Otthon

Nagytakarításra fel! – Természetes tisztítószerek, amik tényleg működnek

Minek vennél kemikáliákat, ha természetes, otthon is fellelhető hatóanyagokkal is fertőtleníthesz?

Vidéki lányként vannak berögzült takarítási szokásaim, és sokszor előbb nyúlok a konyhapultra takarítószerért, minthogy vegyek egy kemikáliákkal teli terméket. Ez nincs másként a tavaszi nagytakarítás során sem. A következőket használom hozzá:

ABLAKTISZTÍTÁS

Első lépésként én sima vizes takarítókendővel le szoktam törölni a port a párkányról, majd egy saját, ecetes-vizes keverékkel nekiállok az ablakoknak is. Csillogó, foltmentes lesz utána az üveg. Ehhez kevés ecetet szoktam vízzel keverve egy szórófejes flakonba tölteni, azt fújkálom mindenhová.

FÜGGÖNYFEHÉRÍTÉS

A mosáshoz érdemes fél pohár szódabikarbónát hozzáadni, és fehérebben vesszük ki utána a mosógépből. Én vissza szoktam rakni a karnisra a még nedves függönyöket, mert így vasalni sem kell őket.

SZŐNYEGTISZTÍTÁS

A szódabikarbónát kétféle módon használhatjuk a szőnyegfoltok ellen.

  • Vízzel összekeverve: szórjuk a nedves foltra, habosítsuk fel, hagyjuk állni egy kicsit, majd határozott mozdulatokkal ki tudjuk dörzsölni a különböző foltokat. Ami ezzel nem jön ki, arra használjunk marhaepe szappant!
  • Por állagban: Egyszerűen szórjuk rá a szőnyegre. Ezután várjunk 15-30 percet, aztán porszívózzunk fel szokás szerint.

Amennyiben makacs szennyeződést szeretnénk kiszedni belőle, arra a fehér ecetet javaslom. Ezt vízzel, kevés illóolajjal keverve dörzsöljük a foltra, hagyjuk megszáradni, majd szükség esetén ismételjük meg. Erős folttisztító hatása van.

FÜRDŐSZOBA TAKARÍTÁSA

Vízkő ellen nincs is jobb, mint az ecet: Érdemes forró vízzel hígítani egy-három arányban a víz javára. Így egy szuper vízkőoldó és penészellenes lemosót lehet készíteni. Ezzel a csempét, a csapot, a kádat, és a zuhanytálcát is meg lehet tisztítani. Érdemes állni hagyni a felületen leöblítés előtt, hogy a makacs foltokat is leoldja.

TŰZHELY TISZTÍTÁSA

A tűzhelyre égett foltok ellen nagyon jó a szódabikarbóna. Elég csak rászórni, majd vízzel felhabosítani, kicsit megdörzsölni, és rajta hagyni egy kevés ideig, majd szivaccsal elég letörölni. Makacsabb szennyeződés esetén érdemes megismételni a folyamatot.

SÜTŐ / MIKRÓ TAKARÍTÁSA

Erre a feladatra a legjobb szer a citrom. A mikróba egy, a sütőbe inkább kettő félbevágott citromot rakjunk be, majd melegítsünk fel. Ezután egyszerűen ki lehet törölni szivaccsal a zsíros foltokat belőle.

ÁLTALÁNOS FERTŐTLENÍTÉS

A konyhapultot naponta szoktam takarítani narancsolajos vagy citromos kencével: egy üvegbe keverjünk össze egy egység ecetet, három egység vizet és néhány csepp illóolajat. Aki nem tart tőle, néhány csepp (bio)mosogatószert is tehet a keverékbe. Nem csak zsíros szennyeződéseket lehet vele könnyedén takarítani, de fertőtlenítő hatása is van.

MOSÓGÉP FERTŐTLENÍTÉSE, TAKARÍTÁSA

Ezt leginkább ecettel javaslom: fél-egy liter ecetet a dobba kell önteni, majd el kell indítani egy 90 Cº-os programot, és kész is a fertőtlenítése a gépnek.

VÍZLÁGYÍTÁS

Nem kell több ezer forintot költeni vízlágyítóra mosás közben. Elég csak ecetet adni a mosáshoz öblítő helyett, és puha ruhákat, törölközőket kapunk.

PENÉSZFOLTOKRA

Az ecet, és a sütőpor megszünteti a penészt és a kellemetlen szagokat. Nedves masszaként kell a foltra tenni, majd pár perc elteltével letörölni.

HANGYÁK ELLEN

Mivel nekem van egy kisállatom, így alternatív hangyaűző szert használok, ami nem más, mint a sütőpor!

Ajánljuk még:

Alma Alzheimer-kór ellen, avagy a nagy flavonoid-mese

Terjedő népbetegség a demencia, ezért egyre több információ, és téves információ kering róla a közbeszédben. Az egyik legújabb az, hogy ha rendszeresen almát fogyasztunk, nem leszünk Alzheimer-kórosok, s ha demens eszik rendszeresen almát, akkor lassabb a betegség lefolyása az almában található flavonoid nevű anyag miatt. Ez az elgondolás ebben a formában semmiképpen sem igaz, de abban van igazság, hogy a táplálkozás reformja lassíthatja a dementálódási folyamatot.

 

Már követem az oldalt

X