Így építhetsz magadnak kemencét!

Otthon

Így építhetsz magadnak kemencét!

Szeretnél egy búbos kemencét? Építs egyet!

Az első kemencémet 18 évesen építettem. Nem vagyok kemenceépítő vállalkozó, de tudom, hogy olyan búbos kemencét, melyet most bemutatok nektek, 400 000-500 000 forint alatt egy szakember sem vállal el. Ha megfogadjátok a tanácsomat, akkor nektek 4000-5000 forintba, vagy talán annyiba se fog kerülni. 

Hagyományos kemencét építünk, a hozzávalók is olyanok lesznek, melyek öreg házak bontásából könnyen, és sokszor szinte ingyen beszerezhetők.

Fotó: Pixabay 

Hozzávalók:
(az általunk lentebb megadott méret esetén)

  • Kemencepadka: kb. 300 darab kisméretű tégla
  • Töltésnek: 0,5-1,0 köbméter építési törmelék, cserépdarabok, sóder, tört üveg vagy föld 
  • Üveg: a töltés tetejére legalább 10 cm vastagon jusson bármilyen forrásból származó tört üveg
  • Homok a hőszigeteléshez: kb. 0,2 köbméter
  • A kemence alja: kb. 25-50 db kisméretű, vagy 18-35 db nagyméretű tégla
  • Kemencefal: kb. 3-400 hódfarkú cserép (nyugodtan lehet akár 2/3 törött is!) és kb. 0,5 köbméter agyag
  • Kémény: kb. 500 db kisméretű tégla és 1 köbméter agyagos föld
  • Tapasztás: kb. 0,5 köbméter agyagos föld
  • Laposvas: 1,5-4 fm, szélessége 30-50 mm, vastagsága 3-6 mm
  • Kéményajtó: lehet találni bontásból, akkor adottak a méretek, de praktikus viszonylag nagy ajtót tenni a kéményre, kb. 500x700 mm.

A kemence méretei: 

Fotó: Sabján Tibor / Terc Kft.

Erre figyelj oda:

A helyválasztásnál érdemes figyelni az aktuális adottságokra. Mivel a kemence száját a kéményen keresztül érjük el, így a kémény felőli résznek mindenképp széltől óvott helyre kell esnie. Érdemes egyébként a kemencét fedett teraszra, vagy egyéb fedett helyre építeni, hiszen sárral dolgozunk, így a nagyobb viharok kárt tehetnek később a tapasztásban. Kő alapra nincs feltétlenül szükség, persze ha már van, az csak jó. Fedett helyen megteszi a döngölt föld alap is, csak víz ne férjen a közelébe!

Az építés menete

1. Mielőtt kirajzolnánk a tervezett kemencénk alaprajzát, érdemes már egy adag sarat elkészítenünk, ugyanis annak nem árt néhány óra pihenés. A földet elterítjük kb. 30 cm vastagon, majd sorban kis gödröket vágunk bele kapával, amiket feltöltünk vízzel. Ha jól beitta a vizet, akkor a kapával az egészet átvágjuk. Ezt addig csináljuk, míg a rögök szét nem mennek benne, az egész jó ragadós nem lesz. Ezután mezítláb elkezdjük taposni a sarat, míg olyan sima nem lesz, hogy a lábunkat úgy ki tudjuk húzni belőle, hogy nem marad rajta. Ha ezzel megvolnánk, állni hagyjuk. 

2. A kemence alapját kirajzoljuk a talajra. Jelen esetben ez egy téglalap alakú kémény és egy patkó alakú padka, aminek belső élére fogjuk felépíteni a kemence falát. 

Fotó: Pixabay 

3. A téglából fölhúzzuk kb. 50 cm-ig a kéményt, közben elől hagyunk egy kis szellőzőnyílást. Minden falazáshoz a taposott sarat használjuk, amit egy kicsit fölhígítunk vízzel, hogy jól tapadjon. Fölfalazzuk a padkát is, amit úgy alakítunk, hogy oldalról nézve minden sort 1-2 cm-rel kijjebb rakunk. Fontos, hogy ha kényelmes ülőfelületet szeretnénk, legalább 40 cm széles legyen, és még ráférjen a kemencefal is, ami 12-16 cm. Ha ez megvan, a belsejét föltöltjük 2/3-ig építési törmelékkel, majd üvegtörmelékkel, végül vékonyan homokkal. Ez lesz az ágya a kemence aljának, amit ezek után rakunk ki téglából.   

