18

Figyelem!

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha ön elmúlt 18 éves, az „ELMÚLTAM 18 ÉVES” gombra kattinthat és a tartalom az ön számára elérhető lesz. Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a „NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES” gombra; ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Kult

„Végre elfelejtettem a telefonszámod” – Falfirkákon vallanak az összetört szívek

Valószínűleg mindenki esett már át szakításon. Fáj. Az elutasítás az egyik leggyakoribb érzelmi seb, amit mások okoznak nekünk a mindennapokban. Nem véletlenül szól annyi szomorú szám és romantikus film a kapcsolatok végéről. Ez a nagy, közös traumánk. Mindnyájan átmegyünk rajta, de persze mindenki egy kicsit másként éli meg, másként dolgozza fel. Valaki például falfirkába önti vagy fojtja bánatát!

A miért fáj ennyire kérdésre persze léteznek tudományos magyarázatok. A „megszakad a szív” bizonyítottan több, mint pusztán egy érzékletes metafora, hiszen kutatási eredmények alapján a társas elutasítás, még idegenek esetében is valódi, fizikai fájdalommal jár. A valahova tartozás elméleteként is ismert elgondolás lényege, hogy erős késztetést érzünk arra, hogy legalább minimális tartós és pozitív kapcsolatot alakítsunk ki és tartsunk fent a körülöttük élőkkel. A kilencvenes években pszichológusok vetették fel (konkrétan Baumeister és Leary), hogy az összetartozási igényünk, alapvető emberi szükséglet.

Éppen ezért, ha sérül, rosszul érezzük magunkat. Logikus. De mindenféle pszichológiai háttértudás nélkül, pusztán saját tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy kevés kellemetlenebb dolog van, mintha valakinek nem kellünk. És kevés olyan kellemetlen dolog van, amiről jobban szeretnénk beszélni, mint egy szakításról.

Pár hónapja elkezdtem falfirkákat gyűjteni és képpárokat készíteni hozzájuk.

Az összegyűjtött több száz firka jelentős része az elmúló félben lévő, vagy viszonzatlan, esetleg reménytelen szerelmek okozta bánatról szól.

A szomorúan, dühösen vagy csak egyszerűen részegen falra vetett üzenetek körvonalazzák a budapesti éjszakák kollektív szívfájdalmait.

Ezekből válogattam ki a kedvenceimet!

Képgaléria:

 

 Fotók: @akeberb

Ajánljuk még:

Különleges kisfehérje hozhat áttörést a szívgyógyításban – pécsi kutatóké az érdem

Magyar kutató felfedezése hozhatja el azt a korszakot, amikor a szívkárosodásokat egyszerűbben tudják gyógyítani. Forradalmi áttörést jelenthet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében az a fehérje, amelynek szívregenerációra gyakorolt különleges képességeit egy pécsi kutatóorvos fedezte fel. Bock-Marquette Ildikó, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet tudományos főmunkatársa bízik abban, hogy a fehérje belátható időn belül a betegekhez is eljuthat. Interjúnk.

 

Már követem az oldalt

X