Ünnep

Hat ehető-iható ajándék – nem csak receptguruknak

Aki gondosan tervez, előre elkészíthet egy-egy finomságot, ami lehet jó ajándék – augusztusban paradicsomcsatnit főz, nyáridőn virágecetet érlel, vagy citromfűszörpöt készít. Akinek nincs ilyen lehetősége, akár az utolsó percekben is elővarázsolhat valami finomságot a konyhából. Ínyenceknek, kezdő háziasszonyoknak és édesszájúaknak valókat is kínálunk, sőt, pénztárcabarát megoldásokat is mutatunk.

Borzselé fűszeresen, kenve-kanalazva

A forralt bor zamata nem csak az összebújós téli esték emlékeiben élhet. Miért ne kenhetnénk a vasárnap reggeli kalácsra, az ünnepi kuglófra, miért ne kanalazhatnánk desszertként egy nagyszerű ebéd után? Fehérborral is kipróbálhatjuk, de azért a vörös, az az igazi! 

Férfiaknak, borkedvelőknek, vérszegényeknek, szőlőskertre áhítozóknak tökéletes ajándék.

Hozzávalók: 7 dl testes, félédes vörösbor, 40 dkg cukor, 1 csomag cukortakarékos befőzőszer, 1 fahéj rúd, 4-5 szem szegfűszeg és szegfűbora, narancshéj.

 

Elkészítés: A vörösbort a fűszerekkel felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a befőzőszert, és a tasakon található leírás szerinti ideig gyöngyözve főzzük. A tűzről levéve a fűszereket eltávolítjuk, majd a borzselét kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk. Fejre állítva hagyjuk, míg langyosra hűl, azután fordítjuk a talpukra az üvegeket.  Ha a borzselé megdermedt, az üvegeket szépen kicsinosítjuk. A borzselé fűszereiből készült kis fűszer-fantázia díszítéssel biztosan nagy sikerünk lesz! Akár egy fahéjrudacska is mutatós magában!

Illatos forraltbor-fűszerkeverék

A saját fűszerkeverék mindig izgalmas, és különös figyelmesség a megajándékozottnak, hiszen az ő szája íze szerint készíthetjük el több-kevesebb fahéjjal, kicsit csípősre vagy inkább citrusosra. Igaz, ehhez előbb jól ki kell ismernünk a másikat – mint mindig, ha személyre szóló ajándékot készítünk!

Hozzávalók egy alaprecepthez: 5 dkg szegfűszeg, 5 dkg szegfűbors, 1 evőkanál feketebors, némi szárított citrom- és narancshéj, 2-3 fahéjrudacska, ízlés szerint szárított gyömbér, filterpapír vagy filtertasak.

 

A hozzávalókat mozsárban durvára törjük, vagy kávédarálóban megőröljük. A keverékből egy-egy kiskanálnyit erre célra szolgáló kis filtertasakba töltünk, vagy filterpapírba csomagoljuk. Konyhai kötözővel átkötjük, és a kis fűszercsomagocskákat dobozba vagy celofánzacskóba csomagoljuk. Praktikus, ha a madzag végére egy-egy kis apróságot (fafigurát, fűszert stb.) kötözünk fityegőnek. Mellé egy üveg bor kedves figyelmesség!

DIY gyümölcskenyér annak, akit szeretnénk rábírni konyhai örömökre

Van, aki olykor sütne, de nincs mit, mert nincs miből. Van, aki a lelke mélyén titkon kacsingat a konyhatündérkedés felé, de nem meri megpróbálni, vagy nem is tudja, hol kezdje el. Nos, nekik kitűnő ajándék a következő.

Hozzávalók: 1 tojás, 15 dkg barna cukor, 18 dkg vaj, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tisztított mogyoró, dió vagy mandula, 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 5 dkg mazsola, 20 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 5 tojásfehérje

 

A száraz hozzávalókat rétegezzük egy megfelelő méretű, csinos üvegbe. Alulra a nehezebb, apróbb anyagok kerüljenek. A tetejére, ha van hely, ültessünk egy jól megmosott és szárazra törölt tojást, majd az üveget díszítsük ki személyre szólóan, és mellékeljük hozzá a receptet: „Az üvegből vedd ki a tojást és üsd egy nagyobb edénybe. Adj hozzá 18 dkg puha vajat. Szórd bele az üveg tartalmát és egy erre alkalmas kanállal dolgozd össze. Adj hozzá még 5 tojásfehérjéből vert habot, és az egészet simítsd a formába, vagy egy sütőpapírral bélelt őzgerinc formába. 170 fokon kb. 40 perc alatt süsd meg.”

