Otthon

8 tipp, hogy megszabadulj a muslincáktól

A muslincák jószerivel csak úgy megjelennek a háztartásunkban, és lehetetlennek tűnik megszabadulni tőlük. De honnan jönnek? E kis jószágok jelenlétét sok kérdés övezi: ezeket próbáljuk most megválaszolni. 

A muslincák – vagy muslicák – szezonálisan jelennek meg az életünkben. Élőhelyük meghatározhatatlan, és életmódjukról is csak azt sejtjük, hogy előszeretettel legyeskednek a gyümölcsök körül. Nagyon nehéz tőlük megszabadulni, hazánkban a pettyesszárnyú és az ecetmuslinca a leggyakoribb, ám az előbbi Ázsiából származik, és csupán 2008-ban észlelték Európában és Észak-Amerikában, míg Magyarországon 2012-ben. Mindkét típus gyümölcsökkel táplálkozik, ám míg az ecetmuslinca a túlérett vagy éppen rothadásban lévő gyümölcsöket kedveli, addig a pettyesszárnyú már válogatósabb, és az érett, friss gyümölcsöket veszi célba.

A 2-3,5 milliméter hosszú legyecskék sárgás-barnás színnel, továbbá piros szemekkel rendelkeznek, és mindig a gyümölcsök vagy a szemét körül repkednek. Bár látszólag nem tesznek sok kárt, ez ne tévesszen meg bennünket, ugyanis a gyümölcsnek árthat, legyen szó szabadföldi gyümölcsről, vagy a már leszedett, konyhaasztalon pihenő gyümölcsről: a pettyesszárnyú változat 2016-ban Nógrád megyében gazdaságilag is mérhető kárt okozott a magyar málna- és szeder termésben, egész ültetvényeket képes tönkretenni, a védekezés ellene pedig már-már lehetetlen: petéit az érő gyümölcsökbe rakja, amikor már nincs mód a permetezésre. 

Otthonunkban bármelyik előfordulhat, ugyanis a megvásárolt vagy a kertből behozott gyümölcsökkel érkeznek. Sajnos, sokáig élnek:

akár tíz hónapon keresztül is repkedhetnek nálunk,

ha találnak megfelelő élelmet. Kedvenceik közé tartoznak a vékonyhéjú gyümölcsök, ugyanis ebből nemcsak falatozni tudnak, hanem a petéiket is könnyebben rejtik el a héj alatt. A nőstény muslincák naponta akár ötszáz petét is lerakhatnak, s peterakási időszakuk húsz napon át is tarthat, és két hét is elég ahhoz, hogy ezekből szaporodni képes, felnőtt rovarok váljanak.

Amennyiben tehát a gyümölcsökön érkeznek hozzánk, sokáig találkozhatunk velük a lakásban, különösen akkor, ha hosszabb távon biztosítjuk számukra az ideális körülményeket úgy a szaporodáshoz, mint a táplálkozáshoz.

Hogyan szabaduljunk meg a muslincáktól?

  • Ha a gyümölcsök körül látjuk az apró rovarokat, nem kell az egész gyümölcskosártól megszabadulnunk, elég csak a forrást megtalálnunk! Mivel a vastag héjú gyümölcsökben nem tud kárt tenni a muslinca, a narancsot és a banánt kizárhatjuk, ám a szilva, az alma, a körte és a különböző erdei gyümölcsök között nagyobb valószínűséggel találunk olyat, amiben peték vannak.
  • Amennyiben egy benti komposztálóra mentek rá, a legegyszerűbb kiüríteni azt, és a kukával is ugyanez a helyzet. 
  • Érdemes ellenőrizni a krumplit és a hagymát is, ugyanis ezeket is előszeretettel fogyasztja a muslinca.
  • A gyümölcsökön kívül tökéletes táptalaj a szaporodására továbbá a virágföld, ezért ajánlott ezeket is átnézni vagy lecserélni. 
  • Amennyiben a kiváltó okot nem tudjuk megszüntetni, csapdát is állíthatunk: pár deci almaecetet öntsünk üvegbe, fedjük le fóliával, majd szúrjunk apró lyukakat a fóliába, amin keresztül a kis élősködők bejutnak, de a kifelé vezető utat már nem fogják megtalálni. 
  • Jó módszer az is, ha háztartási ecetet és mosogatószert használunk! Egy kisebb tál ecetbe cseppentsünk három csepp mosogatószert, és tegyük ki a konyhába pár órára. Mivel az ecet vonzza a legyeket, bele fognak menni, a mosogatószer pedig arról gondoskodik, hogy ne tudjanak kirepülni belőle.
  • Tejből is varázsolhatunk csapdát! Egy liter tejbe tegyünk 12 dkg cukrot, és egy teáskanál őrölt borsot, majd főzzük tíz percig. Zárjuk el, és hagyjuk a konyhában, várva arra, hogy a muslincákat csapdába csalja a tej és a cukor édes elegye.
  • Ha van otthon egy bontott üveg bor, ezt is bevethetjük: nincs más dolgunk, mint nyitva hagyni az üveget, és várni, hogy a rovarok belerepüljenek. Érdemes itt is alkalmazni az folpackos módszert, hogy ne találják meg a kiutat!

 

Ajánljuk még:

Gyümölcsleves télire

Van egy jól bevált receptem, aminek hosszú évek óta csodájára jár, aki látja. Pedig semmi rendkívüli nincs benne. Egyszerű, sallangmentes, tiszta, sokoldalúan felhasználható. Mindenki szereti. És bárki elkészítheti, mert annyira egyszerű.