvánvaló, hogy nem én vétettem, hanem te.
  • Ami veled történt, az semmi ahhoz a traumához képest, amit én éltem át korábban.
  • Nem vagyok szerencsés a párkapcsolatokban, mindig őrültekkel hoz össze a sors.
  • Te mindig mindent túldramatizálsz, annyira túlérzékeny vagy.

A rejtett nárcizmus kezelése

A legfőbb teendőd, amikor egy rejtett nárcisztikussal van dolgod, hogy megpróbálod függetleníteni az ő nézőpontjait a sajátodtól. Ha például azt sulykolja beléd, hogy értéktelen vagy, emlékeztesd magad az értékeidre. Tartsd szem előtt, hogy

ahhoz, hogy nagynak érezhesse magát, arra van szüksége, hogy téged elnyomjon.

Elengedhetetlen, hogy erős határaid legyenek – már csak azért is, mert számodra észrevétlenül próbálja majd meg lebontogatni őket. Legyél tisztában azzal, mi fontos számodra, milyen viselkedés fér bele, mit vagy hajlandó eltűrni. Aztán pedig tartsd is magad hozzá. Jó, ha ezeket a határokat fizikailag, anyagilag és a kommunikációd szintjén is meghúzod. Készülj fel, hogy ezeket a másik nem fogadja majd kitörő örömmel, vélhetően minden módon megpróbál majd elbizonytalanítani. De ha tudatában vagy ennek, máris tettél egy lépést, hogy megakadályozd! A saját magaddal való kapcsolatod rendezése is segít abban, hogy kellő határozottsággal tudj jelen lenni ezekben a kapcsolatokban.

A nárcisztikus személyiségzavar egy diagnosztizálható mentális zavar,

így a rejtett formával élőket is az ellátás felé terelhetjük. Ilyen esetekben érdemes azonban tartózkodni a nyílt „küldéstől”, inkább úgy fogalmazzunk, hogy látjuk, vannak az életében nehézségek, amelyeken egy szakember segíthet. 

A magunk jóllétét szem előtt tartva pedig érdemes mérlegelni, hogy mit tudunk és akarunk tolerálni, és ennek megfelelően dönteni arról, hogyan és mennyire is engedjük be az érintettet életünkbe.

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X