Az első kemencémet 18 évesen építettem. Nem vagyok kemenceépítő vállalkozó, de tudom, hogy olyan búbos kemencét, melyet most bemutatok nektek, 400 000-500 000 forint alatt egy szakember sem vállal el. Ha megfogadjátok a tanácsomat, akkor nektek 4000-5000 forintba, vagy talán annyiba se fog kerülni.
Hagyományos kemencét építünk, a hozzávalók is olyanok lesznek, melyek öreg házak bontásából könnyen, és sokszor szinte ingyen beszerezhetők.
Fotó: Pixabay
Hozzávalók:
(az általunk lentebb megadott méret esetén)
- Kemencepadka: kb. 300 darab kisméretű tégla
- Töltésnek: 0,5-1,0 köbméter építési törmelék, cserépdarabok, sóder, tört üveg vagy föld
- Üveg: a töltés tetejére legalább 10 cm vastagon jusson bármilyen forrásból származó tört üveg
- Homok a hőszigeteléshez: kb. 0,2 köbméter
- A kemence alja: kb. 25-50 db kisméretű, vagy 18-35 db nagyméretű tégla
- Kemencefal: kb. 3-400 hódfarkú cserép (nyugodtan lehet akár 2/3 törött is!) és kb. 0,5 köbméter agyag
- Kémény: kb. 500 db kisméretű tégla és 1 köbméter agyagos föld
- Tapasztás: kb. 0,5 köbméter agyagos föld
- Laposvas: 1,5-4 fm, szélessége 30-50 mm, vastagsága 3-6 mm
- Kéményajtó: lehet találni bontásból, akkor adottak a méretek, de praktikus viszonylag nagy ajtót tenni a kéményre, kb. 500x700 mm.
A kemence méretei:
Fotó: Sabján Tibor / Terc Kft.
Erre figyelj oda:
A helyválasztásnál érdemes figyelni az aktuális adottságokra. Mivel a kemence száját a kéményen keresztül érjük el, így a kémény felőli résznek mindenképp széltől óvott helyre kell esnie. Érdemes egyébként a kemencét fedett teraszra, vagy egyéb fedett helyre építeni, hiszen sárral dolgozunk, így a nagyobb viharok kárt tehetnek később a tapasztásban. Kő alapra nincs feltétlenül szükség, persze ha már van, az csak jó. Fedett helyen megteszi a döngölt föld alap is, csak víz ne férjen a közelébe!
Megépítettem mindent, amit épeszű ember az otthonában nem merne – Homevágy a Faluhely Majorban
Az építés menete
1. Mielőtt kirajzolnánk a tervezett kemencénk alaprajzát, érdemes már egy adag sarat elkészítenünk, ugyanis annak nem árt néhány óra pihenés. A földet elterítjük kb. 30 cm vastagon, majd sorban kis gödröket vágunk bele kapával, amiket feltöltünk vízzel. Ha jól beitta a vizet, akkor a kapával az egészet átvágjuk. Ezt addig csináljuk, míg a rögök szét nem mennek benne, az egész jó ragadós nem lesz. Ezután mezítláb elkezdjük taposni a sarat, míg olyan sima nem lesz, hogy a lábunkat úgy ki tudjuk húzni belőle, hogy nem marad rajta. Ha ezzel megvolnánk, állni hagyjuk.
2. A kemence alapját kirajzoljuk a talajra. Jelen esetben ez egy téglalap alakú kémény és egy patkó alakú padka, aminek belső élére fogjuk felépíteni a kemence falát.
Fotó: Pixabay
3. A téglából fölhúzzuk kb. 50 cm-ig a kéményt, közben elől hagyunk egy kis szellőzőnyílást. Minden falazáshoz a taposott sarat használjuk, amit egy kicsit fölhígítunk vízzel, hogy jól tapadjon. Fölfalazzuk a padkát is, amit úgy alakítunk, hogy oldalról nézve minden sort 1-2 cm-rel kijjebb rakunk. Fontos, hogy ha kényelmes ülőfelületet szeretnénk, legalább 40 cm széles legyen, és még ráférjen a kemencefal is, ami 12-16 cm. Ha ez megvan, a belsejét föltöltjük 2/3-ig építési törmelékkel, majd üvegtörmelékkel, végül vékonyan homokkal. Ez lesz az ágya a kemence aljának, amit ezek után rakunk ki téglából.
