Megosztó

Nagy változások, remény és lelkesedés: ezt ígéri a Tigris éve 2022-re

Nagy változások tarkíthatják 2022-t, ugyanis a kínai asztrológia szerint többek között ezt tartogathatja számunkra a Tigris éve.

Láttam egyszer egy kínai újévi felvonulást – igaz, nem Kínában, hanem Londonban. Akkor a Ló évébe léptünk: színes maskarába öltözött emberek, gólyalábas akrobaták, piros szalaggal díszített figurák és egy hatalmas ló jelmezébe bújt táncosok lepték el az utcát. A felvonulók magával ragadó hangulatot teremtettek. Aki csak arra járt, megállt legalább egy pillanatra, hogy megmártózzon egy kicsit a színes kavalkád vidám hangulatában. Mi is így tettünk, majd érdeklődve olvastuk, milyen ígérettel kecsegtet a távol-keleti asztrológia.

A kínai újév idén február 1-re esik. Az eseményt Holdújévnek vagy Tavaszi Fesztiválnak is nevezik, hiszen az ünnep az új év kezdete mellett a tél végét és a tavasz kezdetét is jelzi.

Ez az egyik legfontosabb ünnep Kínában, ami azonkívül, hogy a bőség és a nagy lakmározások, egyúttal a háztartásokra vigyázó, közvetlen az emberek között létező, valamint az égi istenségek és ősök tiszteletének is az ideje. S bár a holdújév kezdete változó, hiszen a téli napfordulót követő második újholdkor ünneplik, de mindig január 21. és február 20. közé esik.

Természetesen a kínai újév megünneplésének is megvannak a maga hagyományai. A különféle szokások és babonák miatt ezen a napon minden zárva van, hogy az emberek az otthonukra és a családjukra tudjanak összpontosítani. Fontos, hogy mindenki olyasmivel töltse a napot, amitől jó kedve lesz, amitől jól érzi magát. Az ünnep előtt azonban nagytakarítást csinálnak, mintha mindent „tiszta lappal” kezdenének az új évben. Az újév előestéjén nagy lakomákat rendeznek a családok. A vacsoraasztalon megtalálható például a tészta, ami ebben az esetben a hosszú életet jelképezi, az egészben sütött hal pedig a következő évben várható jólétet.

Hagyományok, babonák és szokások

Ahogy nálunk, úgy a kínai újév esetében is találkozhatunk megengedő és tiltó babonákkal. Újév napján például náluk sem szabad sepregetni vagy a szemetet kivinni a házból, mert azzal kiseperjük vagy kivisszük az otthonunkból a szerencsét, de az ezen a napon történő hajvágás és hajmosás is hasonló kellemetlenséget okozhat. A kínai hagyomány szerint állítólag a mosás ezen a napon a víz istene felé mutatott tiszteletlenség, leghamarabb csak három nappal később szabad a kimosni a szennyest. Érdemes kerülni az olló és a kés használatát is, mert azok elvághatják a kapcsolatot a barátaikkal, családtagjaikkal.

A káromkodás, szidalmak és vita helyett ajánlott a jólétről és a szerencséről beszélgetni, hogy a következő év bővelkedjék azokból. Nem ajánlott fehér ruhát viselni, mert az náluk a halál és a gyász színe, ehelyett inkább az élénk színeket részesítik előnyben ezen a napon, főleg a pirosat. A ruhánál fontos, hogy szép és rendezett legyen, mert a koszos, rongyos, viseltes ruhákkal bevonzhatjuk az életünkbe a szegénységet, míg a szép öltözékekkel a jómódot és a gazdagságot. Végül érdemes kerülni a kölcsönadást és -vételt, valamint a kórházak látogatását is ezen a napon.

Kínai csillagjegyek

 

2022, a Tigris éve

A kínai állatövek kialakulása több mint 2000 évvel ezelőttre, a Qin-dinasztia idejére nyúlik vissza. A legenda szerint a császár kihívta a királyságban az összes állatot egy versenyre: amelyik állat előbb ér a palotájába, az elnyeri a tetszését és jutalomban részesül. A Tigris biztos volt benne, hogy első lesz, de végül a harmadik helyen végzett, miután a ravasz Patkány és az igavonó Ökör „besurrant” előtte. Ebből arra következtetnek, hogy a Tigris évében született emberek rendkívül jó versenyzők, bátorságukról és ambíciójukról ismertek. Mindemellett

rendkívül nagylelkűek is, és igyekeznek segíteni másokon.

Győzni akarnak, de úgy, hogy mindig az igazságot keresik.

Kik születtek a Tigris évében?

