Pszicho

„Félek a szép nőktől” – Ez a vénusztrofóbia

Legtöbben – nemtől függetlenül – azt hisszük, hogy ha a férfiak egy szép nőt látnak, mindenképpen vonzónak találják. De vannak, akik egyenesen rettegnek tőlük. Ez a vénusztrofóbia.

A vénusztrofóbia jelensége

A kifejezést a görög-római mitológiából ismert Vénusz – a szépség és szerelem istennője – nevéből, illetve a phobos, vagyis félelem szóból alkották. Nevezik még caligynephobiának is, ahol a szóeleji calos szépet, a gyne pedig a nőt jelenti. Az elnevezés már egyértelműen mutatja, miről is van szó, de első hallásra furcsának tűnhet, hogy lehet ennyire, fóbiásan félni a gyönyörű nőktől, akik pedig azért minden férfi álmát jelentik.

Kialakulásáért feltételezhetően genetikai és környezeti tényezők egyaránt felelősek – mint minden egyéb fóbiáért. Állhat a hátterében gyerekkori trauma, de az is elképzelhető, hogy valamilyen érettebb korban megélt negatív tapasztalat és a hozzá kapcsolódó hiedelmek vezették az érintettet idáig. Például egy rossz tapasztalatra rárakódott a séma, miszerint a „nők mind egyformák”, vagy éppen „a szép nők mind egyformák”, ezzel pedig a saját félelmét általánosítva akár a vénusztrofóbiáig is eljuthat valaki. Ez szerencsére ritkább, ugyanakkor nem érdemes kizárni a lehetséges okok közül. Szintén ok lehet egy látott minta a félelemre vonatkozóan, akár szülőnél, rokonnál vagy barátok között. Ilyenkor tudattalanul tesszük magunkévá ezeket a működésmódokat, és kezdünk mi magunk is hasonlóan viszonyulni.

A vénusztrofóbiával küzdők önbecsülése jellemzően nagyon alacsony, amit csak tovább ronthat, ha a nőkkel való kapcsolódáskor nem tudják kontrollálni saját érzéseiket, ami ismételt kudarcélményekhez és egyre fokozódó önkritikához vezethet. S egyébként ez nem kifejezetten csak heteroszexuális férfiakat érintő nehézség, bár valóban náluk a leggyakoribb, a homoszexuálisok, nők és gyermekek egyaránt tapasztalhatják a tüneteket.

A tünetek

Ezek nem specifikusak, hasonlóak a többi fóbiás panaszhoz, mint a légszomj, fulladásérzés, fokozott verejtékezés, hányinger, szédülés, a pulzus növekedése, nyugtalanság, idegesség. A reakciók akár a pánikrohamig is fokozódhatnak, és a fizikai tüneteket különböző érzelmi tünetek is kísérhetik, például halálfélelem vagy a megszégyenüléstől való félelem. De olyan is van, akit konkrét menekülés iránti vágy hajt, ha egy szép nő közelébe kerül, vagy úgy érzi, képtelen kapcsolatban maradni a realitással (vagyis disszociál).

A kiváltó ok a szép nők látványa, de akár a gondolati szinten való megjelenésük is elindíthatja a szorongásos tünetek kialakulását. Az érintett férfiak tehát arra törekszenek, hogy minél kevesebb olyan alkalommal találkozzanak gyönyörű nőkkel, ami miatt elkerülő viselkedés, akár visszahúzódás is tapasztalható a részükről, például távol maradhatnak a zsúfolt szórakozóhelyektől, bevásárlóközpontoktól, vagy bármely egyéb helytől, amiről azt gondolják, potenciálisan hordozza a szép nők megjelenésének esélyét. De az is lehet, hogy valaki még az esetlegesen szép nőket mutató televíziós műsorokat vagy filmeket is messziről elkerüli. Az elkerülés kényszeressé is válhat, olyan korlátozást is okozhat, ami befolyásolhatja a megfelelő munkahelyi vagy iskolai boldogulást, illetve a párkapcsolatok kialakítását és fenntartását is. Ilyen esetben már mindenképpen kezelésre van szükség.

Persze, ha valaki időnként félénkséget él meg egy attraktív nő társaságában, vagy éppen visszahúzódóan, bátortalanul viselkedik, az még nem vénusztrofóbiás. Akkor van probléma, ha folyamatosan visszatérő, nagymértékű szorongás és több korlátozás alakul ki.

Kezelés

A vénusztrofóbia a többi fóbiához hasonlóan pszichoterápiával jól kezelhető, karban tartható, ugyanakkor ez a folyamat nem könnyű feladat. Hatékonyak lehetnek az expozíciós terápiák, amelyek során elképzelt helyzetekkel dolgozva, fokozatosan csökkentik a fellépő szorongást, de jól alkalmazhatóak a különféle relaxációs technikák is, mint például az autogén tréning. A kognitív viselkedésterápia minden szorongásos nehézségnél, így itt is eredményes lehet, de előfordulhatnak olyan súlyos tünetek is, amelyek esetében a gyógyszeres kezelés sem elkerülhető.

A specifikus fóbiák, így a vénusztrofóbia önmagában való létezése gyakran megkérdőjeleződik a szakmán belül, felvetve, hogy a tapasztalt tünetek esetleg jobban kapcsolódnak valamilyen egyéb mentális zavarhoz, például depresszióhoz vagy szociális fóbiához. Bárhogy is van, a tünetek felismerése, és a kiváltó ok kezelése kulcsfontosságú a mentális jóllét visszanyeréséhez, nem érdemes elbagatellizálni vagy felvállról venni!

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X