Az alsó kis lyuk, amit kihagytunk, a hamuslyuk – látható a működése. A kemencéből kihúzott hamu leesik a nyíláson és elöl a lyukon kiszedhető. Fontos, hogy meglegyen, mert a kémény huzatját is biztosítja! 

A kemencének lelke van, és a modern életnek is része lehet

Szívesen írnám, hogy erőteljes és élénk gyerekkori élmény a kemence, de sajnos nem az. Éppen akkoriban bontották el szinte minden portán a kemencét, amikor én kisgyerek voltam, és a helyét jó esetben sparhelt, de sokszor palackos gázról működő tűzhely vette át.

4. Ha eddig eljutottunk, akkor kezdődhet a kemencefal fölrakása. Az összetört cserepeket soronként rakom föl, kötésre. Ezt is sárba rakom, miközben a belső falat kicsit elsimítom, akkor is, ha ez külön tapasztást nem kap. A cserépkemence lényege, hogy a láng fölmelegítse a cserepet, ez fogja később a hőt leadni, így fölösleges lenne egy belső sárréteg, ami akadályozza ezt a folyamatot.

Nyugodtan rakhatjuk a falat, nem fog bedőlni, a száraz cserép kirántja az agyagból a vizet, így az gyorsan kiszikkad, de nem szükséges sok agyag a rétegek közé. A forma kialakításánál csak a szememre hagyatkozom, folyamatosan szűkítem a patkó alakot, melynek a két szárát egyre közelebb hozom egymáshoz.

5. Mikor eljutunk a kemence vállához, akkor a patkó két szárát összekötjük két laposvassal. Erre két sor egész cserepet fektetünk, s innentől már nem patkó, hanem kör alakba rakjuk tovább a kemencét a tetejéig. Végül a tetejét is áthidaljuk egy laposvassal és hasonlóképp lefedjük. Ha jól dolgoztunk, gyönyörű, szimmetrikus formát kapunk. Jöhet a kémény fölfalazása!

Fotó: Pixabay 

6. Kezdődhet a tapasztás és a meszelés.  A tapasztáshoz különösen fontos, hogy jól át legyen taposva a föld, s ha máshova nem is, de ide valóban agyagos föld szükséges. Ebbe sok töreket, sőt szálas szalmát keverjünk, akár a tarlóról szedjük össze, akár bálát bontunk, ne sajnáljuk, mert ez fogja megakadályozni/csökkenteni a tapasztás szétrepedezését. Nem kell csirkeháló vagy más modern anyag, csak ne sajnáljátok a szalmát! Én annak a híve vagyok, hogy a tapasztást egy 2-3 cm vastag rétegben, egyszerre vigyem fel. Természetesen kézzel, jól eldolgozva a falon. Szikkadás közben repedezni fog, ezért ekkor egy nagyon híg anyaggal újra és újra átkenjük. 

(6,5: Szép díszítőelem a kemence tetején körbefutó díszvonal – ha szeretnénk, itt az ideje elkészíteni. Kézzel is kialakíthatjuk, de vághatunk hozzá fából sablont, melyet bevizezve körbevezetünk a felpúpozott agyagon, amihez itt célszerű kevernünk egy adag meszet is, hogy jobban megálljon a forma.) 

7. Jöhet a meszelés, amit négyszer vagy ötször kell megismételni, hogy szép fehér legyen az eredmény.

8. Most már csak a kiégetés van hátra. Érdemes rögtön a kész kemencébe begyújtani, de csak addig tüzelni benne, míg a fala langyos nem lesz, majd másnap újra csak eddig. Ha ezután úgy érezzük, hogy a tapasztás rendesen megszilárdult, akkor föl lehet forrósítani a kemencét is, nem reped szét, nem lesz semmi baja.

Bátran fogjatok hozzá az építéshez, ha elkészül, garantáltan büszkék lesztek az eredményre!

 

Már követem az oldalt

X