Pszicho

Hogyan lehetsz vonzó a tudomány szerint? Utánajártunk!

Vannak, akik iránt megmagyarázhatatlan vonzalmat érzünk, mások külseje, személyisége pedig taszít. Vajon mi áll ennek a hátterében a tudomány szerint? Mit mondanak a pszichológia kutatói, mivel ébreszthetünk szimpátiát az ellenkező nemben? Utánajártunk!

A vonzalom általánosságban

A vonzalom valamelyik másik személy kedvelésében, a közelségének a keresésében nyilvánul meg. Ez az egyik, legerőteljesebben evolúciós alapokon nyugvó téma a pszichológián belül: ahhoz fogunk vonzódni, akiről az feltételezzük, hogy jó partnerünk lehetne a túlélésben és az utódnemzésben, mert vele olyan utódokat hozhatnánk létre, akik kellően életképesek, jó esélyük van a hosszú távú túlélésre.

Ezenfelül bármennyire is hisszük, a vonzódás nem egyirányú folyamat. Amikor a másik személyt vonzónak ítéljük, elkezdünk vele úgy viselkedni, hogy számunkra kedvező, vonzó jellemzőket, viselkedésmódokat hozunk ki belőle.

Tehát az egymással folytatott párbeszéd, hogy kölcsönösen kapcsolódunk egymáshoz, már önmagában is fokozhatja a vonzalmat.

Egy kezdeti, első jó benyomás után könnyebb a vonzalom fenntartása és megélése, mert onnantól mind a két fél aktívan részt vesz benne.

Bár a vonzalmat gyakran egyszerűsítjük le a fizikai vonzerő szintjére, nem érdemes így tenni. Lehet, hogy segít nyitni egymás felé, de a legkevésbé sem lesz elég az érdeklődésünk fennmaradásához hosszabb távon, ha egyébként más szempontokból – például a viselkedés vagy a személyiségjellemzők szintjén – nem tartjuk vonzónak a másikat. Ha azonban érdekes, barátságos, jó a humorérzéke, könnyű vele lenni, és ő maga érzelmileg kiegyensúlyozottnak tűnik, mindez erősen meg tudja támogatni a vonzalmat, még akkor is, ha egyébként a külső adottságok szintjén kevésbé tartjuk őt annak. Fontos látni, ezek a jellemzők általában nem tudatosulnak bennünk, nem vagyunk tisztában vele, miért tartunk valakit éppen vonzónak vagy taszítónak – eltekintve természetesen olyan nyilvánvaló jellemzőktől, mint az esetleges ápolatlanság vagy tiszteletlen viselkedés.

A vonzalom különböző előnyökkel, de hátrányokkal is járhat. Vannak például leírások arról, hogy egy állásinterjú után szívesebben alkalmaznak valakit, aki vonzó külsejű, mint egy olyat, aki kevésbé az. Egyúttal ők hamarabb el is érik céljaikat, mint azok, akik kevésbé vonzóak. Viszont a nemi sztereotípiáknak köszönhetően például a vonzó külsejű nőt alacsonyabb képességekkel rendelkezőnek, míg a kevésbé vonzó nőt okosabbnak tartják. Nem meglepő módon, férfiaknál ez a megítélés éppen fordítva alakul: a vonzó megjelenés egyenesen arányos az intellektuális képességekkel.

Hasonló vs. ellentétes

A párválasztás egyik örök kérdése, hogy vajon az ellentétek vonzzák egymást, vagy a pár tagjainak hasonlósága adja a jó kapcsolat alapját? Nehéz megválaszolni, mindenesetre a vonzalom szempontjából a hasonlóságnak nagy jelentősége lehet. Általában szeretünk olyan személyekkel beszélgeti, akikkel kölcsönös az érdeklődésünk, egyformán látjuk a világot, közös az értékrendünk, ugyanúgy gondolkodunk a fontos kérdésekről. Egyúttal azt is feltételezzük, hogy azok, akikhez hasonlítunk, kedvelnek minket, ez pedig már épp elég indok lehet arra, hogy mi is kedveljük őket. Nemcsak azért jó velük lenni, mert megértésre lelünk a társaságukban, de egyúttal meg is erősítik azt, ahogyan mi vélekedünk. Az ilyen visszajelzések pedig még a legmagabiztosabb egyéneknek is nagyon jól tudnak esni.