Az alsó kis lyuk, amit kihagytunk, a hamuslyuk – látható a működése. A kemencéből kihúzott hamu leesik a nyíláson és elöl a lyukon kiszedhető. Fontos, hogy meglegyen, mert a kémény huzatját is biztosítja!
A kemencének lelke van, és a modern életnek is része lehet
Szívesen írnám, hogy erőteljes és élénk gyerekkori élmény a kemence, de sajnos nem az. Éppen akkoriban bontották el szinte minden portán a kemencét, amikor én kisgyerek voltam, és a helyét jó esetben sparhelt, de sokszor palackos gázról működő tűzhely vette át.
4. Ha eddig eljutottunk, akkor kezdődhet a kemencefal fölrakása. Az összetört cserepeket soronként rakom föl, kötésre. Ezt is sárba rakom, miközben a belső falat kicsit elsimítom, akkor is, ha ez külön tapasztást nem kap. A cserépkemence lényege, hogy a láng fölmelegítse a cserepet, ez fogja később a hőt leadni, így fölösleges lenne egy belső sárréteg, ami akadályozza ezt a folyamatot.
Nyugodtan rakhatjuk a falat, nem fog bedőlni, a száraz cserép kirántja az agyagból a vizet, így az gyorsan kiszikkad, de nem szükséges sok agyag a rétegek közé. A forma kialakításánál csak a szememre hagyatkozom, folyamatosan szűkítem a patkó alakot, melynek a két szárát egyre közelebb hozom egymáshoz.
5. Mikor eljutunk a kemence vállához, akkor a patkó két szárát összekötjük két laposvassal. Erre két sor egész cserepet fektetünk, s innentől már nem patkó, hanem kör alakba rakjuk tovább a kemencét a tetejéig. Végül a tetejét is áthidaljuk egy laposvassal és hasonlóképp lefedjük. Ha jól dolgoztunk, gyönyörű, szimmetrikus formát kapunk. Jöhet a kémény fölfalazása!
Fotó: Pixabay
6. Kezdődhet a tapasztás és a meszelés. A tapasztáshoz különösen fontos, hogy jól át legyen taposva a föld, s ha máshova nem is, de ide valóban agyagos föld szükséges. Ebbe sok töreket, sőt szálas szalmát keverjünk, akár a tarlóról szedjük össze, akár bálát bontunk, ne sajnáljuk, mert ez fogja megakadályozni/csökkenteni a tapasztás szétrepedezését. Nem kell csirkeháló vagy más modern anyag, csak ne sajnáljátok a szalmát! Én annak a híve vagyok, hogy a tapasztást egy 2-3 cm vastag rétegben, egyszerre vigyem fel. Természetesen kézzel, jól eldolgozva a falon. Szikkadás közben repedezni fog, ezért ekkor egy nagyon híg anyaggal újra és újra átkenjük.
(6,5: Szép díszítőelem a kemence tetején körbefutó díszvonal – ha szeretnénk, itt az ideje elkészíteni. Kézzel is kialakíthatjuk, de vághatunk hozzá fából sablont, melyet bevizezve körbevezetünk a felpúpozott agyagon, amihez itt célszerű kevernünk egy adag meszet is, hogy jobban megálljon a forma.)
7. Jöhet a meszelés, amit négyszer vagy ötször kell megismételni, hogy szép fehér legyen az eredmény.
8. Most már csak a kiégetés van hátra. Érdemes rögtön a kész kemencébe begyújtani, de csak addig tüzelni benne, míg a fala langyos nem lesz, majd másnap újra csak eddig. Ha ezután úgy érezzük, hogy a tapasztás rendesen megszilárdult, akkor föl lehet forrósítani a kemencét is, nem reped szét, nem lesz semmi baja.
Bátran fogjatok hozzá az építéshez, ha elkészül, garantáltan büszkék lesztek az eredményre!