Kult

Szoktál rá gondolni, mi mindent adott nekünk a 204 éve született Arany János? Kvízünkkel felidézheted!

 

„Egy dologért biztosan érdemes magyarnak születni, azért, hogy Arany Jánost eredetiben olvashassuk” – mondta egyszer Nemes Nagy Ágnes, aminél igazabb mondat aligha létezik. A magyar irodalom nagyja, a balladák királya, mindannyiunk „magyar Shakespeare”-je pontosan kétszáznégy évvel ezelőtt született.

Amikor Arany János 1817. március 2-án egy nagyszalontai vályogházban megszületett, mindenki az életét féltette. Édesanyja, Megyeri Sára akkorra már nyolc gyermekét temette el, így nem volt alaptalan a félelme, miszerint az újszülött Arany Jánost is könnyen elviheti a tüdőbaj. Mindent megtett a cseperedő, ámbár beteges gyermek egészségéért, akinek tehetsége, feltűnő intelligenciája egészen korán, már hároméves korában megmutatkozott.

Noha hamar felfedezték benne a zsenialitást, csak egészen későn, harmincéves korában lett ünnepelt költő. Az ok egyszerű, és talán nem is lepek meg senkit, ha elmondom: Arany János nem akart költő lenni, egészen más életpályát képzelt el magának.  

Most egy róla szóló játékos kvízzel idézzük fel pályájának, életének néhány mozzanatát. 

Ajánljuk még:

Neked is a Balaton a Riviéra? Derítsd ki! Kvízezz!

Ha már jártál a Balaton partján, bizonyára rácsodálkoztál a kék milliónyi árnyalatára és az eléd táruló csodás panorámára. Ezek a képek örökre bevésődtek az emlékezetedbe, de vajon mennyire emlékszel arra, hogy melyik látnivaló hol található, és milyen érdekességek vannak a magyar riviéra partján? Tedd próbára a tudásodat kvízünkkel, és készülj velünk együtt a szezonnyitásra!

 

Már követem az oldalt

X