Egy könnyebb megoldás, ha csak a száraz hozzávalókat adjuk át ajándék gyanánt, és felírjuk, mit kell még beszerezni a süteményhez!

 

Sütőformát és sütőpapírt, esetleg kis habverőt is érdemes mellékelni! A kézzel írt recept a legszemélyesebb – de küldjük el elektronikus formában is, hogy el ne vesszen!

Fűszeres ropogtatnivalók: minden, ami mag

Gyerekeknek, férfiaknak, fiataloknak, bulizósoknak, otthonülőknek, szappanopera-bolondoknak adható – szóval nagyjából mindenkinek, aki nem allergiás. Elkészítését konyhai jártassággal rendelkezőknek ajánljuk!

Hozzávalók: 30 dkg csonthéjas csemege kedvünk szerint (dió, mogyoró, kesudió, mandula, stb.), 2 tojásfehérje, 1 kiskanál só, 2 evőkanál barna cukor, 1-1 kiskanál szárított rozmaring és chilipor

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Kétfelé osztjuk, az egyik felébe tesszük a só és a barna cukor felét, a rozmaringot. A másik felét a maradék sóval, cukorral és a chiliporral ízesítjük. A sütőt 180 fokra melegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A csonthéjasok egyik felét az egyik masszába forgatjuk, majd a tepsibe rakosgatjuk. A másik felével hasonlóképpen járunk el, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk és 6-8 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Még langyosan leszedjük a sütőpapírról és kisebb dobozkába vagy színes papírból csavart csinos tölcsérbe rakjuk. Ehhez színes kartonból vagy csipkés tortapapírból bájos tölcsért formálhatunk. Összeragasztjuk, és kész!

Keserű és édes: kávé- és tejkrém rétegezve, kávéfüggőknek, kizárólag nagykorúaknak

Hozzávalók: a tejkrémhez 2 dl tej, 10 gr expressz zselatin vagy 2 lapzselatin, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojásfehérje szükségeltetik, a kávékrémhez: 4 dl feketekávé, 1 dl rum, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 tojássárgája, 0,5 dl juharszirup, ízlés szerint 4-6 kiskanál cukor.

 

A tejkrémhez a tejet a vaníliás cukorral és az expressz zselatinnal elkeverjük, és a hűtőbe tesszük. (Ha lapzselatint használunk, azt áztassuk be langyos vízbe fél órára, azután kinyomkodva keverjük a meglangyosított tejbe.) Kb. fél óra múlva, amikor bőrösödni kezd a teteje, a habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A kávékrémhez a tojássárgákat a pudingporral elkeverjük, hozzáöntjük a kávét, a rumot, és a juharszirupot, és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, ha szükséges, édesítjük. A kétféle krémet kis üvegekbe vagy kávéscsészékbe rétegezzük. A tetejét celofánnal kössük le, hogy friss maradjon, esetleg tűzhetünk bele csokikanalat.

Mogyorókrém vagy csokis diókrém

Gyerekeknek vagy édesszájú felnőtteknek csodás ajándék, ráadásul a házi változat egészségesebb és garantáltan pálmaolajmentes!

Hozzávalók: 25 dkg mogyoró, 12 dkg méz, fél dl hidegen sajtolt olaj

A mogyorót leforrázzuk, majd a magokat borító barna héját eltávolítjuk. Aprítógépbe tesszük és finomra daráljuk. Hozzáöntjük a mézet, az olajat és 1-2 percig tovább keverjük, hogy lágy pép legyen belőle, bár az nem baj, ha vannak benne apró mogyoró-darabkák! Máris üvegbe tölthetjük.

Készíthetünk csoki-diós változatot is: ehhez a diót szárazon illatosra pirítjuk, és a pépesítéskor adjunk hozzá 5 dkg, gőz felett megolvasztott étcsokoládét is. Az üvegek mellé mókusfigura, vagy más, mogyoró- és diókedvelő állatka figurái is illenek!

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.

 

Már követem az oldalt

X