Otthon

20+1 hozzávaló, ami mindenképpen legyen a konyhában a karácsonyi hajrá előtt

A karácsonyi készülődés sűrűjében előfordulhat, hogy pár dolgot elfelejtünk megvenni, éppen ezért nem árt, ha napokkal az ünnep előtt beszerezzük az alapokat!

A karácsonyt a legtöbb családban ideges rohangálás előzi meg, ami jószerivel a munkahely, a boltok és az otthon háromszögében zajlik. Készüljünk fel azonban bármilyen jól, vannak hozzávalók, amikből nem árt, ha a szükségesnél több van a konyhában karácsonykor, annál is inkább, mert az ünnepi fogyasztás igencsak kiszámíthatatlan!

SÜTEMÉNYEKHEZ:

  1. Liszt: Mindennek az alapja a liszt, és ezt szó szerint is vehetjük: ha zárva vannak a boltok, és elfogy a kenyér, liszt nélkül vajmi kevés esélyünk van arra, hogy pékárut varázsoljunk az asztalra. A liszt ezenfelül jól jön, ha váratlanul újabb adag süteményt kellene készítenünk, de akkor is társunk a bajban, ha idő előtt elfogy a karácsonyi menü, és hirtelen egy főzeléket szeretnénk összedobni rántással.
  2. Cukor: Akárcsak a liszt esetében, előfordulhat, hogy több cukorra van szükség, mint elsőre gondolnánk, így mindenképpen érdemes pluszban tartani otthon, annál is inkább, mert ha hirtelen ötlettől vezérelve kelt tésztát készítenénk, cukor nélkül nem fog kellően felfutni az élesztő!
  3. Élesztő: ha már futtatásnál tartunk... A legtöbb karácsonyi sütemény (bejgli, zserbó, pogácsa stb) kelt tészta, így akár por, akár kockaformában, de szerezzünk be élesztőt! A száraz élesztő értelemszerűen eláll, de a friss, kocka verzió miatt sem kell félni, hiszen lefagyasztva, majd kiolvasztva kiválóan működik.
  4. Vaníliás cukor: Ahogyan sima cukorra, úgy vaníliás cukorra is sok-sok receptben szükség van. Érdemes megválogatni, mit veszünk: a vanilin cukor és a vaníliás cukor közel sem ugyanaz, és bár az utóbbi többe kerül, garantáltan egészségesebb és intenzívebb ízt is ad az ételnek! 
  5. Vaj: Vajra nemcsak a reggeli kenyéren vagy kalácson van szükség, hanem különböző süteményekben is. Ha túl hamar elfogyott egy adag, netán a két ünnep között hirtelen nassolni támad kedvünk, mindig jó szolgálatot tesz, ha van otthon egy kockányi vaj, annál is inkább, mert a receptek olvasása során hajlamosan lehetünk elfeledkezni arról a vajadagról, ami a tepsi kikenéséhez kell!
  6. Zsír: Sok süteménybe vaj helyett, mellett erre is szükség lehet, ráadásul a húsételek elkészítésénél is jól jön!
  7. Tejföl: Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról a töltött káposzta, amihez tejföl dukál. Ha vendég érkezik, érdemes jó sok tejföllel készülni – hiszen van, aki egy kis pohárnyi tejfölt is szívesen tesz a tányérjába – arról nem is beszélve, hogy több süteményhez és krémhez is szükség lehet erre a tejtermékre!
  8. Méz: Ha valamikor, ezekben a hetekben muszáj, hogy méz kerüljön a konyhára, hiszen szükség van rá a krémeshez, a mézes kalácshoz és még sok más süteményhez is! 
  9. Magvak: Dió és mák – ezek nélkül az alapanyagok elképzelhetetlen a karácsony (meg a bejgli), de sokaknál a törökmogyoró, mandula és más finomságok is előkerülnek. Ezek egyik nagy előnye, hogy bármikor készíthetünk belőlük last minute ehető ajándékot!
  10. Asztalt gyümölcsök: ha gyümölcskenyér készül, mindenképp szükségünk lesz rá, de azért is érdemes lehet beszerezni, hogy az ünnepi dömpingben valamilyen egészséges, emésztést segítő alapanyagot vetnénk be!
  11. Lekvár: egy jó üveg lekvárra szükség lehet, ha zserbót, krémest, flódnit vagy más karácsonyi klasszikust készítünk!
  12. Tojás: Desszert, sütemény, galuska vagy reggeli – legyen szó bármelyikről is, mindhez jól jön, ha van tojás, ezért ajánlott többet beszerezni belőle, annál is inkább, mert vélhetően mások is így gondolják, így előfordulhat, hogy karácsony után nem jutunk hozzá az első sarki boltban!

6 kihagyhatatlan karácsonyi sütemény

Innovátorok, hagyománytisztelők, kezdő konyhamágusok mind az ünnepi alapreceptekhez fordulnak ilyenkor, mert a nosztalgikus ízeket nem lehet megunni.

 

KÖRETEKRE GONDOLVA:

  1. A rizs sok helyütt kerül a töltött káposztába, de köretként is igencsak gyakori, de ha édességre vágyunk, és hirtelen nincs otthon semmi elérhető, akár tejberizs is készülhet belőle!
  2. Hasonló a helyzet a krumplival: többfajta köret készíthető belőle, és gyorsan pótolhatjuk, ha váratlanul elfogyna. Levesbetétként is kiváló lehet, és a nagy karácsonyi evések után könnyed levest is készíthetünk belőle.
  3. A tésztára is igaz ez: legyen szó levestésztáról vagy olyanról, ami főételhez való, érdemes tartani otthon, hiszen nem lehet előre kiszámítani, hogy elég-e olyan távra a karácsonyi menü, amennyire kiszámoltuk.
  4. Bulgurt, hajdinát, kölest sem árt beszerezni: ezekkel olykor könnyebbé tehetőek a klasszikus fogások, így a diétázó vagy éppen egészségtudatos rokonoknak is kedvére tehetünk!

TARTÓS(ABB) ÉLELMISZEREK:

  1. Só: Só mindig van otthon – kivéve, amikor nincs. Mivel nem kell hetente venni belőle, hajlamosak lehetünk elfelejteni azt, hogy nem magától terem a sótartóban. A téli időszakban különösen ajánlott bőven tartani otthon a sóból, mert ha hirtelen ötlettől vezérelve ezzel szórjuk le a jeget, bizony a szánktól vesszük el az ízt, így jobb, ha van otthon belőle bőven!
  2. Hagyma, gyökérzöldségek: ezekre szinte minden főételben szükséged lesz! Hideg helyen sokáig elállnak, így nagy kiszerelésben is megvásárolhatod!
  3. Fagyasztott zöldségek: kis lakásban élve, vagy abban az esetben, ha az ünnep alatt szórványosan vagyunk csak otthon, jól jöhetnek a fagyasztott zöldségek, hiszen így nem kell attól tartani, hogy ránk romlanak a friss finomságok, míg nem vagyunk otthon!
  4. Tej, tejszín: ugyanilyen alapon érdemes az ünnep idejére néhány doboz UHT-tejet illetve tejszínt bekészíteni!
  5. Kávé: ha kávézunk azért, ha nem kávézunk azért kell egy csomaggal beszerezni az ünnep előtt: többet leszünk otthon, több kávé fogy, ha mi magunk is kedveljük a feketét. Ha pedig mi nem vagyunk nagy fogyasztók, azért vegyünk egy tasakkal, mert a vendégek között minden bizonnyal lesz olyan, aki kávére vágyik!

 

Már követem az oldalt

X