Hozzávalók:
- 50 dkg liszt + 2 ek
- 25 dkg juhtúró
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 0,5 dl tej
- kb. 1 dl tejföl
- 1 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- só
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
A tejet felfuttatjuk az élesztővel és a cukorral. Hozzákeverjük a két evőkanál lisztet is. Közben a vajat alaposan elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a juhtúrót, és egy teáskanálnyi sóval ízesítjük. Amikor elkészült a kovászunk, a többi hozzávalóval együtt nem túl lágy tésztává gyúrjuk. Ha mégis lágynak éreznénk a masszát, gyúrjunk bele még egy kis lisztet. Ezután letakarjuk, és hűvös helyre tesszük keleszteni. Kb. egy óra múlva elővesszük, és lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vékonyra nyújtjuk. A legkisebb pogácsaformával szaggatjuk ki, és mindegyiknek a tetejét megkenjük felvert tojással. Ha kétszer kenjük át, még szebbek lesznek. Mielőtt a sütőbe tennénk, még tíz percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután 190° C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük őket. Figyeljünk, nehogy megégjenek.
Ajánljuk még: