Otthon

Hány fok legyen a lakásban? Ideális hőmérséklet télen-nyáron

Télen és nyáron, egészségben és betegségben, konyhában és fürdőben mind más-más hőfok az ideális. Ráadásul a nők és a férfiak számára sem feltétlenül ugyanaz a jó.

Gyermekkorunkban megtanultuk: egy lakás ideális hőmérséklete a kontinentális éghajlaton 21-22 fok, hiszen ekkor nem fázunk, de nem is érzünk kellemetlen meleget, amely akadályozhatja az otthoni tevékenységeket. De ha kicsit alaposabban áttekintjük a kérdést, rájövünk: a helyzet sokkal bonyolultabb. Figyelembe kell vennünk az évszakokat, a nemi különbségeket, a kinti hőmérsékletet, a fűtésszolgáltatás árát, a személyes hőérzetet, de még az életkorunkat is…

Ha elkezdünk utánaolvasni annak, hány fokon érdemes tartani a lakást,  elsőként azzal találkozunk, hogy az ideális lakáshőmérséklet az éghajlattal szoros összefüggést mutat. Afrikában, az Egyenlítő környékén 26-28 fokos ideális lakáshőmérséklettel számolnak, de a mediterrán klímán is 23-24 fok tekinthető átlagosnak. Északon ezek a számok nem egyszer 20 fok alatt vannak, de az ajánlott számok sehol, sohasem mennek 18 fok alá. Ez összevág a WHO 2018-as iránymutatásával, amely a 18 fok alatti lakáshőmérsékletet már egészségtelennek tekinti.

Nagyon fontos ezzel együtt, hogy nem érdemes arra törekedni, hogy minden helyiségben azonos hőmérséklet legyen. A fürdőszoba esetében célszerű valamivel magasabban a hőmérséklet, hogy a kádból vagy a fürdőkabinból kilépve ne fázzunk. A konyhában viszont sütés-főzés esetén nem kell duplán fűteni: ha megy a sütő, forr a víz, az melegíti a főzőhelyiséget is – így természetesen spórolni is tudunk, ha a fűtőtestet lejjebb csavarjuk.

Az ideális sorrend a leghidegebbtől a legmelegebbig a mi éghajlatunkon így alakul:

  • kamra, folyosók, közlekedők, konyha (16-18 fok)
  • hálószoba (18-19 fok)
  • nappali (19-20 fok)
  • gyerekszoba (18-22 fok)
  • fürdő (22-24 fok).

Az alvás idején a hőmérsékletet célszerű egy-két fokkal lejjebb venni télen is, nyáron is.

A lakás hőmérsékletének mindenképpen igazodnia kell a külső hőmérséklethez is. Nem jó az, ha a lakáson kívül negyven fok körüli hőmérséklet van, s otthon a klímával jelentősebb hideget, mondjuk húsz fokot csinálunk, mert a szervezetünket kilépéskor és belépéskor is megviselheti a nagy hőkülönbség, különösen a szív- és érrendszeri betegségek esetén.

Kánikula idején a lakás is inkább 23 fok felett maradjon a hőmérséklet, a hőérzetünk még ezt is bőven hűvösnek fogja érezni. (Itt jegyzendő meg az, hogy számos épületben, pl. bevásárlóközpontban vagy gyógyszertárban a kánikula idején a magas áramszámlák ellenére is „tombolnak a légkondik”, azaz 20 fok körülre hűtik a levegőt. Emiatt nagyon fontos, hogy amikor elmegyünk vásárolni, a nálunk lévő táskában legyen velünk legalább egy vékony felsőruha vagy kendő, amelyet ezeket a helyiségekbe lépve magunkra teríthetünk). Ugyanez a helyzet a téli fűtéssel is. Amennyiben a túlfűtött, 23-26 fokos lakásból kilépünk a hidegbe, olyan mintha egy erős hidegzuhany érne bennünket, hiszen nem egyszer 30 fokos különbséget is megtapasztalhatunk pár másodperc alatt. Hiába van rajtunk kabát, ez túl sok lehet. Ezért célszerű télen a lakást valóban 20 fok körül tartani.

Ideális hőmérséklet a lakásban, ha...

Külön kell szólni a magas vérnyomással bírók számára a lakáshőmérsékleti kockázatokról: több kutatás is igazolja, hogy az alacsonyabb lakáshőmérséklet növeli a vérnyomást, így a 

hipertónia esetén különösen fontos, hogy 20 fok alá semmiképpen ne menjen a hőmérséklet.

S hogy a két nem közül melyik az, amelyik fázékonyabb, s melyik tűri jobban a hideget? Mivel a hölgyek nyugalmi anyagcseréje lassabb, mint az uraké, általában elmondható, hogy a nők fázékonyabbak – de ez a helyzet egyénenként változhat.

Az idősebb korral kapcsolatban nehéz általános következtetéseket levonni az ideális hőmérséklet kapcsán, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a korosztály jobban bírja a hidegebb hőmérsékletet, és kevésbé szereti a túlzottan meleg lakáshőmérsékletet. Ez azonban messzemenőkig nem mindenkire, egyformán érvényes! A keringési rendellenességekkel rendelkező vagy jelentős súlycsökkenést elszenvedett embereknél például a fázás sokkal gyakoribb tünet idősebb, mint fiatalabb korban, akár az egész testre, akár csak a végtagokra vonatkozik.

Összegezve a leírtakat elmondható: különösen fontos az, hogy a lakásban és a lakás helyiségeiben személyre szabott, nekünk megfelelő hőmérsékletet alakítsunk ki, amelyben kényelmesen, fázás és izzadás nélkül érezhetjük magunkat, s a beállított hőfok optimálisan készít fel minket a külvilágba történő kilépésre is.

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X