Otthon

Ketten kelletek ahhoz, hogy jóban legyél a szobanövényeddel: te és ő

Mit jelent, ha sárgák a levelek, és mit tegyünk, ha barnák? Honnan látjuk, ha át kell ültetni egy szobanövényt? Milyen földek vannak, és melyik mire való? Milyen a szép gyökér, vagyis mit kellene látni, amikor átültetjük? Honnan tudjuk, ha sok, vagy ha kevés a víz? Mikor kell hívni a növényorvost? Tényleg, létezik ilyen? Szobanövény-kisokosunk második része.

Ahhoz, hogy jó kapcsolatban legyél a szobanövényeddel, ketten kelletek. Te, a tulajdonos vagy gondozó, aki felelősséget vállal az élő növényért, másrészt a növény, akinek alkalmazkodnia kell hozzád. Nem tud visítani, ha szomjas, nem tud elmenni venni egy másik cserepet, vagy lemászni a párkányról, ha agyonsüti a nap. Előző írásomban arról olvashatsz, hogyan válassz növényt magadnak, hogyan készülj rá, miként tudsz a legjobban gondoskodni róla, és hogyan tudod elejét venni a betegségeinek, szenvedéseinek. Most arról írtam, mi tegyünk ha bekövetkezett a baj: akkor is van még lehetőség segíteni!

Sárgul a levele?

Ha az alsó levelek sárgulnak, az lehet természetes jelenség is, hiszen korosodnak. Ha a felsők: talán nem érzi magát jól a helyén. Túl kevés, vagy túl sok a fény, ami éri: attól függ, milyen növényről van szó.

Ha sárgás, és fakul a színe, annak hiánybetegség lehet az oka. A cserépben tartott növényeknek rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szükségük, tehát a megoldás: a tápoldatozás.

Ha a levelek széle sárga, de látsz még barnás foltokat is, az gombabetegség tünete is lehet. Az egészen világos foltok akár napégésre is utalhatnak. Az utóbbi időben az erkélyen vagy a déli ablakpárkányon ez bizony könnyen előfordul.

Túlöntöztem?

Az, aki nagyon gondos akar lenni, könnyen esik ebbe a hibába. Mivel minden növény mást és mást kíván, nincs egységes szabály a locsolásra. De alapvetőnek mondható, hogy ne álljon alatta a víz! Ugyanis kevés növény bírja ki a pangó vizet. Ha a föld teteje fehéres, penészes, esetleg furcsa szaga van, a növényed alsó levelei sárgásan kókadnak, de nem zörgősen szárazak, akkor valószínűleg túlöntözted.

A kiszáradást könnyebb felismerni: zörgős levelek, fakó növény, morzsalékos, száraz föld.

Átültessem?

Ha kinövi a cserepet, akkor mindenképp! Ha a növényed szépen fejlődik, egyre nagyobb lesz, akkor évente érdemes átültetni eggyel nagyobb cserépbe. Ehhez szerezd be a cserepet, a megfelelő virágföldet. A növényt óvatosan emeld ki a cserépből, vizsgáld meg a gyökérzetét. Valószínűleg látni fogod, hogy a gyökérzet milyen szépen behálózta az egész kis földlabdát! A cserép aljába teríts egy ujjnyi földet, erre állítsd rá a gyökeres növényt. Ügyelj arra, hogy se túl mélyre, se túl magasra ne ültesd, vagyis ha szükséges, tegyél még alá földet, vagy vegyél el belőle. Szépen tölts ki földdel a cserép és a földlabda közti részt, jól nyomkodd le. Öntözd be jól, és üdvözöld újjászületését.

Hasonlóan járj el a frissen vásárolt cserepes fűszernövényekkel, így hosszan fogod örömödet lelni bennük!

Milyen földet válasszak?

Ehhez a kertészetben kérd a szakember segítségét, mert a sokféle föld között nem könnyű eligazodni. Az „általános virágföld”, nevében is benne van, általában mindenhez jó – néhány kivételtől eltekintve, mint például az orchidea vagy az azálea.

Mikor hívjak növényorvost?

Egyáltalán, mit csinál a növényorvos? Segít megőrizni növényeid egészségét. A legtöbben szántóföldi növényvédelemmel vagy nagyüzemi zöldség-gyümölcsvédelemmel foglalkoznak. De vannak, akik kifejezetten kiskertekre és szobanövényekre specializálódtak.

Nemcsak online lehet megtalálni őket, növényes rendezvényeken szinte mindig felkeresheted őket személyesen. Általában már fotó alapján is tudnak diagnózist adni – hasonlóan a jó háziorvoshoz. Segít kiválasztani a megfelelő növényvédőszert, vagy praktikákat ajánl, tanácsokat ad.

Segít a betegségfelismerő applikáció?

Igen, létezik már ilyen, bár egyelőre csak angol nyelven érhető el. Érdemes először ezzel próbálkozni, képes felismerni bizonyos kártevőket és növénybetegségeket.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X