Többek között azok, akik 1926-ban, 1938-ban, 1950-ben, 1962-ben, 1974-ben, 1986-ban, 1998-ban vagy 2010-ben látták meg a napvilágot. A híres emberek közül például II. Erzsébet királynő, Christopher Lloyd, Stevie Wonder, Jon Bon Jovi, Leonardo DiCaprico, Penelope Cruz, Lady Gaga, Jon Batiste és Shawn Mendes is a Tigris évében született.

Remény és lelkesedés

Míg a Patkány éve (2020) a túlélésről, az Ökör éve (2021) pedig arról szólt, hogy megállapodjunk egy újfajta valóságban, addig az előttünk álló Tigris éve nagy változásokat tartogathat számunkra.

Ez az év ugyanis a kockázatvállalás és a kalandok éve lesz.

Ismét megtalálhatjuk önmagunkban és másokban azt a lelkesedést és reményt, amit talán már rég elveszettnek hittünk. Úgy érezhetjük, hogy tele vagyunk energiával és nagylelkűséggel, mintha ismét lehetségesnek tűnne a pozitív irányú egyéni és társadalmi fejlődés.

A Tigris a Yang (férfias, aktív) energiához kapcsolódik. A Tigrisek jellemzően a maguk módján csinálják a dolgaikat, és nemigen szívlelik, ha valaki megmondja, mit tegyenek és hogyan. Idén várhatóan gyorsan változnak a dolgok, a karrierünkben, a párkapcsolatunkban és az otthoni életünkben is hirtelen elakadásokra és újraindulásokra lehet számítani. Persze nem törvényszerű, hogy mindenki sikeresen képes felállni egy-egy nagyobb összeomlásból, ezért fontos, hogy maradjunk tudatosak és szemfülesek. Kövessük az álmainkat, de ne minden áron!

Az állatövek mellett a kínai asztrológiára jellemző az öt elem váltakozása is. Így a mostani nem csupán a Tigris, hanem a Víz Tigris éve. A víznek köszönhetően az érzelmek nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Akik a Víz Tigris jegy alatt születtek, születnek, azok állítólag meglehetősen családközpontúak, és jól működő kapcsolatokkal lehetnek körbevéve. S bár késztetést érezhetnek a pimasz versengésre, mégis mindig az a valódi céljuk, hogy

végül az történjék, ami mindenkinek a legjobb, nemcsak saját maguk számára.

Tigrisként 2022-ben

Joggal gondolhatná mindenki, aki a Tigris évében született, hogy 2022 egy ragyogó év lehet majd számukra, az előrejelzések azonban sajnos pont az ellenkezőjéről írnak – az év számjegyei ugyanis nem kedveznek nekik a kínai asztrológia szerint. S talán éppen ez sarkallhatja őket arra, hogy egy nagyot lépjenek, nagyot változtassanak, hiszen jól tudják, hogy „aki mer, az nyer”. Mégsem szabad gondolkozás nélküli kockázatot vállalni, az észszerű döntések célravezetőbbek.

S ha a Tigrisek nem is, a Ló, a Disznó és a Kutya jegy szülöttei nagy várakozásokkal állhatnak 2022 előtt. A Majom és a Kígyó jegyében születetteknek pedig nehezebb dolguk lehet, mint a többieknek.

Szerencsehozó szimbólumok

A kínai asztrológia szerint minden évben vannak jellemző színek, számok és virágok, amik általában kedvezőek lehetnek minden csillagjegy számára. Íme az idei szerencsehozó szimbólumok:

  • Színek: kék és zöld;
  • Számok: 1, 3, 7;
  • Virág: szilvavirág;
  • Irány: észak.

S hogy valóban szerencsés dolog lehet például idén március 7-én egy kék biciklivel zöld kabátban egy északi cél felé tekerni szilvavirággal a gomblyukunkban… Nos, aki nem hiszi, járjon utána!

Ha pedig szeretnéd, hogy a sorsodat ne csak az asztrológiai tendenciák alakítsák, kezdd el tudatosan megtervezni a céljaidat, tudd meg, mivel tudsz időt spórolni magadnak, vagy olvasd el, mi a rendezett otthon tízparancsolata

A csillagjegyes kép forrása: itt

Ajánljuk még:

Hat jövőbemutató felfedezés, amit 2022 adott nekünk

Kétséget kizáróan izgalmas év volt a 2022-es esztendő. Hol így, hol úgy. Egy azonban biztos: a háttérben, csendben, szinte észrevétlenül olyan világmegváltó ötletek és felfedezések születtek, amelyek alapjaiban befolyásolni fogják a jövőbeli életünket. Ezekből szemezgettünk.

 

Már követem az oldalt

X