Megosztó

Kíváncsiságból elkövetett józanság – csatlakozz novemberben a Sober Curious mozgalomhoz

Egyre erősebb az a kulturális trend, amely megkérdőjelezi az alkoholfogyasztással kapcsolatos társadalmi normákat, ugyanis ezek gyakran ivásra ösztönzik, netán arra kényszerítik az egyént. A Sober Curious néven elterjedt mozgalom arra igyekszik rámutatni, hogy az alkoholfogyasztás nem szükséges velejárója a szociális életnek, anélkül is lehet szórakozni, teljes életet élni.

A civil szervezetek által pár évvel ezelőtt meghirdetett Száraz November kihívás célja, hogy egy hónapra letegyük az alkoholt és értékeljük az italfogyasztással kapcsolatos szokásainkat. Emellett számos másik kihívás is létezik, amelyek az alkoholmentességre hívják fel a figyelmet. A Száraz január, a Whole30 étrend vagy akár az újévi fogadalmak mind-mind jó apropók arra, hogy legalább átmenetileg lemondjunk az alkoholról, és észrevegyük, hogyan hat ránk mind mentálisan, mind fizikailag.

Kérdőjelezd meg!

A Sober Curious mozgalom Amerikából indult útjára, és a csatlakozókat az köti össze, hogy egy ideig kevesebbet vagy egyáltalán nem isznak. A 2010-es évek második felében felerősödött irányzat többnyire az 1985 és 1995 között születtet, milleniál vagy másnéven Y generáció tagjait érintette meg, a kifejezés pedig az amerikai Ruby Warrington Sober Curious című könyvének megjelenése után kezdett terjedni. A szerző könyvében őszintén, humoros stílusban és ítélkezésmentesen keresi a választ arra a kérdésre, vajon jobb lenne-e az élet alkohol nélkül. „Mi lenne, ha úgy döntenénk, megkérdőjelezünk minden egyes ivás köré szerveződő meghívást és elvárást, és nem sodródnánk esztelenül az uralkodó ivási kultúrával?” Ez volt az első generáció, amelynek tagjai megcsömörlöttek a borgőzös éjszakáktól, és a trend azóta a fiatalabb korosztályt is elérte.

A Sober Curious határozottan

szembefordul az erős alkoholfogyasztás normalizálásával,

valamint azokkal a sztereotípiákkal, amelyek szerint alkohol mellett lehet jól szórakozni és mások társaságban jól érezni magunkat. Mindemelett a Sober Curious esetében nem az a cél, hogy a résztvevők az életük hátralevő részében soha többé ne fogyasszanak alkoholt, hanem az, hogy egy időre nélküle próbáljanak meg élni, társasági eseményeken részt venni, mintegy kísérletképpen bizonyítani: alkoholmentesen is élet az élet.

A káros hatások hozták el a változást

A mozgalom térnyeréséhez több tényező is hozzájárult, ám mind közül a legfontosabb a túlzott alkoholfogyasztás egészségügyi következményei miatt növekvő aggodalom. Az alkohol, valamint a májbetegségek, a függőség és a mentális problémák közötti kapcsolat megértése sokakat arra késztetett, hogy újragondolják az ivási szokásaikat.

Ebben mi is érintettek vagyunk: a statisztikák szerint 2022-re Magyarország lett a világlista vezetője az alkoholbetegek arányát illetőleg:

a teljes népesség 21,2 százaléka érintett.

Csanaky Lilla okleveles táplálkozástudományi szakember szerint a rendszeres alkoholfogyasztás rizikófaktora számos krónikus betegség kialakulásának, mint a májkárosodás, hasnyálmirigygyulladás, egyes daganatos megbetegedések (például nyelőcső-, gége-, vastagbél-, illetve emlőrák) és idegrendszeri problémák.

A szakember ugyanakkor árnyalja a képet: „Számos kutatási eredmény mutat rá a vörösborban található bioaktív vegyületek szerepére a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a demencia megelőzése terén. Ugyanakkor fontos, hogy bizonyos egészségügyi állapotoknál vagy egyes gyógyszerek szedése esetén még a moderált alkoholfogyasztásról is le kell mondani.”

A társadalmi előny és nyomás

Az alkohol évezredek óta része a nyugati civilizációnak, és különböző társadalmi, kulturális, vallási és gazdasági funkciókat tölt be. Egyes kutatók szerint kulcsszerepet játszhatott az emberi, társadalmi kötődés és együttműködés kialakulásában, mivel aktiválja az endorfinrendszert és csökkenti a gátlásokat. Emellett számos régióban biztonságosabb alternatívát jelentett a szennyezett vízkészletekkel szemben, és táplálék-, illetve gyógyszerforrásnak számított. Az alkohol rituálékhoz és ünnepséghez is kapcsolódik, még ma is elképzelhetetlenek nélküle bizonyos vallási szertartások, esküvők vagy fesztiválok.

