Juhtúrós pogácsa

Gasztro

Juhtúrós pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + 2 ek
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tej
  • kb. 1 dl tejföl
  • 1 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 1 tojás

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tejet felfuttatjuk az élesztővel és a cukorral. Hozzákeverjük a két evőkanál lisztet is. Közben a vajat alaposan elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a juhtúrót, és egy teáskanálnyi sóval ízesítjük. Amikor elkészült a kovászunk, a többi hozzávalóval együtt nem túl lágy tésztává gyúrjuk. Ha mégis lágynak éreznénk a masszát, gyúrjunk bele még egy kis lisztet. Ezután letakarjuk, és hűvös helyre tesszük keleszteni. Kb. egy óra múlva elővesszük, és lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vékonyra nyújtjuk. A legkisebb pogácsaformával szaggatjuk ki, és mindegyiknek a tetejét megkenjük felvert tojással. Ha kétszer kenjük át, még szebbek lesznek. Mielőtt a sütőbe tennénk, még tíz percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután 190° C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük őket. Figyeljünk, nehogy megégjenek.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.