Megosztó

Tücsökpite, sáskaszalámi, hangyachips és zsizsikszelet: mindent a rovarfehérjék világáról

Hiába fintorgunk, valószínűleg senki nem ússza meg, hogy idővel rovarokból pótolja a számára szükséges fehérjéket. A húsok előállítása hatalmas földterületet, vizet és energiát igényel, a növényi fehérjék pedig nem elegendőek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Sajnos a rovar a jövő. De milyen ez a jövő, s milyen rovarokat eszünk már most is gyakran, ilyen-olyan E-vel jelölt számokkal takarva?

Évek óta halljuk, hogy a fehérje iránti globális kereslet kihívást fog jelenteni a jövő élelmezésében. Egy évszázadon belül a világ népessége elérheti a 10 milliárd főt, és nagy szükség lesz a lehetőleg minél magasabb fehérjetartalmú élelmiszerekre. A hús kiváló fehérjeforrás, biztosítja az emberek számára szükséges esszenciális aminosavak teljes skáláját, a tojásfehérje pedig antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező aminosavakat tartalmaz, ami segíthet olyan állapotok leküzdésében, mint az érrendszeri betegségek vagy az Alzheimer-kór. A tehéntej és a tejtermékek szerepet játszanak a növekedésben és a megfelelő csontsűrűség kialakulásában

Több kutatás is bebizonyította, hogy azok a csecsemők és gyerekek, akik csak növényi alapú alternatívákon nőnek fel (például mandulatej), táplálkozási hiányosságoktól és egészségügyi problémáktól, többek között vesekő kialakulásától szenvedhetnek. A megfelelő fehérjebevitel fenntartja a szervezet nitrogén egyensúlyát, ami elengedhetetlen a testi funkciók megfelelő működéséhez – tehát sok más fajhoz hasonlóan az embernek is fehérjét kell fogyasztania az élete fenntartásához. 

Miért árt a húsfogyasztás a környezetnek?

Ugyanakkor az állati eredetű élelmiszerek előállítása rengeteg területet, vizet és energiát használ fel, ez pedig súlyos terhet ró a bolygónkra. Egy csirkének majdnem egy kiló takarmányra van szüksége minden egyes kiló súlygyarapodáshoz, a sertéseknek 1,3-2,3 kilóra, a szarvasmarhának pedig 2,7-4,5 kilóra:

a világ szántóterületének mintegy 40 százalékát takarmánytermesztésre használják,

és az ezzel járó összes környezeti hatás olyan pusztító tevékenységeket foglal magába, mint az erdőirtás, a víz túlhasználata, a műtrágya- és növényvédő szerek általi szennyezés, illetve a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása. 

Az ENSZ szerint a húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb, azonnali megoldásokra szoruló problémája. Az állati eredetű élelmiszerek előállításából származó üvegházhatású gázok kibocsátása csaknem kétszerese a növényi eredetű élelmiszerek előállításának értékeinél. Az állattenyésztés karbonlábnyoma vetekszik minden autó, teherautó, busz, hajó, repülőgép és rakéta kibocsátásával együttvéve! A marhahús előállítása hússzor több földet igényel, és hússzor több üvegházhatású gázt bocsát ki egy gramm étkezési fehérjére nézve, mint a növényi fehérjék (például a bab, a borsó és a lencse). 

Mi a baj a növényi fehérjével?

Lehetne csak növényeket enni, de ahhoz, hogy a növényekből megkapjuk az esszenciális aminosavak és tápanyagok ajánlott napi bevitelét, sokféle ételt kellene fogyasztanunk: babot, lencsét, borsót, leveles zöldségeket, és még sok mást is. A legtöbb esetben ez szinte kivitelezhetetlen. Persze, megjelentek az alternatív fehérjeforrások, rengeteg olyan terméket kapni ma már, ami kifejezetten magas fehérjetartalmú, különböző pékárukat, proteinszeleteket és egyebeket. Gasztro-divatcikknek számítanak, de nem hozzák a várt eredményeket. Ráadásul több olyan alternatív fehérje is létezik, ami komoly egészségügyi kérdőjeleket rejt magában.

Többek között a szójafehérje, ami az ösztrogénszerű vegyületek lehetséges hatásai miatt igen vitatott élelmiszerforrás.

A növényi fehérjék piacán a legnagyobb kihívást a húsok esetében biztosított 60-80 százaléknyi fehérje/kalória érték biztosítása jelenti. No meg az a kesernyés vagy babszerű íz, amit a fogyasztók nagy része nem igen kedvel, nem beszélve a hús ízének a hiányáról – mindez sokféle, mesterséges vagy nem egészséges megoldást hoz magával az aromákat tekintve... Ráadásul ahhoz, hogy ez a sok modernkori elvárás kielégülésre lelhessen, a legnagyobb vállalatok genetikailag módosítják a különböző növényeket a jobb fehérjekivonás érdekében. A szójával az élen.

Keleti csemegék…

Viszont a rovarok! Kiváló fehérjeforrások. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint

világszerte több mint 1900 ehető rovarfajt fogyasztanak. 