Ugyanakkor az ellentétek vonzása sem ördögtől való gondolat, ugyanis

a belőlem hiányzó tulajdonságok a másikban vonzóak lehetnek.

Ha én mindig követem a szabályokat, ennek minden előnyével és korlátjával együtt, akkor valaki, aki lazán él, kissé talán lázadó is, könnyen válhat vonzóvá számomra. Ugyanígy, ha én visszahúzódó, introvertált típus vagyok, akkor valaki, aki jól érzi magát nagy társaságban, ott magabiztosan mozog, szintén izgalmas partnernek tűnhet.

A különböző tulajdonságok tehát a vonzalom szintjén gyakran befolyásoló tényezők, nehézséget viszont okozhatnak egy hosszú távú párkapcsolatban. Ilyenkor a kezdetben vonzó tulajdonságnak megismerhetjük a másik oldalát is. Oké, hogy nem tartja a szabályokat, de akkor felénk is rugalmasan kezeli őket (elkésik a találkozóinkról, nem tartja magát a megbeszéltekhez), aminek már kevésbé örülünk. Vagy éppen azt tapasztaljuk meg, hogy a szabadidő összeegyeztetése nehéz, mert amíg mi szeretnénk otthon filmet nézni kettesben, addig a párunk társasággal, de minimum a lakáson kívül töltené el a szabadidejét. Ilyenkor tehát már segítség a hasonlóság. Mindezek mellett fontos kiemelni azt is, az ellentétek legtöbbször nem összeegyeztethetetlenek, ha mindenki motivált a közös megoldás megtalálásában.

A nagy szakáll-kérdés

A vonzalomban szerepet játszó tényezők közül egyet mindenképpen kiemelnék részletesen, ugyanis a szakáll vonzalomra tett hatása egy igen kedvelt kutatási téma a pszichológia berkein belül. A vizsgálatok során gyakran négyféle arcszőrzeti állapotban kell a nőknek megítélni a férfiakat: teljes szakállal (legalább 6 hetes borotválkozás nélkül), frissen borotvált arccal, 5 és 10 napos borostával. A kutatási eredmények szinte egybehangzóan azt mutatják, hogy a 10 napos borostát tartják a nők a leginkább vonzónak. A legkevésbé vonzónak pedig a frissen borotvált, teljesen arcszőrmentes megjelentést tartották. Úgy tűnik tehát, a férfiasságnak egy jelentős mércéje lehet az arcszőrzet, emellett pedig olyan tulajdonságokkal is azonosítják, mint a bátorság, nagylelkűség, szorgalom, őszinteség vagy épp az önbizalom.

Egy másik vizsgálatban 351 nő és 177 heteroszexuális férfi értékelt hasonló fotókat, a négy stádiumról. Itt a nők szintén az erősebb borostát preferálták, ugyanakkor vonzalom tekintetében nem tettek különbséget a teljesen borotvált és a szakállas között. Ennek ellenére,

a szakállas férfiakat jobbnak ítélték például a szülői képességek vonatkozásában.

Van ugyanakkor a szakállnak egy másik olvasata is: egyes leírások szerint nagyobb valószínűséggel tartják agresszívnak, akár erőszakosnak a szakállas férfiakat. Ez pedig igencsak a vonzalom ellen dolgozik. De vannak olyanok is, akik a szakállat az öregedéssel azonosítják, annak is kevésbé az „érett” férfi, mint inkább a hanyatlásra hajazó változatával.

Hogyan legyél vonzóbb nő?