A desztillált szeszes italok bevezetése és az alkoholgyártás iparosítása azonban a fogyasztás növekedéséhez vezetett, ami negatív hatással volt az egészségre, a társadalomra és a gazdaságra:

az alkoholnak összetett és ellentmondásos története van a nyugati társadalmakban.

Valljuk be, nincs könnyű helyzetben senki egy „tisztességes összejövetelen”, ha nem szeretne inni, vagy csak keveset. Az alkoholfogyasztás olyan mélyen beleivódott a hétköznapjainkba a szociális életünkbe, hogy nehéz kikerülni, hárítani, és furcsa is, ha valaki így tesz.

Juli története

Ezt tapasztalta Júlia is, aki mesélt nekünk az alkoholizmusáról, és arról, hol tart most a józanság felé vezető úton: „Fogalmam se volt, hogy az alkohol mennyire átszőtte az életem, és milyen szinten mélyre ivódik a társadalmunkban is. Hisz megszoktuk, hogy a rokonok is tukmálják a piát. Alapvetően függő típusú személyiség vagyok. Legyen az egy ellenállhatatlan étel, egy lebilincselő sorozat, egy plátói szerelem vagy cigaretta: ha elkezdem, nem tudok leállni vele. Az alkohol kamaszkorom óta jelen volt, de az elején még csak bulikon. Egyetem alatt is csak ferde esték voltak,

minden társas esemény része volt az alapozás, borozás, sörözés, felesezés.

Később egy olyan társasággal lógtam, akik napi szinten pálinkáztak, fröccsöztek, csak úgy, akár délelőtt is. Egyetem után pedig egy komolyabb mélyrepülés következett a magánéletemben, és a szomorú estéket italozással töltöttem. Úgy éreztem, az alkoholmámor segít elmenekülni a helyzettől legalább egy kis időre."

A Covid idején home office-ban dolgozott, és akkoriban vált szokásává, hogy a napi bevásárlásának fix tétele az egy üveg bor is. Alkalmanként már délután inni kezdett, és amikor ez munkaidőben történt, megértette, hogy ez már nem csupán problémás alkoholhasználat, hanem alkoholizmus, csak azt nem tudta, milyen mértékű. Viszont érezte a kényszeres késztetést, a sóvárgást.

"Titkolni kezdtem családtagjaim előtt, hogy mennyit is iszom valójában. Nehéz volt funkcionálni piával és pia nélkül is, de még sikerült. Mély depresszióban voltam.

Ittam, mert szomorú voltam, és szomorú voltam, mert ittam.

Ördögi kör. Amikor úgy éreztem, az alkohol tényleg átvette az irányítást az életem fölött, szakember segítségét kértem. Rájöttem, hogy az alkohol már nem a gondjaim megoldása, hanem okozója. Ahogy pedig kitisztultam, újra kellett tanulnom a józan életet, egy-egy összejövetelre tervvel készülni, milyen alkoholmentes megoldásokkal lehet benne lenni az ivós helyzetekben. A legtöbb társas helyzetben ott az alkohol, és manapság ugyan nem szégyen azt mondani, hogy nem iszol, de mindig megkérdezik, miért nem, és mindig kínálnak."

Most nyolc hónapja nem iszik. Úgy érzi, újjászületett, habár még mindig naponta aktívan meg kell hoznia a döntést, hogy aznap józan marad: "Nem tudom, mikor lesz ez evidencia, de már túl tudok jutni a sóvárgáson.”

Józan celebek

Az elmúlt időszakban a hírességek és influencerek egyre nyíltabban kezdtek beszélni alkoholproblémáikról és arról, hogyan váltak absztinenssé. Úgy tűnik, a téma egyre kevésbé stigmatizált, és az ő történeteik másokat is inspirálhatnak, hogy próbálják ki az alkoholmentes hétköznapokat.  

Bradley Cooper például 29 éves korában hagyott fel végleg az alkoholfogyasztással, azt nyilatkozta: „ha folytatom, akkor tényleg elcseszem az egész életemet”.

Tom Holland egy átmulatott december után döntött úgy, hogy részt vesz a „száraz január” kihívásban.

Akkor szembesült vele, hogy rengeteget gondol az ivásra, és ez megrémisztette.

Beszámolója szerint életében nem volt még ilyen boldog, amióta nem iszik.

