Otthon

Nagytakarításra fel! – Természetes tisztítószerek, amik tényleg működnek

Minek vennél kemikáliákat, ha természetes, otthon is fellelhető hatóanyagokkal is fertőtleníthesz?

Vidéki lányként vannak berögzült takarítási szokásaim, és sokszor előbb nyúlok a konyhapultra takarítószerért, minthogy vegyek egy kemikáliákkal teli terméket. Ez nincs másként a tavaszi nagytakarítás során sem. A következőket használom hozzá:

ABLAKTISZTÍTÁS

Első lépésként én sima vizes takarítókendővel le szoktam törölni a port a párkányról, majd egy saját, ecetes-vizes keverékkel nekiállok az ablakoknak is. Csillogó, foltmentes lesz utána az üveg. Ehhez kevés ecetet szoktam vízzel keverve egy szórófejes flakonba tölteni, azt fújkálom mindenhová.

FÜGGÖNYFEHÉRÍTÉS

A mosáshoz érdemes fél pohár szódabikarbónát hozzáadni, és fehérebben vesszük ki utána a mosógépből. Én vissza szoktam rakni a karnisra a még nedves függönyöket, mert így vasalni sem kell őket.

SZŐNYEGTISZTÍTÁS

A szódabikarbónát kétféle módon használhatjuk a szőnyegfoltok ellen.

  • Vízzel összekeverve: szórjuk a nedves foltra, habosítsuk fel, hagyjuk állni egy kicsit, majd határozott mozdulatokkal ki tudjuk dörzsölni a különböző foltokat. Ami ezzel nem jön ki, arra használjunk marhaepe szappant!
  • Por állagban: Egyszerűen szórjuk rá a szőnyegre. Ezután várjunk 15-30 percet, aztán porszívózzunk fel szokás szerint.

Amennyiben makacs szennyeződést szeretnénk kiszedni belőle, arra a fehér ecetet javaslom. Ezt vízzel, kevés illóolajjal keverve dörzsöljük a foltra, hagyjuk megszáradni, majd szükség esetén ismételjük meg. Erős folttisztító hatása van.

FÜRDŐSZOBA TAKARÍTÁSA

Vízkő ellen nincs is jobb, mint az ecet: Érdemes forró vízzel hígítani egy-három arányban a víz javára. Így egy szuper vízkőoldó és penészellenes lemosót lehet készíteni. Ezzel a csempét, a csapot, a kádat, és a zuhanytálcát is meg lehet tisztítani. Érdemes állni hagyni a felületen leöblítés előtt, hogy a makacs foltokat is leoldja.

TŰZHELY TISZTÍTÁSA

A tűzhelyre égett foltok ellen nagyon jó a szódabikarbóna. Elég csak rászórni, majd vízzel felhabosítani, kicsit megdörzsölni, és rajta hagyni egy kevés ideig, majd szivaccsal elég letörölni. Makacsabb szennyeződés esetén érdemes megismételni a folyamatot.

SÜTŐ / MIKRÓ TAKARÍTÁSA

Erre a feladatra a legjobb szer a citrom. A mikróba egy, a sütőbe inkább kettő félbevágott citromot rakjunk be, majd melegítsünk fel. Ezután egyszerűen ki lehet törölni szivaccsal a zsíros foltokat belőle.

ÁLTALÁNOS FERTŐTLENÍTÉS

A konyhapultot naponta szoktam takarítani narancsolajos vagy citromos kencével: egy üvegbe keverjünk össze egy egység ecetet, három egység vizet és néhány csepp illóolajat. Aki nem tart tőle, néhány csepp (bio)mosogatószert is tehet a keverékbe. Nem csak zsíros szennyeződéseket lehet vele könnyedén takarítani, de fertőtlenítő hatása is van.

MOSÓGÉP FERTŐTLENÍTÉSE, TAKARÍTÁSA

Ezt leginkább ecettel javaslom: fél-egy liter ecetet a dobba kell önteni, majd el kell indítani egy 90 Cº-os programot, és kész is a fertőtlenítése a gépnek.

VÍZLÁGYÍTÁS

Nem kell több ezer forintot költeni vízlágyítóra mosás közben. Elég csak ecetet adni a mosáshoz öblítő helyett, és puha ruhákat, törölközőket kapunk.

PENÉSZFOLTOKRA

Az ecet, és a sütőpor megszünteti a penészt és a kellemetlen szagokat. Nedves masszaként kell a foltra tenni, majd pár perc elteltével letörölni.

HANGYÁK ELLEN

Mivel nekem van egy kisállatom, így alternatív hangyaűző szert használok, ami nem más, mint a sütőpor!

Ajánljuk még:

Magad ellen dolgozol, ha túl sokat takarítasz durva vegyszerekkel – kutatások bizonyítják, hogy jó ötlet a régiek módszerével fertőtleníteni

Azt hiszem, sokan élünk tévhitek közepette. Nem mintha ez akkora nagy baj lenne, hiszen nincs az az ember, akinek mindennapjai között ne bújnának meg a helytelen tanítások vagy rosszul levont következtetések apró részletei. Vannak azonban olyan területek, ahol érdemes képbe kerülni: ilyen a fertőtlenítés. Legyen szó egy óvodai csoportban végigsöprő járványról, betegségről a családban, a vágódeszkák lemosásáról vagy éppen otthonunk takarításáról – nem mindegy, valódi-e a fertőtlenítés. Pláne, ha a kórokozók rezisztenssé is válhatnak.

 

Már követem az oldalt

X