Megosztó

Olcsóbbak és környezetkímélőbbek, mégsem elég népszerűek az alternatív menstruációs termékek

Mindenki hallott már a tamponok és betétek helyett használható menzeszbugyiról és az intimkehelyről vagy menstruációs kehelyről. Ha egyszer megvesszük, évekig használhatjuk ezeket a termékeket – mégsem rendelkeznek töretlen népszerűséggel. Az előnyeiket és hátrányaikat vettük sorra.

Bár már jóideje elérhetőek bárki számára, még mindig meglehetősen megosztó véleményeket hallani a menstruációs bugyival és kehellyel kapcsolatban. Sokan kétségekkel fogadják ezeket a termékeket, főként a hatékonyságukat és a higiéniát hangsúlyozva, a támogatói oldalon valamivel kevesebben vannak, szerintük gazdaságosabb és kényelmesebb a használat, ráadásul ők is pont a higiéniára hivatkoznak, mint előnyre.

Újhullámosnak számítanak ezek a termékek, pedig a szemléletmód, aminek mentén születtek, elég régi: „annak idején” nem voltak különböző méretű és hatékonyságú, mindenféle extra funkcióval ellátott betétek meg tamponok, amiket csak egy elegáns mozdulattal kivágunk a kukába, és nem kell vele bíbelődni, kimosni, sőt, nagyon rájuk se kell nézni. Régen a spórolás és az újrahasznosítás volt az egyetlen választás. Mivel ezek az értékek mostanában újra fontosak, megérkeztek a menstruációs fehérneműk és az úgynevezett menstruációs kelyhek. De melyik micsoda és mire jó?

Kehely, csésze, pohár

A menstruációs csészék olyan higiéniai eszközök, amelyeket a menzesz ideje alatt kell felhelyezni a hüvelybe. Jellemzően tölcsér vagy harang alakúak, rugalmas, orvosi minőségű szilikonból, latexből vagy valamilyen hőre lágyuló műanyagból készültek. Összegyűjtik (és nem felszívják) a menstruációs folyadékot, amit aztán bizonyos időközönként a vérzés erősségétől függően ki kell üríteni, valamint különös figyelmet kell fordítani a kehely alapos és higiénikus tisztítására.

A megfelelő méretű intimkehely helyes használat esetén nem szivárog, és akár háromszor annyi folyadékot is képes összegyűjteni, mint amennyit egyetlen tampon képes felszívni. Az erre vonatkozó kutatások szerint számottevően csökkentheti a toxikus sokk-szindróma kialakulásának a kockázatát a tamponnal szemben.

Egy menstruációs csésze nagyon sokáig, akár 8-10 éven keresztül is újrafelhasználható, így

lényegesen kisebb a költsége, mint az eldobható betéteké és tamponoké.

Ráadásul sokkal kevesebb hulladék termelődik a használatuk révén, mind a terméket, mind a csomagolást figyelembe véve. S bár világszerte számos cég kínálja ezt a megoldást, nem terjed olyan erővel, mint ahogy azt az előnyei révén elvárhatnánk.

Előnyök és hátrányok

Mielőtt belevágnánk, érdemes utánajárni, kikérni az orvos véleményét, hogy valóban nekünk való-e a menstruációs kehely. Ugyanis, ahogy mindennek, az előnye mellett ennek is megvannak a maga hátrányai. Nem mindegy például, milyen anyagból készült, mert könnyen lehetünk allergiásak az egyes műanyagokra, ahogyan például azt sem könnyű elsőre kitalálni, hogy mekkora méretű intimkelyhet válasszunk.

Az előnyei lehetnek például, hogy

  • megfizethető és rengeteget sprólohatunk a használatával;
  • biztonságosabbnak tűnik egészségügyi szempontból, mint a tampon;
  • több vért gyűjt össze, mint egy betét vagy tampon;
  • mivel a folyadék nem távozik a szervezetünkből, nincsenek kellemetlen szagok;
  • ritkábban kell a cserével, pontosabban a folyadék kiürítésével foglalkozni;
  • megfelelően felhelyezve nincs szivárgás- vagy átázásveszély (kivéve nagyon erős vérzés esetén);
  • környezetbarát megoldás a betéttel és tamponnal szemben;
  • kényelmes a viselése, észrevétlen marad használat közben.
alternativ-menstruacios-termekek-intim-kehely-menstruacios-bugyi

 

A hátrányai lehetnek:

  • problémát okozhat a felhelyezése és a kivétele;
  • sokan nem érzik higiénikusnak;
  • kellemetlen lehet a kehely tartalmának látványa, macerás a tisztítása;
  • nem tudni, mennyi termék megvétele után találjuk meg a számunkra megfelelőt;
  • az anyaga hüvelyi irritációt okozhat.

