Juhtúrós pogácsa

Gasztro

Juhtúrós pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + 2 ek
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 0,5 dl tej
  • kb. 1 dl tejföl
  • 1 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 1 tojás

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tejet felfuttatjuk az élesztővel és a cukorral. Hozzákeverjük a két evőkanál lisztet is. Közben a vajat alaposan elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a juhtúrót, és egy teáskanálnyi sóval ízesítjük. Amikor elkészült a kovászunk, a többi hozzávalóval együtt nem túl lágy tésztává gyúrjuk. Ha mégis lágynak éreznénk a masszát, gyúrjunk bele még egy kis lisztet. Ezután letakarjuk, és hűvös helyre tesszük keleszteni. Kb. egy óra múlva elővesszük, és lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vékonyra nyújtjuk. A legkisebb pogácsaformával szaggatjuk ki, és mindegyiknek a tetejét megkenjük felvert tojással. Ha kétszer kenjük át, még szebbek lesznek. Mielőtt a sütőbe tennénk, még tíz percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután 190° C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük őket. Figyeljünk, nehogy megégjenek.

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.