Otthon

Kávézacc a ház körül: áldás vagy átok?

A természetes megoldások, a hulladékmentes mindennapok, a kreatív újrahasznosítás és a sokrétű felhasználási lehetőségek bűvkörében élek – de a „mindent mindenre mindenhogyan” szlogenjében nem hiszek. Ahogyan abban sem, hogy a kávézacc csodaszer lenne – viszont tudom, hogy ésszel érdemes használni.

A mintegy nyolcvan országban termesztett kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, nem véletlen az sem, hogy a kőolaj után ez a második legnagyobb forgalmú árucikk a világon. Nagy mennyiségű szerves vegyületet (zsírsavakat, aminosavakat, polifenolokat, ásványi anyagokat és poliszacharidokat) tartalmaz, és felhasználása olyannyira sokoldalú, hogy a kávékészítés után fennmaradó „hulladékot” kifejezetten erre szakosodott ügynökségek gyűjtik össze, hogy aztán tovább értékesítsék a legkülönfélébb célokra. Nagy szükség van erre, ugyanis világszerte folyamatosan nő a kávéfogyasztás, ami a kávézacc, mint hulladék növekedését eredményezi.

A sokrétű felhasználás ellenére az összes zacc negyvenhat százaléka még mindig hulladéklerakókban végzi, ez pedig a benne található mérgező fenolvegyületek miatt környezetszennyezést okoz. A többi szerves hulladéktól eltérően a kávézacc számos környezetre káros vegyületet tartalmaz, amiknek ekkora mennyiségben történő ártalmatlanítása komoly terhet ró az érintettekre. Ami miatt mégis lát benne fantáziát a nagyipar, az a magas szervesanyag-tartalma: főleg a szénhidrát (45,3 százalék), a hemicellulóz (36,7 százalék) és cellulóz (8,6 százalék), valamint fehérje (8,5-13,6 százalék) értékes számunkra a zaccból.

Mire használható a kávézacc?

A kávézaccot többféle módszerrel (melegkezelés, mikrobiális biológiai lebontás és aerob fermentáció) fel lehet dolgozni, így csökkenthető toxicitása, ezáltal lehet belőle például a jövő élelmiszerének tápanyaga is.

Napjainkban használják a kávézaccot szerte a világon például komposztáláshoz, bioenergia előállításhoz vagy épp gombatermesztéshez. Hazánkban a Dél-Dunántúlon – ahol országos viszonylatban is sok csiperkegombát termesztenek – többen kísérleteztek azzal, hogy táptalajként a kávé lefőzése után fennmaradó kávézaccot használták a jelenlegi technológiák helyett. 

Az állattenyésztés is lehetőséget lát a kávéfőzés után fennmaradó sűrű őrleményben: kísérleti keretek között hízósertések takarmányához adják, körülbelül tíz százalékos arányban. Bár a kutatások e téren folyamatosak, egyelőre senkinek sem ajánlanám, hogy a kotyogós tartalmával etesse a család féltve őrzött malacait, ugyanis a zacc állati takarmányozásba történő bevezetésére nem annak beltartalmi értékei vagy egészségügyi előnyei miatt került sor, hanem a hulladékgazdálkodási szempontok miatt. Jelenleg is vitatják, hogy ez a tíz százalékos arány nem árt-e az állatok egészségének...

 

Kávé és növények: öntsünk-e zaccot a virágokra?

Sokan esküsznek rá, hogy a virágok szebbek és egészségesebbek lesznek, ha kávézaccal tápláljuk őket. Ebben van igazság, ugyanis a zacc humuszszerű növényi stimulánsként működik. Másrészt viszont a koffein és a fenolok mérgezőek a növényekre és a talaj mikroorganizmusaira.  Az elmúlt évek vizsgálódásai során kiderült, hogy a növényekhez komposztálás nélkül kiöntött kávézacc gátolja a növény növekedését, a brokkoli, a retek vagy a póréhagyma például ki nem állhatja a friss zaccot. A saláta viszont szereti: kutatások szerint esetében a friss zacc adagolásával is elérhető javulás, de a komposztált kávézaccal sokkal jobb hatást érhetünk el. Vagyis

felhasználás előtt a kávézaccot komposztálni érdemes, hogy valóban kifejthesse jótékony hatásait.

Sajnos itt még nincs vége a dalnak: a kávézacc komposztban történő felhasználása is kettős – egyrészt megsavanyítja a komposztált biomasszát, másrészt csökkenti annak sótartalmat. A kávézaccos komposzthalom sokkal lassabban lép az intenzív mikrobiológiai bomlás fázisába, ám nagyobb hatékonysággal ártalmatlanítja a gyommagvakat. Magyarán előnye és hátránya is sok van – hogy ne vessük el a sulykot, de használjuk ki a kávé adta lehetőségeket, a szakemberek azt javasolják, tíz százalékos arányban, komposztálva keverjük a táptalajhoz. Ilyen formán képes bizonyos betegségek elnyomására, és részben helyettesítheti a tőzeg használatát.

Kávézacc a ház körül

A többi jól ismert felhasználási mód nagyjából úgy igaz, ahogy ismerjük.

  • A kávézacc a hűtőben elhelyezve valóban szagtalanítja a hűtőteret, mert mikromolekulái képesek szaganyagok megkötésére,
  • Van némi rovarűző hatása, és bár szórására nem ugranak ki a bolhák a kutyából, a csigákat jó eséllyel távol tartja,
  • A textilek színezésére is alkalmas a zacc, sötétbarna vagy narancssárga árnyalatú barna előállítására bevethetjük,
  • Bár a három éve gyülekező hajcsomókat nem oldja fel, de mérsékelt lefolyótisztító hatása valóban lehet,
  • Illetve finom súrolóként és bőrradírként is használható – de a karikákat nem tünteti el, ez egészen biztos.

A többi meg már történelem és legenda. Aki nem hiszi, jósoltasson kávézaccból!

Ajánljuk még:

Ismered a desszertkávékat? A vietnámiak imádják

Vietnám olyan gasztrokedvenceket adott a világnak, mint a pho leves, a bánh mì szendvics, a bún chả és persze a vietnámi kávé. Ez utóbbi izgalmas új szereplője lett több budapesti étterem kínálatának, így megtapasztalhatjuk, miben más az ázsiai kávé kultúra az európaihoz képest. Például egy picit sem siet, nem feltétlenül gyors energiafelvétel miatt kávéznak, inkább a pillanat megélésére, a kávézókban való beszélgetésre kerül a fókusz. Az italok szinte desszert szintre emelése is fontos: nem fukarkodnak a krémességgel, édességgel sem.