Otthon

Ketten kelletek ahhoz, hogy jóban legyél a szobanövényeddel: te és ő

Mit jelent, ha sárgák a levelek, és mit tegyünk, ha barnák? Honnan látjuk, ha át kell ültetni egy szobanövényt? Milyen földek vannak, és melyik mire való? Milyen a szép gyökér, vagyis mit kellene látni, amikor átültetjük? Honnan tudjuk, ha sok, vagy ha kevés a víz? Mikor kell hívni a növényorvost? Tényleg, létezik ilyen? Szobanövény-kisokosunk második része.

Ahhoz, hogy jó kapcsolatban legyél a szobanövényeddel, ketten kelletek. Te, a tulajdonos vagy gondozó, aki felelősséget vállal az élő növényért, másrészt a növény, akinek alkalmazkodnia kell hozzád. Nem tud visítani, ha szomjas, nem tud elmenni venni egy másik cserepet, vagy lemászni a párkányról, ha agyonsüti a nap. Előző írásomban arról olvashatsz, hogyan válassz növényt magadnak, hogyan készülj rá, miként tudsz a legjobban gondoskodni róla, és hogyan tudod elejét venni a betegségeinek, szenvedéseinek. Most arról írtam, mi tegyünk ha bekövetkezett a baj: akkor is van még lehetőség segíteni!

Sárgul a levele?

Ha az alsó levelek sárgulnak, az lehet természetes jelenség is, hiszen korosodnak. Ha a felsők: talán nem érzi magát jól a helyén. Túl kevés, vagy túl sok a fény, ami éri: attól függ, milyen növényről van szó.

Ha sárgás, és fakul a színe, annak hiánybetegség lehet az oka. A cserépben tartott növényeknek rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szükségük, tehát a megoldás: a tápoldatozás.

Ha a levelek széle sárga, de látsz még barnás foltokat is, az gombabetegség tünete is lehet. Az egészen világos foltok akár napégésre is utalhatnak. Az utóbbi időben az erkélyen vagy a déli ablakpárkányon ez bizony könnyen előfordul.

Túlöntöztem?

Az, aki nagyon gondos akar lenni, könnyen esik ebbe a hibába. Mivel minden növény mást és mást kíván, nincs egységes szabály a locsolásra. De alapvetőnek mondható, hogy ne álljon alatta a víz! Ugyanis kevés növény bírja ki a pangó vizet. Ha a föld teteje fehéres, penészes, esetleg furcsa szaga van, a növényed alsó levelei sárgásan kókadnak, de nem zörgősen szárazak, akkor valószínűleg túlöntözted.

A kiszáradást könnyebb felismerni: zörgős levelek, fakó növény, morzsalékos, száraz föld.

Átültessem?

Ha kinövi a cserepet, akkor mindenképp! Ha a növényed szépen fejlődik, egyre nagyobb lesz, akkor évente érdemes átültetni eggyel nagyobb cserépbe. Ehhez szerezd be a cserepet, a megfelelő virágföldet. A növényt óvatosan emeld ki a cserépből, vizsgáld meg a gyökérzetét. Valószínűleg látni fogod, hogy a gyökérzet milyen szépen behálózta az egész kis földlabdát! A cserép aljába teríts egy ujjnyi földet, erre állítsd rá a gyökeres növényt. Ügyelj arra, hogy se túl mélyre, se túl magasra ne ültesd, vagyis ha szükséges, tegyél még alá földet, vagy vegyél el belőle. Szépen tölts ki földdel a cserép és a földlabda közti részt, jól nyomkodd le. Öntözd be jól, és üdvözöld újjászületését.

Hasonlóan járj el a frissen vásárolt cserepes fűszernövényekkel, így hosszan fogod örömödet lelni bennük!

Milyen földet válasszak?

Ehhez a kertészetben kérd a szakember segítségét, mert a sokféle föld között nem könnyű eligazodni. Az „általános virágföld”, nevében is benne van, általában mindenhez jó – néhány kivételtől eltekintve, mint például az orchidea vagy az azálea.

Mikor hívjak növényorvost?

Egyáltalán, mit csinál a növényorvos? Segít megőrizni növényeid egészségét. A legtöbben szántóföldi növényvédelemmel vagy nagyüzemi zöldség-gyümölcsvédelemmel foglalkoznak. De vannak, akik kifejezetten kiskertekre és szobanövényekre specializálódtak.

Nemcsak online lehet megtalálni őket, növényes rendezvényeken szinte mindig felkeresheted őket személyesen. Általában már fotó alapján is tudnak diagnózist adni – hasonlóan a jó háziorvoshoz. Segít kiválasztani a megfelelő növényvédőszert, vagy praktikákat ajánl, tanácsokat ad.

Segít a betegségfelismerő applikáció?

Igen, létezik már ilyen, bár egyelőre csak angol nyelven érhető el. Érdemes először ezzel próbálkozni, képes felismerni bizonyos kártevőket és növénybetegségeket.

Ajánljuk még:

„Mi ez a kiütés? Biztosan meg fogok halni!” – A hipochondriáról kérdeztük a klinikai szakpszichológust

Vajon azért fáj a fejem, mert nem ittam elég vizet, vagy azért, mert valami baj van az agyammal? Ez csak egy kis kiütés, vagy valami halálos kór? Mind felkutattuk már tüneteinket az interneten, és idegesítettük magunkat az esetleges kórképekkel – a hipochondria azonban ennél komolyabb probléma. Nem árt odafigyelni rá, ugyanis a szorongás súlyosbítja a tüneteket, ráadásul kockázati tényező bizonyos betegségeknél. Lisincki Annát, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának klinikai szakpszichológusát kérdeztük.

 

Már követem az oldalt

X