Ázsiában a piros pálmazsizsik, a Kongói Demokratikus Köztársaságban a hernyók, Indonéziában a sült szöcske, Kolumbiában a hangya a kedvenc csemege.

rovarfogyasztasrol-mindent-rovarfogyasztas-jovoje

 

Az elfogyasztott rovarok 31 százalékát a bogarak teszik ki, utánuk jönnek 18 százalékkal a hernyók, majd a méhek, darazsak és hangyák 14 százalékkal, és csak negyedikek a tücskök, sáskák és szöcskék. No, de a sornak még közel sincs vége, szerepelnek az étlapon még kabócák, poloskák, termeszek, szitakötők, legyek és egyebek is… 

Miért jó?

A rovarok energiát, zsírt, fehérjét és rostot kínálnak, és fajtól függően mikrotápanyagok (cink, kalcium és vas) forrása is. A lisztférgek például hasonló mennyiségű ásványi anyagot tartalmaznak, mint a marhahús, ráadásul magasabb a vitamintartalmuk is. 

A rovartenyésztés nem mellesleg lényegesen kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti, mint a legtöbb állati fehérjeforrás, és sokkal kevesebb vizet igényel, mint az állattenyésztés. A rovarok tenyésztéséhez szükséges földterület lényegesen kisebb, és nagyon hatékonyan alakítják át a takarmányt fehérjévé.

A tücsköknek például 12-szer kevesebb takarmányra van szükségük ahhoz, hogy ugyanannyi fehérjét termeljenek, mint a szarvasmarháknak.

A világ vezetői 2003 óta foglalkoznak a rovarok élelmiszeripari felhasználásával, és közel két évtizede próbálják minél szélesebb körben elfogadottá tenni. A lassú ütemű előrehaladás egyik oka a rovarfogyasztásban rejlő esetleges kockázatok kutatása. A rovarok ugyanis biológiai és kémiai szennyeződéseket is hordozhatnak, fogyasztásuk fizikai veszélyekkel is járhat (szúrós részek). Mivel a teljes testüket el fogjuk fogyasztani (igen, valószínűleg senki sem ússza meg), kérdéses, hogy a bennük felhalmozódó anyagok milyen hatással lesznek az emberi egészségre. Nem sikerült még teljesen feltérképezni a rovarfogyasztásban rejlő egészségügyi veszélyeket, hogy milyen mikroorganizmusok kerülhetnek be az emberi szervezetbe rajtuk keresztül, és mi a legtökéletesebb módja a higiénia biztosításának a tenyésztés és a feldolgozás során. 

Magyarországon

Hazánkban kizárólag előzetes uniós engedélyezést követően hozható forgalomba minden rovar és rovar alapú élelmiszer.

Jelenleg 3 rovar szerepel a hazánkban engedélyezettek között,

a Tenebrio molitor (közönséges lisztbogár) fagyasztott, szárított és por formában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva), a fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska) és a fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök). 

De a világ minden szegletébe elérő internet keze a legkülönfélébb finomságokhoz segítheti a magyarokat is, chilis tücsökchipset, tücskös fehérjeszeletet vagy levesport, de akár italt, rovarcukorkát és egyéb huncutságokat is beszerezhetünk.

Egyébként eddig is ettük így vagy úgy a csintalan kis apróságokat.

A bíbortetű (Dactylopius coccus Costa) nőnemű példányainak szárított testéből kivont anyaggal gyakran színezik élelmiszereinket, keressük E120 fedőnév alatt! Aztán itt van a sellak, a Laccifer lacca indiai pajzstetű gyantás váladékából készült tisztított és fehérített bevonat, amitől igazán jól néznek ki a csomagolt kekszek és édességek: E904 a becses neve. Gyümölcskrémes csokik, marcipánok, gabonapelyhek, baconos keksz, löncshús, virsli, májkrém, parasztkolbász – ezekben mind vannak, ha nem hiszik, keressék a csomagolásokon!

Hatalmas biznisz

Az ehető rovarok piaca 2030-ra várhatóan eléri a 9,60 milliárd dollárt. Egy dinamikusan fejlődő terület, ami valószínűleg uralni fogja az elkövetkezendő évek növekedési pályáját. Bár a szabványos szabályozási keret hiánya és a rovarok élelmiszer-fogyasztásának pszichológiai és etikai akadályai némiképp visszafogják a szárnyalást, a vezető nemzetközi szervezetek mindent megtesznek azért, hogy asztalunkra tegyék a legfinomabb tücsökpitét…

Franciaországban felépült a világ legnagyobb vertikális rovartenyésztő farmja, Hollandiában az intelligens rovartenyésztési technológiák hasítanak, a kanadai Entomo Farms pedig 50 millió tücsköt tenyészt ki hetente. Az USA Ghánával együttműködve pálmazsizsiklárvákat tenyészt, Thaiföldön pedig hódít a tücsökpor rágcsálnivaló és fehérjeszelet formájában, ráadásul a fekete katonalegyek biogazdálkodása is fellendülőben van. És higgyék el, ez csak pár példa az egyre növekvő számú bizniszből…

A rovarcsemegék kérdőjeleit némiképp feledtetni szándékozik a legújabb marketinghullám: tanulmányok tucatjai bizonygatják a rovarfogyasztás egészségügyi előnyeit. „Hihetetlenül jó rostforrások, fontosak szívünk és bélrendszerünk egészsége szempontjából, rovarok fogyasztására lettünk teremtve” – csak pár a legújabb, igen erős szlogenekből. 