Mosható bugyi

A menstruációs fehérnemű működése és használata lényegesen egyszerűbb az intimkehelynél. Külsőre úgy néz ki, mint egy hagyományos bugyi, viszont jó nedvszívó anyagokból készítik, amelyek elvezetik és megtartják a menstruáció közben távozó folyadékot. A gyártók jellemzően mikroszálas poliésztert használnak az átázás elkerülése érdekében. A vérzés erősségétől függően 8-12 óránként érdemes cserélni, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat, a szivárgást és az esetleges fertőzéseket, ezért kettőt-hármat érdemes beszerezni belőle. Ezeket viszont rendszeresen moshatjuk, így lényegesen csökkenthetjük a havi kiadásainkat még akkor is, ha elsőre drágának tűnik egy-egy speciális fehérnemű. Ezenfelül ez természetesen rendkívül környezetbarát megoldás is egyben.

Az erősebb vérzések esetén akár jó kiegészítője lehet a menstruációs csészének, a kettő együttes használatával szinte biztosra mehetünk a szivárgás és az átázás veszélyének kizárására. Vagy éjszakára, extra védelemmel akár egy betét használatával is garantálhatjuk a szivárgásmentes, nyugodt alvást önmagunk számára. A rendszeresen tampont használóknak talán furcsa érzés lehet az első használatok alkalmával, de idővel hozzá lehet szokni.

Előnyök és hátrányok

Természetesen a menzeszbugyinak is vannak előnyei és hátrányai a betétekhez képest. Az előnyei között érdemes megemlíteni például, hogy

  • kényelmes viselet, nem mozdul el, nem gyűrődik össze, mint esetleg a betét;
  • mosható, az utasítás szerinti tisztítás esetén akár két éven keresztül is használhatjuk;
  • nemcsak menstruációs, hanem egyéb folyások, hüvelyi váladékok, szülés utáni vérzés esetén is használhatjuk;
  • jellemzően ritkábban kell cserélni mint a betétet és a tampont;
  • környezetbarát megoldás.

A hátrányai esetén érdemes észben tartani, hogy például

  • egyes termékek olyan speciális anyagot tartalmazhatnak a szivárgásmentesség érdekében, amelyre érzékenyek lehetünk, ezért érdemes elolvasni az összetevők listáját;
  • külön kell mossuk más ruháktól, például a zokniktól, törülközőktől és nem használhatunk olyan vegyszereket, amelyek irritálhatják a bőrünket.

Bármilyen védelem mellett is döntünk, fontos, hogy számunkra a legjobb és legbiztonságosabb legyen. A menstruáció napjaiban általában egyébként is érzékenyebbek vagyunk, a kényelem és a higiénia kifejezetten fontos ilyenkor. Nem baj, ha nem váltunk, mert a bevált védelemhez ragaszkodunk, de

miért zárkóznánk el egy új lehetőség elől?

Érdemes esélyt adni ezeknek a megoldásoknak. Annak idején talán a tamponnal is éppen ilyen bizalmatlanok voltunk, később pedig az lett a legjobb barátunk „azokon a napokon”. Sosem lehet tudni, lehet, ugyanígy járnánk az intimkehellyel vagy a menzeszbugyival is…

Ajánljuk még:

Ikonikus kórházsorozatok – emlékszel rájuk? Kvízezz, és kiderül!

A televíziózás egyik legjobb húzása alighanem az volt, amikor elkezdtek kórházas sorozatokat gyártani. Van valami ebben a közegben, amitől igazán izgalmas lesz a műsor – nem csoda hát, hogy szép számmal készült az évek során ilyen alkotás. Te ismered őket? Kvízünkből kiderül!

 

Már követem az oldalt

X