    • piros szín: a férfiak számára szexuális nyitottságot sugall. Vannak adatok arra nézve is, hogy a nők a ciklusuk termékenyebb időszakaiban hajlamosabbak ezt a színt hordani, ami megerősítheti az evolúciós magyarázatot.
    • a sejtelmesség hiánya: általános vélekedés, hogy egy nő a sejtelmességével, kissé elérhetetlen hozzáállásával kelti fel és tartja fenn a férfiak figyelmét, a kutatások egy része azonban mást mond. Azok a nők, akik nyíltan kifejezik mit éreznek, mire vágynak, könnyebben megérthetőek, ezáltal vonzóbbak a férfiak számára.
Persze a nők tudnak olyan rafináltak lenni, hogy a kettő keverékét is megvalósítsák!
  • kedvesség és nyitottság: ezek magukban foglalják a változásokhoz való jó alkalmazkodást, a szellemességet és adott esetben bizonyos mértékű szarkazmust is, ami a lazaság, jó kedély jelzése lehet. Ezzel szemben a zárkózottság, érdektelenség és a kevélység a kevésbé vonzó jellemzők közé sorolható.
  • kevesebb smink: a természetes hatású smink vonzóbbá teszi a nőket, mint a hangsúlyosabb, erős színekkel, ami feltűnővé teszi az arcot. Utóbbi esetben a férfiak kisebb megbízhatóságot társítanak az adott hölgyhöz. A smink témaköre ugyanakkor nem ilyen egyszerű kérdés, ugyanis az erősebb smink magabiztosabbá teszi a viselőjét, tehát a vonzalom más módon, de ugyanúgy érvényesülhet.
  • a mosolygás: vizsgálati adatok szerint a mosolygó nők jelentős mértékben vonzóbbak a férfiak számára, mint azok, akik kevésbé mosolygósak. Ennek hátterében szintén evolúciós magyarázat van: a mosolygós nők barátságosabbnak, ezáltal szexualitásra fogékonyabbnak tűnnek, ami pedig férfi oldalról igen erős hajtóerő. A mosolygás nyitottá, szerethetővé, megközelíthetővé tesz, ezáltal segíti a jobb kapcsolatok kialakítását.

Hogyan legyél vonzóbb férfi?

    • a humorérzék: bár általánosságban mindkét nem számára fontos a humorérzék megléte, valójában inkább a nők azok, akik a férfiaknál ezt jelentős befolyásoló tényezőnek látják. Számukra a jó humorérzékkel megáldott férfi egyértelműen kívánatosabb. Egyesek szerint itt is az evolúciós szempontok állnak a háttérben, miszerint a humorérzék együtt jár magasabb intelligenciával és jobb kreativitással is, ami egyrészt segíti a túlélést, másrészt ezt érdemes tovább örökíteni az utódok felé.
    • egy háziállat: a háziállat a másik nemnél is felmerülhetne, ugyanakkor itt jelentősebb eredményekről számol be a tudomány. Kutatási adatok bizonyítják, hogy
a nők 35 százaléka jobban vonzódik egy olyan férfihez, akinek háziállata van, mint egy olyanhoz, akinek nincs. Továbbá a nők 75 százaléka nem randizna olyannal, aki nem kedveli a háziállatokat.
  • egy jó sztori: azok a férfiak, akik képesek arra, hogy történeteiket izgalmasan, érdeklődést keltően meséljék el, vonzóbbak a nők szemében. Vélhetően azért, mert a kommunikációra való jobb képességüket mutatja, ami elengedhetetlen egy hosszú távú kapcsolatban, illetve vezetői képességekre is utal.
  • céltudatos járás: egyes leírások szerint a magabiztos járás az egyik legvonzóbb férfi jegy a nők szemében. Határozottságot mutat, mint aki tisztában van saját magával és szándékaival egyaránt. Ezzel szemben, a sietős léptekkel közlekedő férfiak inkább félős benyomást keltenek, ami kevésbé férfias, így kevésbé vonzó a nők számára.
  • némi „női” tulajdonság: az idézőjel oka, hogy pusztán a hagyományos nemi szerepek adják ezt a megkülönböztetést, ugyanakkor érdemes hangot adni neki. Azok a férfiak, akik például szívesen bevonódnak a háztartási feladatokba – főznek, takarítanak –, vonzóbbnak tűnnek, ahogy azok is, akik nagyobb mértékben odafigyelnek a külsejükre. Az lehet ennek a magyarázata, hogy az a férfi, aki meg meri mutatni saját nőiesebb oldalát, az kellően magabiztos saját magában, a saját szexualitásában, ezáltal pedig még vonzóbbá is válik.

Bármi is vonz egymáshoz két embert, a hosszú távú párkapcsolatban a vonzalmon túl számos egyéb tényező is nagy befolyással bír, nem érdemes tehát kapcsolatainkat ezekre a jellemzőkre leegyszerűsíteni!

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X