Márpedig a meggyőzésre nagy szükség van, ugyanis a jelek szerint közel állunk a tücsökkenyerek világához. 2021-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyezte a rovarok, köztük a vándorsáskák és a sárga lisztkukacok emberi fogyasztásra történő értékesítését, a COVID-hullám ráadásul hatalmas lökést adott a térnyerésének: a vírust állatok hordozzák, így a fertőződés veszélyének minimalizálása érdekében jobb pozícióba kerültek a rovarok (Kínában azért engedélyezett a vad rágcsálók fogyasztása, mert egyszerűen nincs elég élelmiszer, csakhogy ezek még sok meglepetést tartogathatnak). Nem mellesleg a halliszt és a szójaliszt áremelkedése is feléjük terelte a fejlődési folyamatot.

Jó, és akkor milyen lesz ez a jövő?

Kicsit belemerülve a lábasropik és ficergő saláták világába, meg kell hagyni: néha magam is elbizonytalanodtam. Például a Mikrokosmos nevű, berlini étterem olyan receptfotókkal bűvöli el az embert a különböző médiafelületeket, hogy ha nem tudnám, mi van benne, valószínűleg jóízűen enném meg.

A berlini vállalkozás célja, hogy segítsen leküzdeni a rovarokkal szembeni undort és félelmet. Új kommunikációs és oktatási kontextusokat hoznak létre, hogy felébresszék a fogyasztók kíváncsiságát az ehető rovarok iránt, és bemutassák táplálkozási és környezeti értékeiket. Még főzőtanfolyamuk is van... A tücsökkel szórt padlizsán egészen jól nézett ki, és az a megdöbbentő, hogy a rovaros-málnás vaníliás palacsinta is igen csábító.

No de itt jön a nagy kérdés: vajon a rovarfogyasztás ellen pusztán etnokulturális szocio-pszicho-gasztrofóbiánk van, vagy valóban vannak észérveink is? Egyelőre úgy tűnik, hogy higiénikusabban tenyészthetők, mint a malackák, még antibiotikum sincs bennük, gazdaságosak, vitamindúsak, egészségesek, fenntarthatóak, szépek, jók. Maximum egy kicsit allergizálnak, de manapság mi nem. Akkor mi ez az ellenállás, ha nem puszta pszichológia?

De úgy érzem, a rovarmenüvel sem lesz másképp, mint minden mással az elmúlt évtizedekben: egy kis lázadás, egy kis puffogás, aztán nyugodtan ropogtatjuk az Esmeralda alatt…

Azoknak az olvasóknak, akik úgy érzik, hogy az erő velük van, ajánljuk a saját lisztkukactenyésztő-készletet, amit egyenesen a konyhapultra rendelhetnek, hogy élvezhessék a frissen sült kukacchips ellenállhatatlan ízvilágát. 

No de összefoglalva: megvan annak a logikai íve, hogy miért kerültek tányérra rovaraink. Ahogy azt is meg kell értenünk, hogy nem ördögtől való egy kis tücsökevés – legalábbis nem kevésbé, mint egy mekiburger. Mert kinek ez, kinek az.

Ahogyan most hőbörgünk a szöcskespenót ötletén, úgy dermednek kővé a világ másik felén, ha tűz fölött pörgetett malacot látnak.

Ami egyiknek méreg, másiknak csemege, a harmadik meg szentként tiszteli – ezernyi árnyalat a világ ezernyi pontján, és ez így van rendjén. Az már más kérdés, miért jutottunk ide, talán ildomosabb lenne átgondoltabbá és mértékletesebbé tennünk fogyasztásunkat, fenntarthatóbbá termelési rendszerünket, és sorolhatnánk a modern kor emberének rossz döntéseit…

A lényeg viszont az, hogy egyelőre nem kell pánikolni, nem lészen kötelező kabócát rántani, de tessék készülni, mert nem sokáig ússzuk meg!

Ajánljuk még:

Vedd a kezedbe a sorsod! – Könyvajánló profi zöldítőknek

Bolygónk közös örökségünk, otthonunk, örök inspirációnk. Megóvása magunk és az utódaink számára egy olyan misszió, amely néha nehezen összeegyeztethető fogyasztói, ipari, globalizált, digitális jelenünkkel. Ennek megértése kulcs ahhoz, hogy úgy alakíthassuk ki mindennapjainkat, és úgy határozzuk meg céljainkat, hogy e nagy közös célt tudjuk szolgálni. Szerencsére szakirodalomban sem szűkölködünk.