Tökéletes zserbó

Gasztro

Tökéletes zserbó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 kanál tejföl
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 nagy üveg sűrű baracklekvár

Csokimáz:

  • 3 kanál kakaó
  • 3 kanál porcukor
  • 2-3 kanál forró víz
  • 4 csepp olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet alaposan elmorzsoljuk a vajjal. Fontos, hogy egyenletesen eloszlassuk benne. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a tejföllel elkevert élesztőt és a tojások sárgáját is. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd hűvös helyen fél órát pihentetjük.

A masszánkat négy részre osztjuk, és a jól belisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk őket. Tegyük magunk mellé a tepsit, amiben sütni fogjuk, és próbáljuk pontosan akkora méretűre nyújtani a tésztát. A széleket mindig nyomkodjuk egy kicsit vissza a sodrófa segítségével, így tudjuk megtartani a négyszögletes formát.

Ha elkészült az első lap, lazán sodorjuk fel a nyújtófára, és terítsük a kizsírozott-lisztezett tepsibe. Kenjük meg bőven baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukros, vaníliás, darált dióval. Figyeljünk az arányokra, hiszen háromfelé kell osztanunk a diót és a lekvárt is. A dióra jön egy újabb tésztaréteg, majd megint lekvár és dió. Ha a legfelső lapot is ráhelyeztük a süteményre, egy villával szurkáljuk át az egész felületet, majd a 175 ºC-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre.

Közben elkészítjük a csokoládémázat. A 3 evőkanál kakaót a forró vízzel és a porcukorral alaposan kikeverjük. Csöppentünk bele 4 csepp olajat, ettől lesz szép fényes a máz. Ha a zserbó kihűlt, csak akkor simítsuk egyenletesen a tészta tetejére a mázat.

Ajánljuk még:

Legényhódító

Más néven legényfogó, mogyoróval és reszelt citromhéjjal gazdagon. Ugyan nem tudom, miért épp ezzel a süteménnyel lehet a legényeket meghódítani – de minden névnek van valami mesébe illő magyarázata.