Szoktál rá gondolni, mi mindent adott nekünk a 204 éve született Arany János? Kvízünkkel felidézheted!

Kult

Szoktál rá gondolni, mi mindent adott nekünk a 204 éve született Arany János? Kvízünkkel felidézheted!

 

„Egy dologért biztosan érdemes magyarnak születni, azért, hogy Arany Jánost eredetiben olvashassuk” – mondta egyszer Nemes Nagy Ágnes, aminél igazabb mondat aligha létezik. A magyar irodalom nagyja, a balladák királya, mindannyiunk „magyar Shakespeare”-je pontosan kétszáznégy évvel ezelőtt született.

Amikor Arany János 1817. március 2-án egy nagyszalontai vályogházban megszületett, mindenki az életét féltette. Édesanyja, Megyeri Sára akkorra már nyolc gyermekét temette el, így nem volt alaptalan a félelme, miszerint az újszülött Arany Jánost is könnyen elviheti a tüdőbaj. Mindent megtett a cseperedő, ámbár beteges gyermek egészségéért, akinek tehetsége, feltűnő intelligenciája egészen korán, már hároméves korában megmutatkozott.

Noha hamar felfedezték benne a zsenialitást, csak egészen későn, harmincéves korában lett ünnepelt költő. Az ok egyszerű, és talán nem is lepek meg senkit, ha elmondom: Arany János nem akart költő lenni, egészen más életpályát képzelt el magának.  

Most egy róla szóló játékos kvízzel idézzük fel pályájának, életének néhány mozzanatát. 

Ajánljuk még:

„Többet kell dolgoznunk azon, hogy legyen közös családi identitásunk” – Ilyen az élet nyáron a mozaikcsaládokban
Kisgyermekkoromban még ritkaságszámba ment a válás a környezetemben. A legborzasztóbb tragédiák között tartottam ezeket számon. Aztán úgy alakult, hogy felnőttkoromra én is egy mozaikcsalád tagja lettem, amit már egyáltalán nem látok tragédiának. Persze sokkal könnyebb is lehetett volna, ha lettek volna jó példák előttünk arra, hogyan működtessük ezt a sajátos családmodellt.