Daniel Radcliffe a Harry Potter-forgatások lezárultával úgy érezte, kihúzták a lába alól a talajt és megszűnt az állandóság az életében: „Eléggé vigasztalhatatlan voltam a Potter utolsó napjaiban. Nagyon aggódtam. Egyedül éltem, és azt hiszem, iszonyatosan ki voltam bukva... Rengeteget ittam…”. A sztár 2010 óta józan, és állítása szerint már egyáltalán nem hiányzik neki az ivás: „Ha arra a fajta káoszra gondolok, amit korábban okozott az életemben, most lényegesen boldogabb vagyok.”

Mik a pozitív hatások?

Csanaky Lilla szerint amennyiben valaki teljesen lemond az alkoholról, az javíthat a kognitív funkciókon és az alvásminőségen, ez pedig az energiaszintre is jó hatással van. Az alkoholban rejlő, nem kevés kalória elhagyásával az elhízás veszélye is csökkenthető. A fáradtság ráadásul sokszor folyamatos éhségérzetet generál, így az absztinencia közvetetten is

segítheti az egészséges testsúly megőrzését vagy elérését.

Júlia azt mesélte, hogy amióta nem fogyaszt alkoholt, időmilliomosnak érzi magát, amihez sokkal több energia társul. Neki ezt határozottan jól esik sportban levezetni. A fittség visszanyerését tűzte ki maga elé célul, és egyre inkább érzi, hogy a sikerélmények erősítik az önbizalmát: „Így, hogy az alkohol nem pörget, enyhe fáradtság vagy épp pozitív tetterő vesz erőt rajtam esténként, és egy tevékeny nap után szorongás nélkül hajtom nyugovóra a fejem. Ráadásul normális, emberi időben, azzal a biztos tudattal, hogy holnap nem leszek másnapos.”

A mentális tisztaság az absztinencia másik pozitív hatása. A józanság lehetővé teszi az egyének számára, hogy tisztábban gondolkodjanak, jobb döntéseket hozzanak, és fokozottabban összpontosítsanak. Ez gyakran jobb munkateljesítményt és általános elégedettséget eredményez az életben. Júlia ezt rendre megtapasztalja: „Tény, hogy amióta józanon élek, nem én vagyok a parti lelke. De ahogy a többieknek beüt a pia, látom, ahogyan torzul a gondolkodásuk. Nyugalommal és elégedettséggel tölt el a tudat, miszerint én ura vagyok a tetteimnek és a szavaimnak.”

Ahogy Júlia is említi az alkoholmentesség a társadalmi interakciókra is kiterjeszti hatását. Arra ösztönzi az embereket, hogy olyan tevékenységeket keressenek, amelyek nem az alkohol körül forognak, elősegítve ezzel a mélyebb és tartalmasabb kapcsolatokat. Ez a váltás különösen előnyös lehet azok számára, akik szociális szorongással küzdenek, és rájönnek, hogy

az alkoholra szociális mankóként támaszkodtak korábban.

Júlia azt figyelte meg önmagán, ha nem az alkoholfogyasztás áll a centrumban, akkor az üldögélés és iszogatás helyett aktívabb programokra vágyik, legyen ez túrázás, edzés, kalandozás a városban vagy bármi, ami plusz élményt ad. Persze, így elkopnak az „ivócimborák”, de az időrabló ismerősi kör egy szűkebb bensőségesebb körre szűkül.

A józanság jövője

A Sober Curious tehát megkérdőjelezi a társadalmi normákat, amelyek gyakran kényszerítik az egyéneket az ivásra. Ha a nem ivás is divattá válik, könnyebb lesz ellenállni a kortársak nyomásának, és talán könnyebb lesz megtartani a saját határainkat is.

Ruby Warrington 2018-ban megjelent könyve óta nemcsak a kifejezés vált egyre népszerűbbé, de a mozgalom is egyre terjed. Ha korábban valaki nem ivott egy céges bulin, azzal azt sugallta, hogy valamilyen problémája van. Ma viszont egyre gyakoribbá és elfogadottabbá válik az alkohol visszautasítása, még a hagyományosan alkoholban úszó társasági helyzetekben is. Ahogy a mozgalom által közvetített értékrend egyre nagyobb teret nyer, az absztinencia valószínűleg egyre inkább elfogadottá válik. A bárok és éttermek egy része már most is alkalmazkodik az alkoholmentes alternatívák kínálatával, és egyre több közösség alakul ki az alkoholmentesség támogatására.

Segítségkérés 
Ha úgy érzed, nem birkózol meg egyedül az alkoholproblémáddal, ne habozz segítséget kérni családtagjaidtól, szakemberektől, vagy keresd az anonim lelki segélyhívó vonalakat. Hívd a 116-123 számot a nap 24 órájában, amely bármely szolgáltatótól ingyenesen elérhető.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X